Вхід | Реєстрація

«Два роки тому прочитав Кримінальний кодекс…»

23-го квітня традиційно відзначають Всесвітній день книги і авторського права. Ми провели соцопитування і з’ясували, чи дружать новосанжарці з книгою, а також дізналися у районній та сільських бібліотеках, що найбільше полюбляють читати відвідувачі.

У нашому опитуванні взяли участь 20 респондентів різних вікових категорій. На наше запитання «Чи любите Ви читати?» і прохання пригадати назву останньої прочитаної книги, перехожі відповідали по-різному.

Андрій, 24 роки:

— Цікавлюся документами, дореволюційною літературою та спеціалізованою літературою для художників, так як займаюся живописом. Нещодавно дочитав «Звіт Кобеляцької земської управи до 1903 р.»

Олена, 52 роки:

— Постійно читаю. Остання прочитана книга — «Бріда» Пауло Коельо.

Віта, 36 років:

— Художню літературу не читаю, читаю корисне, по господарству, і дитині віршики.

Валентин, 63 роки:

— Раніше читав історичну літературу, остання книга була про Потьомкіна, а тепер із зором погано.

Олексій, 46 років:

— У дитинстві фантастику любив. Зараз читаю в основному християнську літературу, про взаємовідносини в сім’ї, на роботі. Нещодавно дочитав книгу «Бог, где мои деньги?», автора не пам’ятаю.

Юлія, 25 років:

— Читаю дитині, а для себе часу не знаходжу.

Чоловік, представлятися відмовився:

— Два роки тому прочитав «Кримінальний кодекс»…

Тамара, 53 роки:

— Читаю постійно. Остання книга, яку прочитала, — «Троянда ритуального болю» Романа Процюка. Коли буває важко у житті, читаю Ліну Костенко.

Борис, 73 роки:

— Читаю рідко. Востаннє прочитав біографію повії, під назвою «11 хвилин», автора не пам’ятаю.
Тож, як виявилося, з 20 опитаних, 8 чоловік літературою не цікавляться взагалі, інші 12 розділилися на тих, хто не уявляє свого життя без книги, і тих, хто читає рідко, коли змушують обставини.

За словами працівників Новосанжарської районної бібліотеки, серед їхніх постійних відвідувачів є люди як пенсійного, так і юного віку. Серед пенсіонерів чоловіки віддають перевагу літературі на військову тематику, жінки в основному полюбляють читати про кохання. Молодь читає твори сучасних українських авторів: Сергія Жадана, Оксану Забужко, Ірен Роздобудько, Любка Дереша, Марію Матіос, Наталку Сняданко. Також часто запитують журнали з в’язання та вишивки. Не менш популярними серед новосанжарців є книги на історичну тематику. Неабияким попитом користуються філософські твори Пауло Коельо.

У нехворощанських поціновувачів літератури смаки дещо інші. Бібліотекар Світлана Котова розповідає, що охочих почитати у селі чимало.

— Пенсіонери з цікавістю читають книги «Бабин Яр», «Крути, січень 1918», про голодомор беруть, дивуються, що не знали раніше цих сторінок з історії нашої країни. Також люди беруть читати Забужко, Жадана, Дяченків, хоча відгукуються неоднозначно, комусь до вподоби, дехто плюється, — говорить бібліотекар.

А от у селі Лелюхівка дітям ще з дитсадка намагаються прищепити любов до літератури. З ними часто проводить зустрічі працівник сільської бібліотеки Валентина Поставна. Дорослі відвідувачі бібліотеки, за її словами, найчастіше запитують детективи, довідкову літературу та українську класику.

Судячи з почутого, поціновувачів якісної літератури або просто любителів почитати на дозвіллі серед новосанжарців немало, хоча більшість все ж таки проводить вільний час, сидячи в соцмережах або перед телевізором.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації