Вхід | Реєстрація

Так що ж у Біликах смердить?

Так що ж у Біликах смердить?

Жителі селища все частіше скаржаться на сильний і дуже неприємний запах, який вряди-годи з’являється у Біликах.

Протягом останніх двох тижнів до редакції зателефонували четверо людей, які назвалися жителями селища Білики. Всі вони говорили про те, що в селищі стоїть несмертний сморід. Ще двоє людей заявили, що нібито в барометричному каналі замість звичної води з’явилась якась смердюча рідина блакитного кольору. Щоправда, один із чоловіків, котрі заявили про це, через день передзвонив і сам спростував надану ним інформацію. Чоловік сказав: «Сам я ніякої голубої жижі не бачив. Мені про неї розказали. Я поїхав, подивився – та немає там нічого, крім води. І не воняє нічого».

Більшість із тих людей, що телефонували в редакцію, пов’язували появу неприємного запаху із діяльністю великого комплексу по відгодівлі свиней, що належить підприємству «Белгранкорм-Полтавщина». Одні думають, що сморід поширюється із відстійників, інші – із корпусів, в яких утримуються свині. Нібито запах з’являється після включення вентиляційних систем.

Натомість голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич днями висловив зовсім іншу версію появи в Біликах неприємного запаху. Запитання щодо цього йому задали на зібранні мисливців і  рибалок. Жителі Біликів, які теж там були, заявили, що будуть протестувати проти забруднення комплексом навколишнього середовища. І сказали, що 19 квітня в селищі відбудеться сходка з цього приводу. Анатолій Таранушич, відповідаючи, сказав, що проблема із неприємним запахом таки існує. Але пов’язана вона зовсім не з діяльністю «Белгранкорм-Полтавщина». За його словами, запах йде із відстійників, в які скидаються стоки із селищної каналізації.

 

Одним воняє, іншим – ні

Перед тим, як поїхати в Білики, запитали про це у редакційного верстальника, котрий проживає у Біликах. Він відповів, що відчував сморід лише одного разу. Щоправда, зазначив, що живе за кілька кілометрів від комплексу і тому не виключає, що запах до його оселі просто не дістається.

У четвер, 4 квітня їдемо у Білики. Перша зупинка -  на дорозі біля самого комплексу. Кілька хвилин на свіжому повітрі – немає таки запаху. Не те що неприємного – будь-якого.

Зупинка друга, біля селищного ринку. Жіночки, які торгують різним крамом, говорять, що запах у селищі є. Але він не постійний і розповсюджується не скрізь. Одна бабуся заявляє: «Ото, як вітер від свинарника задме, так і починає воняти».

Почувши розмову про сморід, зупиняється і встає із велосипеда чоловік середнього віку. Він явно бажає висловити свою точку зору. Чоловік говорить: «Та воняє невиносімо. Хазяйки даже й стірку бояться вивішувати, бо й вона провоняється». Підходять ще двоє чоловіків. Один висловлює припущення, що сморід з’являється після того, як на комплексі розпочинаються роботи по викачуванню нечистот. За його словами, вони рідкі і під час транспортування по трубах починають «бродити». «От я помню, як був у нас комплекс, де биків утримували, так запах зовсім інший стояв, - заявляє чоловік. – Пахло силосом, жомом. Як з армії повернувся, такий мені цей запах приємний був. Ніби Біликами, малою Батьківщиною пахне. А зараз таким воняє, що вчадіти можна. Але я не дивуюся. Свиней же концкормами годують. І хто знає, що там намішано?»

Із цих співрозмовників назватися висловив бажання лише один. Він і говорив найбільше. Сергій Ус авторитетно заявив: «Із відстійників комплексу нічого не смердить. Я туди сам їздив із Ольгою Григорівною (від редакції: Ольга Киричко – білицький селищний голова). І відходи у них до відстійників доходять не рідкі, а такі, як пісочок. Я їх спеціально у мішечок набрав. То нюхав, нюхав – взагалі нічим не пахне. Взагалі, «Белгранкорм» - це серйозна фірма. І очистка відходів у них серйозна, не септик якийсь. Хоча запах у Біликах є. Це – факт. Але, якщо він навіть йде із «Белгранкорму», то потрібно не бунтувати, а через селищну раду цивілізовано поставити перед дирекцією вимоги по усуненню смороду.  У мене в Одесі є друзі, що очисткою відходів займаються. Я навіть пропозиції від них у селищну раду направив».

 

Запах з’явився через тотальну економію

У білицькій селищній раді щодо появи запаху дотримуються версії, озвученої головою райдержадміністрації. Спочатку ми розмовляли із секретарем селищної ради. Вона розповіла: «Я особисто запах чула лише одного разу. Крім того, днями до відстійників кілька разів їздила Ольга Григорівна із Білицькими рибалками. І нічого поганого вони там не побачили, не почули і не унюхали. Одна сходка у нас уже була. Під час неї місцеві мисливці і рибалки висловили свої пропозиції щодо ставка, який «Белгранкорм» збирається взяти в оренду. А запах… Запах дійсно йде від скидів селищної каналізації. Але краще вам про це Ольга Григорівна розповість. Ось вона якраз приїхала».

Ольга Киричко, дізнавшись про мету візиту, тяжко зітхнула і запросила до свого кабінету. Посадовець була не в дуже гарному гуморі. Але це, за її словами, не пов’язано із проблемою смороду у Біликах. Вона пояснила: «Біличани за ставок переживають… Та все нормально буде з тим ставком. А ось, якщо цукровий завод закриють… Ото буде проблема. Чим бюджет наповнювати? Тоді у нас, крім «Белгранкорму» нічого не залишиться».

Щодо появи запаху, то Ольга Киричко впевнена,  що він викликаний виключно стоками селищної каналізації. Вона говорить: «У чому, в чому, а у стоках і відстійниках я розбираюсь. Недаремно ж кілька десятиліть на відгодівельному комплексі відпрацювала». За словами Ольги Григорівни, причина появи неприємного запаху із відстійників пов’язана із бідністю населення. Ольга Киричко пояснила: «У людей немає грошей і вони тотально економлять. Є такі випадки, коли сім’я із п’яти чоловік за місяць використовує лише п’ятсот літрів води. Комунальники подумали – крадуть. Почали перевіряти і нічого незаконного не знайшли. Іншого разу заходжу в квартиру пенсіонерів, а там все заставлене пластиковими пляшками з водою. Там і дощова, і тала, і Бог знає яка. Тією водою і вмиваються, і вибачте, в унітазі змивають. Бо економлять. У результаті немає потрібно руху стоків у селищній каналізації. Вона забивається всіма цими масами. А потім вони потрапляють у відстійники, не рідкі, розбавлені водою, як потрібно, а як своєрідний концентрат. Звідси і запах».

Селищний голова висловила готовність поїхати на відстійники разом із представниками преси і бажаючими від громадськості. Лише попрохала: «Давайте тижник почекаємо, бо зараз туди лише «Нивою» можна проїхати».

 

Фахівці радять проливати труби примусово

У принципі, ми не мали підстав сумніватися у правдивості слів Ольги Киричко. Та все ж звернулися за коментарем до фахівців у сфері комунального господарства. Причому – не діючих, котрі можуть бути необ’єктивними через корпоративну солідарність із Білецькими колегами, а до «відставників». Тобто до тих, хто не залежить ні від керівників комунальних підприємств, ні від влади. Люди погодились прокоментувати, але на умовах анонімності. Вони підтвердили, що проблеми дійсно можуть вникнути через зменшення кількості побутових стоків і своєрідне «цементування» відходів у трубах. Боротися із цим можна, зливаючи у каналізацію воду із асенізаційних машин. Додаткова кількість рідини має прочистити труби. Але це потягне нові витрати. Цього разу із селищного бюджету. А ось щодо використання великою сім’єю лише 500 літрів води за місяць, «відставники» відмовились вірити. Один із них зазначив: «Не може бути. Десь хитрять. Зараз є магнітики, які лічильники зупиняють».

… Якщо 19 квітня анонсована сходка у Біликах таки відбудеться, ми на неї поїдемо. Як поїдемо й на відстійники. Як кажуть: «Довіряй, але провіряй».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 квітня 2013, 08:40 | Кобеляки | Суспільство


1. Біличанин / 9 квітня 2013, 17:07
Голова все вірно сказала, ще раз підтвердивши, що все її життя базується на брехні, хамстві та підлості(добре, що хоч без матюків та погроз).
Смердіння у Біликах неймовірне! Почалося восени прошлого року, активно смерділо взимку та на початку весни, в основному вночі.Живу недалеко від комплекса, тому говорю це зважено. Дійсно, свіжевипрана білизна провонюється, вікно для провітрювання відчинити неможливо.Останній тиждень запаху немає (напевно "пошептало"), у барометричному каналі дійсно місяць назад були свинячі нечистоти.
Дуже неприємно, що чиновники замість вирішення проблеми намагаються дурачити людей. Кожен зможе відрізнити запах із відстійників селища від запаху свинячих нечистот. А чорне видавати за біле....Не робить честі...
2. Олександр / 12 квітня 2013, 12:31
Запах дійсно є (як правило вночі). І, здається, що саме свинарники тому вина, а точніше - меркантильна економія власників на екологічній складовій. До речі, можна було б для достовірності на правах анонімності переговорити з працівниками комплексу - думаю, багато цікавого можна дізнатися, в т.ч. і за умови праці. Якщо раніше приїздили гості та родичі з Полтави та Харкова і говорили, що повітря в Біликах чисте, як на побережжі моря, то зараз - навряд чи так скажуть. Сумно! Редакції потрібно тримати руку на пульсі цього надважливого питання не тільки селища, а й району. Будемо дуже вдячні!
3. 8888 / 12 квітня 2013, 22:50
а кажуть деньги не пахнуть.
4. Андрей / 17 квітня 2013, 07:41
Я раньше жил в Беликах и могу смело сказать,что раньше такого запаха не было!да,с отстойников несло немного,но не так как сейчас!так может хватит Гошкодерыхи прикрывать комплекс?а людям я бы посоветовал просто пойти с протестом!
5. Местный житель / 24 квітня 2013, 14:02
Меня статья просто взбесила! Из-за того,что одна бабушка экономит воду такая вонь на весь посёлок? А мне кажется,что стоит учесть популярность стиральных машин(автомат) в наше время,там дождевая вода не подойдёт,из бутылки не подольёшь...а ещё использование людьми огромного количества разных стиральных и моющих средств(порошки,доместосы и т.д) наоборот растворяет и убивает запахи бытовых сточных вод!!! А комплекс В О Н Я Е Т!!! Люди,которым не повезло там работать,говорят,что именно так воняет во всех корпусах,а ещё есть нарушения в установке вытяжек,но кого это интересует,отчисления в бюджет - вот это важно для мэра,а то,что местные жители планируют переезды никому не интересно.И бороться бесполезно с любыми властями и в ситуациях,где замешаны деньги...немалые!
6. Біличанин / 24 квітня 2013, 17:29
Та ні, це просто відмовки.Всі прекрасно розуміють відкіля запах. Просто "включають дурня". Краще бути багатим дурним, чим бідним розумним))).Грошики вже ж отримані, потрібно відпрацьовувати. А смердіння як було, так і продовжується, особливо ввечері та вночі, "ложили" вони на ваші Білики...
7. New York / 24 квітня 2013, 19:17
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Я не можу читати ці коментарі. )))
Недавно з товаришем ржали з того, що люди удівляються тому, що є свиноферми, які, оказується, ще й воняють.
Товаріщі біличани, невоняє у сільському господарстві там, де ніхуя толком не робиться. У вас там маса прикладів — МКК, сахзавод і т.д. А там, де люди працюють на прибуток, там воняє. Бо там свині, гімно і аміак.
8. Бувалий / 24 квітня 2013, 20:05
12. New York пише:
«Я не можу читати ці коментарі. )))
Недавно з товаришем ржали з того, що люди удівляються тому, що є свиноферми, які, оказується, ще й воняють.»
Перечитав усі коментарі, але так і не зромумів, від чого вас з другом так плющило. Що курите? Поїдьте в Білики -- понюхайте "антидот" -- і все мине.
А взагалі-то в Біликах таки весна, поки ще літають бджоли, квітнуть абрикоси, а пахне зовсім іншим...
9. New York / 24 квітня 2013, 21:16
13. Бувалий пише:
«Поїдьте в Білики -- понюхайте "антидот" -- і все мине.»

Та я б і не казав, якби не нюхав. Воняє (нюхав з дороги). Я хочу сказати тільки те, що це нормально, коли поряд такий потужний свинокомплекс.
Я, кстаті, бував поряд з фермами, де в таку пору року воняє так, шо Білики нєрвно курять в сторонкі. Але тамтешні люди не кіпішують. Мабуть знають: де воняє, там і пахне — грошима, свининою, достатком.
Сахзавод тоже воняє, коли там активно працюють, чи не так?
10. Бувалий / 24 квітня 2013, 23:15
14. New York пише:
«...де воняє, там і пахне — грошима, свининою, достатком.
Сахзавод тоже воняє, коли там активно працюють, чи не так?»

Справді, в Біликах достатком аж пре. Мабуть, це від тих аж 7-ми тисяч щомісяця, що платять росіяни за землю. А ще пахне високими зарплатами аж у півтори тисячі гривень, що отримують ті кілька десятків білицьких рабів, які шляхом природного добору змогли асимілюватися до тих "курортних" умов праці і "партнерського" відношення но них. Можете поцікавитись у більш свідущих, яка там текучка, особливо останнім часом. До речі, все полтавське керівництво комплексом втекло від того щастя у полтавський офіс на Шевченка та у Решетилівку...
Звичайно, ніхто не чекав, що Білики стануть такою собі свинячою Силіконовою Долиною, але ж як вихвалювали ті екотехнології, що по ідеї повинні застосовуватись на цьому комплексі! Та головне, що тепер продажній місцевій владі, як кажуть, хоч сци в очі -- а вона каже -- Божа роса.
А щодо цукрового заводу -- то теж воняє, але тільки 2 -- 3 місяці, та і запах вареного буряка чи плавленого цукру не йде ні в яке порівняння з цим "достатком".
11. New York / 28 квітня 2013, 19:27
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
17. Боббі Джардон пише:
«New York, а уяви собі, що завтра приїде кілька ДжонДірів з характерними бочками, і почнуть розливати гімно на навколишні поля»

Отаких? Посилання на img-fotki.yandex.ru
Да, мені доводилось спостерігати за роботою цих монстрів. Воняє так, шо ето просто йобнуцца можна. Навіть не гімном, а тіпа тухлою рибою. ))
Біличани б подумали, що це вже апокаліпсіс. )))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації