Вхід | Реєстрація

США визнали Україну піратом №1

США визнали Україну піратом №1

Поки вся Україна святкувала травневі свята, Офіс торговельного представника США здійснив те, чим лякали Україну протягом останнього року – визнав Україну найбільшим порушником авторських прав та вніс до категорії priority foreign country (PFC), повідомляє Watcher.

Про це йдеться у щорічній «Спеціальній доповіді 301» (Special 301 report), яку Офіс оприлюднив на початку травня.

В документі сказано, що причиною закріплення за Україною статусу PFC є зростання впродовж кількох років крадіжок інтелектуальної власності, в тому числі зростаючих порушень прав інтелектуальної власності в урядових структурах.

Перші серйозні претензії з боку США до України були пред‘явлені ще в 2010 році. Тоді Україна взяла на себе низку зобов‘язань, які так і не виконала. Тому минулого року Офіс торговельного представника включив Україну до списку країн з підвищеним рівнем нагляду Priority Watch List (зараз в ньому Алжир, Аргентина, Чилі, Китай, Індія, Індонезія, Пакистан, Росія, Таїланд та Венесуела). Рік українські урядовці намагались переконати США, що почали боротись з порушенням інтелектуальних прав, але їх дії були недостатніми.

За останні 15 років лише 1 країна в світі отримувала статус PFC. І це була Україна. В 2001 році США наклали торговельні санкції, які коштували українській економіці близько $200 млн на рік – гігантська на той час сума.

Щоб продемонструвати, як влада почала боротись з піратством, в 2002 році Україна примусово закрила 4 великих заводи з виробництва CD та DVD дисків. Верховна Рада прийняла низку законів, які вводили кримінальну відповідальність за порушення інтелектуальних прав. В новинах періодично показували успішні рейди правоохоронців на ринку Петрівка, конфіскацію десятків тисяч контрафактних CD, які трощили асфальтовкладальні катки.

Україні знадобилось 4 роки, щоб США зняли торговельні санкції. Україна тоді зазнала суттєвих фінансових втрат.

Основних підстав для прийняття цьогорічного рішення було 3:

  • непрозорий процес збору та розподілу авторських винагород для правовласників
  • широке використання нелегального програмного забезпечення в українських державних органах
  • нездатність вжити ефективних заходів для боротьби з широко поширеними в інтернеті порушеннями авторських та суміжних прав в Україні.

В України наразі є 30 днів, для того, щоб вжити невідкладних заходів, інакше США розпочне процедуру введення торговельних санкцій.

Щодо першого пункту звинувачень до України (розподіл авторських винагород) – то тут достатньо вольового рішення з боку держави. Не секрет, що проблеми зі збором винагород не існує. А процес розподілу авторських винагород при бажанні досить швидко можна вирішити. Хоча не зрозуміло, що заважало це зробити ще кілька років тому.

Другий пункт – нелегальне ПЗ в державних органах. Напередодні оприлюднення Доповіді 301 українські представники органів виконавчої влади робили чимало заяв про те, що в ближчі кілька років держава закупить легального ПЗ на мільярди гривень. Поки що все обмежилось лише заявами. Але якщо буде воля – почнуть купувати. Правда, справи в бюджеті зараз настільки погані, що в це не дуже віриться. Скоріш за все, заручником ситуації може виявитись Уанет – який є третім пунктом звинувачень.

Україна постійно потрапляла до списків країн, що є джерелом поширення неліцензійної продукції в інтернеті. Наприклад, Американська асоціація звукозапису 2 роки тому складала список сайтів, які є найбільшими в світі поширювачами нелегальної музики. 2 з 25 були розташовані в Україні: файлообмінник Ex.ua та торент-трекер Demonoid.

З того часу ситуація дещо змінилась – Demonoid не хоститься в Україні. Намагались закрити й EX.UA, але це мало не переросло у міні-революцію.

Місяць тому віце-прем‘єр Костянтин Грищенко просив США посприяти в закритті EX.UA. Ймовірно, українська влада боїться після подій річної давнини робити це своїми руками. Тому намагається заручитись підтримкою США, і в разі чого покласти частину відповідальності на них.

Можливість переглянути статус України буде лише через 6 місяців. Отже в уряду та президента є пів року для того, що довести свою спроможність боротись з піратством.

Скоріш за все в ближчі кілька місяців ми побачимо закриття низки сайтів, що поширюють нелегальне ПЗ та аудіо/відео матеріали. Ідеальний час для цього – липень-серпень, коли багато людей у відпустках і настрої далекі від протестних.


Автор: www.socportal.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 травня 2013, 12:29 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації