Вхід | Реєстрація

Протруювання насіння дозволяє зменшити втрати врожаю на 50%

Поради з протруєння насіння ярих культур та закупівлі пестицидів для проведення весняно-польових робіт
Насіння та ґрунтовий покрив є джерелом збудників хвороб, що представляють серйозну небезпеку для посівів сільськогосподарських культур. Поряд із цим, рослинні рештки, бур’яни, озимі культури, багаторічні насадження є резерватами збудників хвороб і зимуючих стадій розвитку шкідників посівів, які за сприятливих метеорологічних умов та при наявності вразливої культури або рослини-живителя набувають масового поширення. За різними даними протруювання насіння дозволяє зменшити втрати врожаю на 50 % і більше.

Передпосівне протруювання насіння ярих культур — важливий лікувально-профілактичний захід у системі захисту посівів агрокультур від хвороб і шкідників на початковому етапі росту та розвитку рослин. Якщо проти кореневих гнилей і снігової плісняви в період вегетації можна обробити посіви зернових фунгіцидами, то боротися з твердою та летючою сажками можна лише за допомогою протруювання насіння.

Зрозуміло, що протруювання насіння не дає можливості повністю відмовитись від використання засобів захисту рослин у подальшому. Проте цей захід є мало витратним і менш енергоємним у порівнянні з обробкою посівів, а також визначає стан культурних рослин і дозволяє мінімізувати кількість обробок пестицидами у період їх активного росту.

На сьогоднішній день в Україні для захисту ярих зернових зареєстровано широкий спектр протруйників, здатних контролювати комплекс хвороб, збудники яких передаються насінням, через ґрунт та рослинні рештки. Протруйники за призначенням поділяються на фунгіцидні — для боротьби із грибковими інфекціями, інсектицидні — для боротьби з шкідниками та комбіновані інсекто-фунгіцидної дії. Більшість препаратів системної, або системно-контактної дії, з прилипачами та барвниками. Тому протруєння насіння можна проводити за 15; 5 і 1 день до посіву, або навіть в день посіву.

Доцільно проводити протруєння із зареєстрованими стимуляторами росту. При цьому норма витрати протруювачів зменшується на 20 %.

Протруювання насіння — невід’ємна складова технологічного процесу вирощування агрокультур, необхідність якого не викликає сумнівів. Ефективність цієї операції визначає, насамперед, правильний вибір препарату для протруювання насіння. Слід дотримуватись норм витрати препарату і води для обробки певної кількості насіння. Усі роботи з протруєння насіння необхідно проводити з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами.

На жаль, останнім часом у гонитві за додатковим прибутком сільгосптоваровиробник купує дешевші препарати, які не дають бажаного результату або виявляються фальсифікованими. При укладанні угод з представниками фірм на закупівлю протруйників та інших засобів захисту рослин потрібно вимагати у них ліцензії та сертифікати якості на препарати (номер партії, вказаний у сертифікаті відповідності, повинен співпадати з номером партії на упаковці), порівнювати ціни на препарати з цінами інших уже відомих фірм.

Для досягнення максимально можливих результатів у рослинництві вкрай необхідно не лише придбати якісні засоби захисту рослин, але і правильно підібрати їх, враховуючи особливості кожного конкретного поля та індивідуальних потреб обраної культури.


Автор: Державна фітосанітарна інспекція Полтавської області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 квітня 2013, 10:19 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації