Вхід | Реєстрація

Освітяни говорили про молоді кадри та оптимізацію шкіл

Освітяни говорили про молоді кадри та оптимізацію шкіл

Минулого тижня відбулася підсумкова колегія Новосанжарського районного відділу освіти. На ній підбили підсумки роботи освітньої галузі у 2012-му році та розглянули основні завдання на 2013 рік.
У актовому залі Новосанжарського НВК зібралися директори й учителі шкіл та позашкільних закладів району, всього присутніх було 91 чоловік. Розпочалася колегія з виступу начальника відділу освіти Юрія Зінченка. Він пригадав ряд найпомітніших подій, що протягом року сталися в освітній сфері. Зокрема, згадав про те, що завдяки виконанню Комплексної Програми розвитку освітньої галузі Новосанжарського району було придбано для 13 шкіл району лабораторно-демонстраційне обладнання, закуплено 40 сучасних комп’ютерів для 22 шкіл, придбано 4 шкільні автобуси, на 2 з них кошти були виділені з державного бюджету, ще на 1 — з обласного.

Згадав Юрій Миколайович про особливості переходу початкової школи на навчання за новим стандартом. Зокрема — введення предмету іноземної мови у 1 класі та повернення в початкові класи природознавства. Зупинився він і на важливому питанні харчування учнів. Так, виконуючи програму подальшого розвитку та удосконалення організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах району, на покращення матеріально-технічної бази харчоблоків використано 75 тисяч 920 грн. коштів з небюджетних джерел. З метою забезпечення якісним харчуванням учнів незахищених соціальних категорій відповідно до діючого законодавства з районного бюджету виділено 506,6 тис.грн. та 525,1 тис. грн. коштів небюджетних джерел.

Також начальник районного відділу освіти згадав про результати учнів нашого району у всеукраїнських олімпіадах. У олімпіадах взяли участь близько 700 учнів з 27 шкіл району.

Призерами районного етапу учнівських олімпіад стали 157 учасників. У ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад взяло участь 49 учнів, 19 з них стали переможцями. Участь у районному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН взяли 14 учнів (минулого року — 11).

Юрій Зінченко не обминув у виступі плани на майбутнє. Зокрема, він зазначив, що існує проблема навчання дітей з фізичними вадами. Для того, щоб її ліквідувати, впроваджується інклюзивна освіта: такі діти матимуть можливість відвідувати навчання разом із однолітками у звичайних школах. Наразі в районі визначено базовими Новосанжарський НВК та Лелюхівський ДНЗ «Колосок» для впровадження інклюзивної освіти. Також було згадано про потребу облаштування у школах внутрішніх вбиралень. З 29 загальноосвітніх шкіл внутрішні туалети мають 19. Згідно із планами на 2013 рік, до 1-го вересня такі туалети облаштують ще у 7 школах району.

— Найголовнішою проблемою в освіті залишається кадрова, оскільки саме від учителя, його професіоналізму, готовності до вимог сьогодення залежить ефективність виконання всіх перспективних планів і новацій. Учительство старіє, важче спілкується з учнями. Необхідно будувати нову систему, починати шукати майбутніх учителів серед учнів, перебудовувати педагогічну освіту, — завершив свій виступ Юрій Зінченко.

Далі слово надали директору Руденківської школи Андрію Дігтярю. Він звернув увагу на наболілі для керівників шкіл економічні питання та проблему оптимізації шкіл. Так, 27-го лютого у Полтаві відбувся науково-практичний семінар для освітян, на якому обговорювалися питання економічного виживання шкіл.

— Цікаво, що представники усіх районів ставили одне і теж запитання: чому витрати на утримання однієї дитини у великих школах є набагато меншими, ніж у малих школах? — розповів Андрій Дігтяр.

На завершення колегії Наталія Карась, завідуюча районним методичним кабінетом, зазначила, що з метою реалізації кадрової політики в системі освіти відділом освіти, районним методичним кабінетом проводиться робота щодо поліпшення високопрофесійних педагогічних кадрів, покращення професійної орієнтації учнів на педагогічні професії:

— Місія школи полягає не в тому, щоб дати певну кількість знань дитині, а в тому, щоб навчити її самостійно здобувати потрібні знання. Учитель, в свою чергу, повинен бути не лише носієм інформації,, а й організатором навчально-виховного процесу, — зауважила вона.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Грамотність / 18 березня 2013, 15:12
Пані Оксано, ви знову не вичитуєте власні матеріали: "всього прх исутнібуло"
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації