Вхід | Реєстрація

Випускники мають можливість тестуватися молдовською чи польською мовами

Минулого понеділка відбулась чергова апаратна нарада голови Кобеляцької райдержадміністрації. На ній говорили про тваринництво та зовнішнє незалежне оцінювання.

Розпочала нараду Таміла Шевченко з інформації про основні суспільно-політичні новини. Наступною в порядку денному була відеопрезентація медичної галузі району за підсумками минулого року. Інформувати присутніх до трибуни вийшов головний районний лікар Іван Супруненко. На мультимедійному проекторі, який розташували збоку від голови РДА, одна за одною з’являлися фотографії, які коментував головний лікар. Він поінформував і про історію медичного закладу, і про діяльність Центральної районної лікарні сьогодні.

— До речі, відеопрезентація сьогодні відбувається вперше на апаратній нараді, — зазначив Супруненко.

Наступне питання в порядку денному було про підсумки роботи галузі тваринництва в сільськогосподарських підприємствах за перший квартал 2013 року. На нього доповідала начальник управління агропромислового розвитку Тетяна Чердак. Зокрема, вона зазначила, що підводячи підсумки роботи за перший квартал цього року, галузь тваринництва розвивається активніше, ніж це було минулого року. Також зросло виробництво молока, збільшилась продуктивність корів, реалізація худоби в живій вазі, приплоду телят, свиней та птиці. Проте, складним залишається питання збереження овець сокільської породи, поголів’я яких за цей час скоротилося на 170 голів і сьогодні становить 828 голів.

Останньою на питання про підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання доповідала начальник районного відділу Наталія Коваль. Вона зазначила, цього року, як і в попередні роки, вступ до вищих навчальних закладів здійснюватиметься за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Випускники мали можливість обрати не більше чотирьох із одинадцяти запропонованих на вибір предметів. До речі, за словами Наталії Коваль, цього року до переліку предметів додано ще світову літературу. А для осіб, які потребували перекладу тестів іншою мовою було передбачено переклад тестів із всесвітньої історії, історії України, математики, біології, географії, фізики та хімії кримсько-татарською, молдовською, польською, російською та угорською мовами. Загалом, тестування проводитиметься в період з 3 по 27 червня. І надалі ніяких змін із проведенням оцінювання вже не буде. Уся необхідна інформація вже доведена до відома учнів та їхніх батьків. Наталія Коваль розповіла, що в березні всі бажаючі мали змогу пройти пробне зовнішнє незалежне оцінювання, для проведення якого випускників з нашого району запросили до Полтави та Кременчука. З 285 випускників, виявили бажання пройти пробне тестування 114.

— Зовнішнє незалежне оцінювання — звична для нашої країни форма вступних випробувань. Кардинальних змін у процедурі та змісті оцінювання цього року не передбачається. Хоча певні відмінності є. Основна сесія розпочнеться тестом з хімії, як показала практика, це один із наймасовіших предметів. Завершиться сесія тестом зі світової літератури. До речі, цей предмет — новинка 2013 року. Деякі зміни торкнулись і змістової частини тестів. Дещо скорочена кількість завдань у тестах із історії України та всесвітньої історії — із 60 до 55. Але й зменшений час на їхнє виконання. Зменшена також кількість завдань у тестах із фізики із 36 до 34, — зазначила Наталія Коваль.

Також, за її словами, триває вдосконалення форм боротьби з порушниками. Це, передусім, стосується мобільних телефонів та інших пристроїв, які забороняється використовувати під час проведення оцінювання.
— Учень може прийти на тестування, маючи при собі мобільний телефон, але на час опитування він повинен залишити його в спеціально відведеному місці і після закінчення забрати, — підсумувала начальник відділу освіти.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації