Вхід | Реєстрація

До дня заснування Новосанжарського міжрайонного управління водного господарства

Для експлуатації найбільшої в області Машівської зрошувальної системи, яка зводилась на території Машівського і Новосанжарського районів, було створено 27 квітня 1981 року Новосанжарське управління зрошувальних систем. Про діяльність системи говорять хоча б такі цифри: у 1983 році в господарствах нашим управлінням зрошувалось 2622 гектари, а вже у 1986 році — 8023 гектари. Також діяли внутрішньогосподаські системи у колишніх сільських господарствах ім. Чкалова, ім. Щорса, ім. Свердлова, ім. ХХI зїзду КПРС, ім. Ілліча, ім. Шевченка. У ті далекі 80-ті роки проявляли значний інтерес до зрошення, досягали високих врожаїв сільськогосподарських культур. Та, на жаль, у наш час змінилося ставлення до поливу. Спочатку в організації не було ні своєї території, ні бази, діяльність управління розпочали у місцевій лісомеліоративній станції (теперішній держлісгосп), але поступово створили свою центральну базу. Згодом почала надходити техніка: автомобілі, трактори, екскаватори. Очолив колектив управління Юрій Іванович Карасьов, за спеціальністю інженер-гідротехнік, закінчив Київський гідромеліоративний інститут. Працював Юрій Іванович на Житомирщині, був виконробом, потім начальником Коростеньського управління осушувальних систем. До того як прибути на Новосанжарщину, Юрій Іванович вже мав немалий досвід роботи. З 1981-го по 1993 роки він працював начальником управління зрошувальних систем. Після виходу на пенсію продовжував трудитися, завідував відділом експлуатації меліоративних систем до 2009 року. За свою діяльність Юрій Іванович був неодноразово нагороджений грамотами. У вересні 2005 році нагороджений Почесною відзнакою Держводгоспу України та присвоєно звання «Почесний працівник Держводгоспу України», а в червні 2008 році присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України».
З 1993 по 2011 роки керував управлінням Володимир Іванович Трохимчук, який закінчив Український ордена Дружби народів інститут інженерів водного господарства за спеціальністю гідромеліорація.
Не можна не назвати ветеранів, які внесли значний вклад в становлення організації: Ю. І. Карасьов, М. І. Косик, В. А. Косик, О. Г. Гавега, О. М. Гринь, В. С. Матвієнко, С. М. Стеблюк, І. І. Солодовник, Я. С. Січевський.

З 2005 року управління зрошувальних систем було перейменовано в міжрайонне управління водного господарства (далі МУВГ), яке підпорядковане Полтавському обласному управлінню водних ресурсів. На МУВГ покладені функції вирішення питань використання, збереження та відтворення водних ресурсів, здійснення управління і контролю у сфері водного господарства і меліорації земель, запобігання та ліквідації наслідків шкідливої дії вод, експлуатації державних меліоративних систем і водогосподарських об’єктів, збереження основних меліоративних фондів, згідно із Законом України «Про меліорацію земель», Водним кодексом України та чинним законодавством України.

У зоні діяльності нашої організації знаходяться дев’ять районів області, а саме: Зіньківський, Котелевський, Кобеляцький, Карлівський, Машівський Новосанжарський, Полтавський, Опішнянський, Чутівський. На балансі МУВГ є: осушувально-зволожуюча система в поймі річки Мерло, на якій розташовані 3 шлюзи-регулятори, осушувальна система «Ваці» з шлюзом-регулятором, а також шлюзи-регулятори на річці Ворскла в селах Вакуленці, Нижні Млини, Деревки, захисні дамби від підтоплення річкою Оріль села Нехвороща, Машівська зрошувальна система. Балансова вартість систем станом на 01.01.2013 р. становить 90,696 млн. грн., протяжність зрошувальної мережі 50,26 км, загальна площа осушених земель 2,1 тис. га. Для подачі води на полив є 10 насосних станцій загальною потужністю 19,82 тис. кВт, продуктивністю 18,16 куб. м/сек, які зараз законсервовані і знаходяться під охороною та наглядом.

У зоні діяльності управління протікає три середні річки — Ворскла, Мерло, Оріль та 76 малих річок загальною довжиною 1677,2 км, нараховується 875 ставків площею 3,225 тис. га. По Новосанжарському району протікають річки Ворскла й Оріль та 8 малих річок протяжністю 238,3 км, нараховується 70 ставків площею 266,4 га, 117 озер площею 195,03 га, 3 водосховища площею 199,5 га. Обслуговування меліоративних систем здійснюють дві експлуатаційні дільниці: Новосанжарська та Полтавська. На сьогодні в штаті управління 113 працівників.

З квітня 2012 року Новосанжарське МУВГ очолює Юрій Олегович Бовкун, який закінчив Полтавський сільськогосподарський інститут в 1995 році за спеціальністю: механізація сільського господарства. Юрій Олегович працював на багатьох державних підприємствах, тож має досвід роботи понад 20 років, проявив себе як енергійний, кваліфікований спеціаліст. Під його керівництвом колектив запрацював злагоджено і ефективно. У 2012 році працівниками управління з залученням техніки та механізмів у короткий термін та з належною якістю були виконані роботи по капітальному будівництву берегоукріплення річки Ворскла протяжністю 41 м поблизу санаторію-профілакторію «Антей». Діяльність управління пов’язана з виконанням робіт з регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну ріки Дніпро на період до 2021 року.


Автор: О. Андрієвська, провідний інженер-гідротехнік Новосанжарського МУВГ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 квітня 2013, 12:07 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації