Вхід | Реєстрація

Шукайте свою землю в інтернеті

Шукайте свою землю в інтернеті

У п’ятницю в залі засідань Кобеляцької райдержадміністрації відбулась презентація нової публічної кадастрової карти.

О десятій годині ранку в залі засідань зібрались сільські голови нашого району та землевпорядники місцевої та сільських рад. На нараду також запросили і заступника начальника Полтавської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» Миколу Шевченка. Він і презентував присутнім нову публічну кадастрову карту.

— Земельні питання на сьогоднішній день є досить актуальними. Тим більше, що Кобеляцький район — аграрний. А присутні в залі люди стикаються з цими питаннями майже щоденно, — зазначив на початку наради Микола Шабалтій.

Микола Шевченко роз’яснив присутнім, що кадастрова карта — це середовище для зберігання інформації про всі земельні ділянки на території України. Також він повідомив, що при формуванні цієї карти було опрацьовано безліч графічних документів та топографічних планів.

— На кадастровій карті можна побачити не лише земельну ділянку, а й навіть рельєф, на якому вона знаходиться, — зазначив Микола Шевченко. — Також в карту внесені оцифровані агровиробничі групи ґрунтів.

При створенні карти виникало безліч проблем та помилок щодо земельних ділянок: самопересічення меж, невірне розташування земельних ділянок, помилки кадастрового зонування, неточності в площах, в атрибутивних даних чи накладання з сусідніми ділянками.

Та завдяки новій кадастровій карті за допомогою мережі інтернет можна самостійно знайти свою земельну ділянку. На спеціальному веб-браузері розміщені фотоплани всіх земельних ділянок на території України.

— Там можна побачити земельну ділянку з висоти пташиного польоту, — стверджує Микола Шевченко. — Також там додана інформація про форму власності ділянки, її площу та цільове призначення. Власника вказувати заборонено законодавством.

Також він зазначив, що процес формування карти був досить тривалим. Проте ділянки, які були зареєстровані з серпня минулого року, туди не потрапили з технічних причин.

— Та ви можете внести свою земельну ділянку самостійно. Знову ж таки за допомогою інернету. На сайті http://map.dazru.gov.ua, де розміщена публічна кадастрова карта, є форма зворотного зв’язку. Ви подаєте запит, він обробляється і вам надходить відповідь. Через деякий час ваша земельна ділянка з’явиться на карті, — стверджує Шевченко.

Та ця інформація викликала в присутніх безліч запитань та невдоволень.

— А звідки ми знаємо, чи була внесена земельна ділянка на карту чи ні? Хіба ми повинні цим займатись? Думаєте, що старенька бабуся зможе скористатися інтернетом і внести на карту свою земельну ділянку? — обурювались сільські голови з зали.

— У бабусі є діти чи онуки, яким через деякий час треба буде оформляти право спадщини. От вони хай і займаються цим питанням. Іншої можливості внести ділянки на карту не було. Зараз доводиться допрацьовувати її спільними зусиллями, — відповів Микола Шевченко.

— Та це ж лохотрон якийсь! Вирішуйте ці проблеми самостійно! — знову вигукнули з зали.

— Та я ж не Президент, і не Микола Янович! Усі проблеми вирішити не можу, — запевнив Шевченко.

— Та не кажіть такого! Бо завтра вас знімуть з посади, — пожартували у відповідь.

Підсумовуючи нараду, Микола Шевченко назвав позитив від впровадження державного земельного кадастру. Для громадян — це забезпечення гарантій прав на землю та спрощення процедури отримання інформації про земельні ділянки. А для суспільства — спрощення та прозорість набуття прав на землю, упровадження дієвого механізму контролю, забезпечення прозорості ринку земель, інтенсифікація сільських господарств та зняття соціальної напруги.

Насамкінець представники Центру державного земельного кадастру в режимі онлайн за допомогою комп’ютера та мультимедійного проектора продемонстрували всім присутнім, що знайти свою земельну ділянку на спеціальному сайті зовсім не складно і впоратись з цим самостійно реально.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 березня 2013, 15:18 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації