Вхід | Реєстрація

Податок на нерухоме майно

Платниками податку на нерухоме майно є фізичні, юридичні особи та нерезиденти - власники  житлової нерухомості.

У 2013 році платитимуть за нерухоме майно власники квартир за житлову площу, яка перевищує 120 кв.м  і будинків за житлову площу, яка перевищує 250 кв.м.

Ставки податку: для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів - 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (2013 р. -  11,47 грн.); для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів - 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року  (2013 р. -  30,96 грн.).

У разі, якщо нерухомістю володіють одразу декілька власників, всі вони є платниками податку за свою частину.

Слід зазначити і те, що якщо у власника є два і більше об’єктів нерухомого майна, то незважаючи на те, що разом їх житлова площа може і не перевищувати установлених граничних розмірів, про які щойно йшлося, за другий об’єкт нерухомості (за квартиру або за будинок) власнику доведеться платити.

Платнику податків, який володіє більш ніж одним об’єктом нерухомого майна можна обрати за яку саме нерухомість він хоче отримати пільгу, а за яку – платити податок. Для цього йому необхідно до 1 травня року, що триває, подати заяву до органу державної податкової служби за місцем реєстрації чим повідомити про своє рішення орган ДПС.

Наприклад, якщо громадянин володіє однокімнатною квартирою з житловою площею в 17 кв.м. та приміським будинком у 50 кв. м. зрозуміло, що податок за будинок буде більший і саме за нього ви можете платити, якщо до 1 травня цього року не подасте заяву про те, що пільгу з податку на нерухоме майно хочете отримати саме на приміський будинок. У такому разі, податок нарахують на вашу однокімнатну за квартиру. Розмір податку з 17 кв. м. квартири складатиме 195 грн. на рік (17х 11,47=194,99 грн.). Якщо платник вибір свій залишить не за собою, то податок може бути і більшим – за 50 кв.м. житлової площі будинку він складатиме 574 грн. на рік (50х11,47=573,5 грн.). Погодьтеся, мало кому байдуже платити півтисячі чи втричі меншу суму!

Завчасно робіть свій вибір, не зволікайте. Лише місяць залишився вам для вибору. З 1 травня податківці проводитимуть нарахування самостійно і змінити щось буде вже неможливо.

До 1 липня всі платники податку на нерухоме майно отримають податкові  повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку.

У разі, якщо ви випадково (іноді трапляється так) не отримаєте такого повідомлення, - обов’язок зі сплати податку з вас не знімається. В законодавстві України не зазначено виключень для громадян, які не живуть за тією адресою, за якою зареєстровані (а повідомлення прийшло саме туди) і т. ін…

Відповідь  одна – штрафні санкції та пеня за несплату.

Тож, візьміть до відома – за свою нерухомість ви відповідаєте самі. Не варто перекладати на інші плечі ваш обов’язок. Спитають саме з вас. І саме від вас залежить чи спустошиться ваш гаманець на суму штрафних санкцій чи ні.


Автор: Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю Кременчуцької ОДПІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 квітня 2013, 11:48 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації