Вхід | Реєстрація

«Фашизму немає. Демократії— теж…»

«Фашизму немає. Демократії— теж…»

Новосанжарці поділилися своїми роздумами щодо існування фашизму в Україні. Відповіді виявилися досить різними. Більшість охарактеризували цим поняттям погано виховану молодь. А дехто проявом фашизму вважає не відремонтовані дороги.

Упродовж травня в багатьох містах України пройшли антифашистські мітинги, організатором яких виступила Партія Регіонів. Мітингувальники закликали протистояти проявам неофашизму, зокрема розпалюванню національної та релігійної ворожнечі, фальсифікації історії, нав’язування хибної ідеології. Саме так активісти характеризували дії опозиційних партій.

Не зважаючи на те, що у Нових Санжарах антифашистські акції не відбувалися, ми все ж поцікавилися у перехожих новосанжарців, чи існує, на їхню думку, загроза фашизму в Україні і в чому вона уособлена.

Василь, 43 роки:

— Чи є фашизм в Україні, чи нема — мені не відомо. На антифашистських мітингах борються точно не з фашизмом, а за свої кармани!

 

Григорій, 65 років:

— У чомусь то він є, а в чомусь немає. Фашизм — це те, що батьки та діди наші пережили, а як його відродити, то кошмар буде. А оті круті, синки бізнесменів, повилазили та й махають ганчірками, та ще молодь наша, в якої роботи нема. І ліві, і праві — всі повинні працювати, а не займатися хтозна чим. Я 40 років проробив на заводі, то мені не до фашизму.

 

Оксана, 14 років:

— Через те що в нашій країні не все в порядку зараз, молодь обирає не зовсім правильний напрямок розвитку. Тому фашизм можливий. Фашизм — це протест і намагання загарбати більше собі, ніж віддати комусь.

 

Олександр, 39 років:

— У окремих політичних сил щось таке є. Я поважаю всі ідеології, але «Свобода» переходить дозволену межу, коли не визнає перемогу у Великій Вітчизняній війні. Фашизм — це жорстокий режим, який насаджує свою ідеологію.

 

Юлія, 25 років:

— Я думаю, що фашизм є, це така якась жорстокість до інших рас. Але влада влаштовує мітинги не для боротьби з цим, а щоб показати, як вона, типу, працює.

 

Іван, 42 роки:

— Фашисти є, напевно, вони завжди були. Конкретну людину назвати не можу. Пацани так граються, поки хтось прочухана не дасть і вся дурь не вийде з голови. Фашизм як поняття можна трактувати по-різному. На побутовому рівні — це неповага до старших. Тих, хто його пережив, потрібно поважати.

 

Віка, 16 років:

— Фашизм, напевно, є. Ну це ті самі дороги, які обіцяють зробити, але не роблять.

 

Алла, 63 роки:

— Я як подивлюся на отих з чорними прапорами, то, думаю, що він є. Фашизм — це фашисти, молодь, яка ходить із фашистськими знаками.

 

Тамара, 53 роки:

— Проявів відкритої фашистської ідеології немає. І демократії теж немає, хоча, за конституцією, єдиним джерелом влади є народ. Влада перешкоджає проведенню мирних акцій, мітингів, називаючи бажання людей висловити свою точку зору проявом фашизму. Влада не виконала своїх обіцянок, не виправдала сподівань народу і тепер шукає винних. Це практикувалося Сталіним. Він для самоствердження знищував інакомислячих. А культ особи, диктатура є проявами відомо чого…

 

Юрій, 40 років:

— Фашизмом займаються керівники окремих партій, яким вигідно розхитати нинішню владу. Фашизм — це нетерпіння чиєїсь інакшої думки.

Отже, на думку опитаних, загроза фашизму в Україні таки існує. Але пояснити, в чому конкретно він виявляється, спромігся далеко не кожен. Більшість новосанжарців прояви фашизму вбачають у поведінці невихованої молоді, зокрема в їхній неповазі до ветеранів війни.

 

Фашизм (лат. fascio — пучок, в’язка) — ідейно-політична течія, що сформувалася на основі синтезу сутності нації як вічної та найвищої реальності та догматизованого принципу соціальної справедливості. Екстремістський політичний рух, різновид тоталітаризму, що виник у 1919 р. в Італії. Для політичних течій, які спираються на цю ідеологію, притаманні відкрита політична диктатура, репресивний режим, культ особи, що спрямовані на придушення прогресивних громадських рухів і знищення демократії.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 травня 2013, 17:17 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації