Вхід | Реєстрація

«Вас просто ламають через коліно!»

«Вас просто ламають через коліно!»

Угіддя Попівської сільської ради хочуть зробити місцем відтворення популяції диких тварин. Не зважаючи на думку місцевих депутатів та мисливців.

18-го квітня у сільській раді села Попове відбувається чергова сесія. Перед її початком місцеві депутати деякий час чекають на приїзд когось «з району». Адже у порядку денному знову стоїть питання погодження надання у користування мисливських угідь сільської ради. Але з Нових Санжар ніхто так і не приїздить, тому сесію починають без гостей.

Спочатку депутати розглядають кілька поточних питань. Зокрема, беруть на баланс сільської ради пам’ятник Слави.

— До нашого сорому, з’ясувалося, що ця історична споруда була безхозною, — пояснює колегам-депутатам Анатолій Засенко. — Тепер ми візьмемо пам’ятник на баланс і зможемо його відремонтувати.

Далі у продовженні сесії сільський голова Ольга Волоська знайомить депутатів із цифрами сільського бюджету. Потім присутні нарешті переходять до розгляду найбільш резонансного питання: надання у користування мисливських угідь. Сільський голова нагадує присутнім коротку передісторію. 21-го грудня минулого року на сесії депутати проголосували за погодження надання у користування мисливських угідь Попівської сільської ради приватній агрофірмі «Мир» з Кобеляцького району. Перед цим мисливці-активісти отримали декларативне погодження в усіх землекористувачів.
— Але потім це наше рішення перевірила районна прокуратура. І знайшла у ньому помилку. У рішенні ми написали «надати». Тоді як сільська рада має право лише «погодити надання у користування». А надає угіддя вже обласна рада. Тому прокуратура направила нам подання, у якому вимагає привести рішення у відповідність до закону.
Депутати деякий час обговорюють почути інформацію. Потім сходяться на тому, що нічого кардинального перестановка слів не змінює. Від своєї позиції депутати відмовлятися не планують і так само підтверджують погодження надання у користування мисливських угідь ПАФ «Мир».

— У нас є вже підписи практично усіх землекористувачів, — говорить депутат і мисливець Олександр Сіренко. — Васюта ще не підписав, але сказав, що підпише. Одноосібники згодні усі, тільки Бечеве лишилось обійти.
— П’ять днів у вас є, щоб зібрати решту підписів, — підганяє мисливців сільський голова.

Депутати переходять до прийняття рішення. Враховують і те, що заяви від інших організацій стосовно оренди мисливських угідь до сільської ради не надходили. У рішенні сесії змінюють «надати» на «погодити надання у користування». Усі депутати одноголосно підіймають руки «за».

Але на цьому обговорення мисливського питання не закінчується. Ольга Волоська повідомляє депутатам ще одну досить важливу новину. Виявляється, коли директор ПАФ «Мир» Віталій Біланенко звернувся до Новосанжарської районної ради, то отримав лист досить цікавого змісту. У ньому йому повідомляли, що на сесії районної ради депутати погодили надання у користування угіддя двом організаціям — УТМР та «Новосанжарському лісовому господарству». Щодо угідь Попового та Супротивної Балки, депутати районної ради звернулися до обласної ради із рекомендацією облаштувати там місце для відтворення популяції диких тварин. Мало того, сільський голова Ольга Волоська нібито була присутня на засіданні галузевої комісії, але ніяких зауважень не мала.

— Як це так? Нас не спитали і хочуть зробити у нас зону відтворення? — дивуються депутати.

— Так є ж наше рішення про погодження надання угідь ПАФ «Мир». І 28-го лютого це рішення подали у районну раду! Вони не могли про нього не знати! — обурюється Олександр Сіренко.

— По-перше, не була я на засідання цієї комісії, а по-друге, якби й була, то як би я вплинула на депутатів?! — пояснює колегам Ольга Волоська. — У будь-якому випадку без погодження сільської ради зону відтворення не створюють.
Ситуація проста і досить зрозуміла. Не хочуть депутати Попівської сільської ради «по-доброму» передати угіддя тому, кому треба, значить взагалі у них не буде полювання. Це такий механізм тиску. Розуміють це і місцеві мисливці.
— Ви що, не розумієте? Вас просто ламають через коліно! — говорить депутатам один із присутніх на сесії чоловіків.
Зрештою, депутати вирішують боротися за свою позицію до останнього. І сподіватися, що їх обласні колеги через голову сільської ради не приймуть рішення про організацію зони відтворення.

Наприкінці сесії розглядають ще кілька звернень до депутатів. Стосуються вони вже не мисливства, але дуже близької до нього галузі — рибальства.

— Я хочу взяти в оренду ваш ставок, — пояснює депутатам Володимир Сіренко, який приїхав на сесію з Нових Санжар. — Запустити малька, зарибнити і зробити для людей місце для риболовлі. Ні білетів, ні внесків ніяких не буде. Кожен із села зможе прийти і ловити!

У депутата Анатолія Засенка одразу виникає кілька запитань:

— Як ви плануєте його охороняти? І як зарибнювати зелений ставок?! Вода у ньому зеленіє вже у червні!

— Як ви його охоронятимете обходом, якщо там кругом нього — наші городи?! — емоційно говорить одна з жінок-депутатів. Володимир Сіренко вступає з нею в суперечку Але усіх заспокоює Ольга Волоська.

— Від жителів села надійшло звернення, у якому вони прохають не здавати в оренду останній сільський ставок і залишити його для потреб громади. Оскільки розташований він близько до людських грядок і прямого під’їзду до нього немає.

Зваживши на звернення, депутати відмовляють Володимиру Сіренку в оренді ставка. А коли він залишає залу засідань, вирішують зібрати на ставку громаду і навести там порядок. А потім, можливо, зібрати з мешканців Попового гроші, самим закупити на них малька і запустити у ставок.

 

Довідка

У відповідності до Закону України «Про мисливське господарство та полювання», мисливські угіддя для ведення мисливського господарства надаються у користування обласними радами за поданням місцевого органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі мисливського господарства та полювання, погодженим обласними державними адміністраціями, місцевими органами спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі охорони навколишнього природного середовища, а також власниками або користувачами земельних ділянок.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 квітня 2013, 11:40 | Нові Cанжари | Суспільство
1. ясен / 28 квітня 2013, 07:13
ну що ж не буде князівства Попівського!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації