Вхід | Реєстрація

Меддовідка коштує 221 гривню

Нещодавно набув чинності наказ, що зобов’язує водіїв регулярно проходити обов’язковий медогляд.
12 березня набув чинності спільний наказ Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров’я України, яким два відомства затвердили «Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів».
Цим документом передбачено порядок та особливості проведення медогляду, види медогляду та періодичність проведення даних процедур.

Зокрема, задекларовано 4 види огляду:

— попередній (для кандидатів у водії при отриманні водійських посвідчень);

— періодичний (для всіх водіїв);

— щозмінний (для водіїв-професіоналів до і після рейсів);

— позачерговий (для водіїв-професіоналів за наявності інформації про погіршення стану здоров’я).
Найцікавіша частина Положення стосується термінів проведення медоглядів. Передбачено, що його повинні проходити водії віком до 55 років — один раз на 10 років; у віці від 56 до 75 — раз на 3 роки; а віком від 76 років і старше — кожного року.

Також щорічно повинні проходити медогляд водії, які керують транспортними засобами, задіяними для перевезення пасажирів і вантажів. Важлива недоробка спільного наказу: ним не передбачений механізм контролю за проходженням медоглядів. При цьому, наприклад, попередній огляд для кандидатів у водії зможуть проконтролювати працівники Державтоінспекції, адже без цього документу не видадуть посвідчення водія. Щозмінні та позачергові огляди можуть перевірити відповідні працівники автотранспортних підприємств, а ось періодичні — залишаються на свідомості самих водіїв.

Поки що інспектори ДАІ не отримали повноважень перевіряти наявність періодичних довідок. Адже згідно пункту 2.1 Правил дорожнього руху, серед документів, які повинен мати при собі водій механічного транспортного засобу, медична довідка не значиться.

У нашому місті видачею медичних довідок займаються виключно у відділенні профілактичних оглядів поліклінічного відділення Кобеляцької ЦРЛ. Завідуючий відділенням профоглядів Сергій Блажків розповів, що поки що в роботі з видачею медичних довідок змін немає. Медичний огляд, як і раніше, включає в себе комплексний огляд чітко визначених лікарів: терапевта, хірурга, невропатолога, лора, окуліста, психіатра та нарколога. Що стосується вартості, то сумарна медична довідка на сьогоднішній день обходиться водію в 221 гривню. Чи будуть зміни для водіїв, які керують транспортними засобами, задіяними для перевезення пасажирів та вантажів, поки що не відомо. Адже окрім періодичних медоглядів, водії повинні проходити щозмінні огляди. Хоча так було і раніше, проте, медичні огляди відбувались безпосередньо в організації, де працює водій. Та чи потрібно їм буде до та після рейсу навідуватись до медичної установи — дізнаємося з часом.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 квітня 2013, 11:44 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації