Вхід | Реєстрація

У Новосанжарському терцентрі відзначили День матері

17 травня у Новосанжарському територіальному центрі ветерани праці та творчі пенсіонери нашого району відзначили всесвітнє свято — День матері.

Коли о 10 годині ранку у затишному, прикрашеному картинами та вишитими рушниками кабінеті зібралося понад 30 чоловік, Оксана Червона, працівник закладу, коротко розповіла про історію свята.

З її розповіді присутні мали можливість дізнатися, що вперше День матері організувала американка Анна Джарвіс у далекому 1908 році, на знак любові й пошани до своєї матері. Після Першої Світової війни це свято набуло популярності у європейських країнах. У 1928 р. День Матері вперше відсвяткував Союз Українок Канади. Наступного року це свято відзначили у Львові. Ініціатором урочистостей виступила редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Відтоді відзначати День Матері у другу неділю травня стало для українців доброю традицією. За радянських часів ця традиція обірвалася. І лише у 1990 р., завдяки зусиллям громадських організацій, Союзу українок та Жіночої громади, свято повернулося в Україну.

— Найперше слово яке вимовляє дитина — «мама». Воно росте з нами впродовж усього життя, стогоном виривається з грудей у тяжку годину. Із любові до мами беруть початок усі хороші риси, притаманні людині, — такими словами ведуча завершила свою розповідь і запропонувала послухати концерт, який підготували учасники клубу «Суботні зустрічі» та учні Новосанжарського НВК.

— Нас у сім’ї було 15 дітей. Не зважаючи на це, моя мама завжди знаходила час і сили, щоб приділити кожному з нас хвилинку своєї уваги і любові, — поділилася своїми спогадами Зінаїда Дігтяр, учасниця дуету «Сива Ластівка».

Після цього Зінаїда Вікторівна спільно із Миколою Призовом презентували слухачам пісню «Спасибі, мамо», яка зовсім нещодавно поповнила їхній репертуар. У виконанні Івана Лисенка та Сергія Ставрука пролунали пісні «Рідна мати моя», «Мамина коса», після яких розчулені слухачі довго аплодували. Учні 2-7 класів, учасники ансамблю «Посмішка», подарували присутнім пісні «Мамина сорочка», «Я йду до тебе, мамо» та «На калині мене мати колихала». Також упродовж свята прозвучало чимало віршів, присвячених найріднішій людині, у виконані Тамари Гур’євої та Галини Демиденко.

— Імення матері завжди закликало українців до молитви перед образом Пречистої Матері Божої. Ми звертаємо до неї свій зір у тяжку хвилину. Точно так, як у дитинстві кличемо маму на допомогу, коли стає боляче. Благослови ж нас, Боже, бути гідними дітьми матерям своїм! — цими словами ведучої завершився захід.

Жоден із присутніх не пішов додому, не подякувавши працівникам терцентру за їхню турботу і завжди по-домашньому теплу атмосферу.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації