Вхід | Реєстрація

Податок на нерухомість кобелячанам не загрожує

Моя однокласниця з’ясувала, що в Полтаві жити вигідніше, ніж у Данії.

Багатьох українців, які давно живуть за кордоном, продовжують цікавити події, що відбуваються на їхній історичній батьківщині. Воно й зрозуміло: у всіх тут залишилися рідні, близькі, друзі, добрі знайомі. Днями моя колишня однокласниця Віра Міщенко, яка вже п’ять років разом із чоловіком і маленьким сином живе і працює в Данії, в інтернет-листуванні ошелешила мене запитанням: «Що за податок на квартири у вас вводять? Моя мама з цього приводу вже всі вуха мені протуркала».

Як виявилося, «податком на квартири» став податок на нерухомість, що набув чинності на початку цього року. До липня податкова служба повинна розрахувати суми цього податку для всіх платників податків та розіслати їм відповідні повідомлення. Тому поки що мало хто знає точно, чи доведеться йому сплачувати цей податок чи ні. Урешті-решт, багато громадян країни (і Вірчина мама серед них) завчасно і даремно панікують.

— Почитала ваш Податковий кодекс, — ділиться Віра. — Якісь абсолютно смішні цифри: податок розраховують із суми мінімальної зарплати, а платити доведеться його тільки тим, у кого квартира більша, ніж 120 «квадратів» житлової площі. Щось я не пригадаю в нашій Полтаві таких планувань. І будинки більше 250 «квадратів» є не в кожного пересічного громадянина, учителя чи медика. У Данії, наприклад, кожен мешканець сплачує податок за свою квартиру або будинок. І не такий, як у вас (по 11,5 грн. за «зайвий» квадратний метр), данці платять 1 % від вартості житла, ще 1 % — від земельної ділянки, на якій знаходиться будинок або квартира, ще й місцевий податок, він різний у кожному районі і теж залежить від ціни землі. Загалом, за півроку набігає від 250$ за квартиру і від 1000$ за невеликий будинок. І таке зовсім не в найбільш престижних районах.

Віра данським податкам не дивується. Вона каже: «Це — норма, тут усі так живуть, регулярно платять і не намагаються оспорювати суми податкового повідомлення. Що, у принципі, не дивно: данці звикли, що в їхній країні податки — одні з найвищих у світі».

Однак, у тому, що стосується податку на нерухомість, Данія не б’є рекордів. Схожі ставки сьогодні діють у більшості країн Євросоюзу, Канаді та США.

— За свої невеликі апартаменти з двома спальнями в Торонто я плачу 1,1 тисячу канадських доларів на рік, — розповідає про своє життя в Канаді Олена Давидова. — Податок на власність у нас складає приблизно 1 % і розраховується з ринкової ціни нерухомого майна. Такі ж цифри називає мешканка Латвії Інга Розенко, щоправда, її цивільний чоловік платить, крім податку на нерухомість, ще 0,6 % ціни будинку — це муніципальний податок.

Виходить, що в Україні податок на нерухомість — один з найбільш економних у світі. Принаймні, так вважає більшість громадян, які потрапляють під податкові пільги та сплачувати «за метри» взагалі не будуть.


Автор: Наталя Жук


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2013, 10:37 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації