Вхід | Реєстрація

«Шевченко і Україна — це синоніми»

«Шевченко і Україна — це синоніми»

13-го березня у Новосанжарській районній бібліотеці відбувся захід, приурочений пам’яті видатного українського поета.

У ньому взяли участь працівники РЦКД, учні Новосанжарського НВК, учасники університету Третього віку, працівники бібліотеки та всі бажаючі новосанжарці.

— Тарас Шевченко — це перлина у багаторазковому намисті української культури. Україна-рай була його найбільшою мрією! Він своєю творчістю показав українцям значення державотворення. Тому Шевченко і Україна — це синоніми, — такими словами ведучої Тамари Паттієвої розпочався захід.

Далі у виконанні учнів прозвучало чимало віршів, написаних поетом у різні періоди життя. Борис Гурій під акомпанемент Миколи Колодочки виконав пісню «Така її доля».

Поет Віталій Чепіжний продекламував вірш «На Великдень» та висловив свої думки з приводу російськомовних творів Шевченка:

— Шевченко написав низку творів російською мовою, сюжети яких були подібні до тих, що вже зустрічалися у віршах. Це тому, що він хотів донести свою думку якомога більшій кількості людей, а на той час української орфографії ще не існувало.

На підтвердження своїх слів він продемонстрував «Кобзар», виданий у позаминулому столітті, та подарував бібліотеці збірку російськомовних творів Тараса Шевченка.

Власним баченням творчості легендарного генія поділився поет та композитор Микола Призов.
Колишня вчителька Тетяна Давиденко пригадала свою зустріч в далеких 60-х роках із правнуком сестри Тараса Шевченка Катерини науковцем Дмитром Красицьким:

— Тоді я була ще студенткою і вперше почула, як близько сотні студентів заспівали другий гімн України — «Заповіт». Це дуже не сподобалося тим, що сиділи у президії. Під час зустрічі з нами Красицький розповів, що коли Тарас був 2-річним хлопчиком, то вже тоді мав потяг до малювання. Якось вуглинкою, поки не бачили батьки, він розмалював у хаті стіни.

Потім за допомогою слайдового проектора продемонстрували портрети тих жінок, які мали місце у серці поета, які надихали його на написання віршів та картин.

— Найкращим пам’ятником для Тараса Шевченка буде наша з вами пам’ять. Коли в кожній українській родині батьки будуть читати його вірші своїм дітям, а ті у свою чергу — їхнім онукам. І якщо ми візьмемо хоча б по краплі від творчості Шевченка, по іскорці, тоді у нас нарешті буде Україна, — сказала Тамара Паттієва на завершення заходу.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації