Вхід | Реєстрація

Похід юних туристів по гірському Криму

Похід юних туристів по гірському Криму

Треба неодмінно струшувати себе фізично,
щоб бути здоровим морально.

Лев Толстой

Ви любите активний відпочинок та маєте бажання незабутньо і максимально цікаво провести вільний час? Вирушайте в похід по гірському Криму! Адже Крим — справжній рай для любителів гірського туризму. Похід в гори — це відмінний спосіб зарядитися енергією природи і насолодитися краєвидами. У цьому переконалися 12 юних туристів з Руденківської, Нехворощанської ЗОШ І-ІІІ ст., Новосанжарського НВК, які взяли участь у поході ІІІ ступеня складності (75 км) по гірському Криму.
Маршрут туристичного походу розпочався з міста Ялта підйомом на Ай-Петринську яйлу та на саму вершину Ай-Петрі. Далі піднялись на гору Лису і шлях проліг до масиву Бойка.

Спустились з Бойка, і вже з стежки, що веде у Великий каньйон, перед нами відкрилася велична панорама гігантської тіснини. Праворуч і ліворуч на сотні метрів круто підіймаються вгору стіни скелястої ущелини, над головою нависають грізні кручі. З висоти пташиного польоту Великий Кримський каньйон нагадував гігантського міфічного дракона.

Далі ми попрямували до столиці стародавнього князівства Феодоро — печерного міста Мангуп-Кале. На плато знаходиться декілька джерел води, що робить його зручним для проживання. Звичайно, середньовічні люди вже не живуть на Мангупі, але на зміну їм прийшли хіпі та інші неформали, які живуть тут круглий рік. Плато займає досить велику площу, і ми довго гуляли по ньому.

Юні туристи відвідали ще одне печерне місто Криму — Качи-Кальон. Цей вапняковий масив нагадує ніс гігантського корабля, спрямований униз за течією річки Кача. Враження підсилюють «ілюмінатори» — вирубані в скелях печери. Один з варіантів перекладу назви «Качи-Кальон» — «Хрестовий корабель».

Останній день походу закінчився біля міста Бахчисарай. Наш інтерес був зосереджений на трьох об’єктах — Ханському палаці, Свято-Успенському християнському монастирі та середньовічному місті-фортеці Чуфут-Кале. А ввечері була традиційна «дембельська» каша, що символізувала закінчення походу.

Позаду залишились сім днів, наповнених чудовим гірським повітрям, дивовижними природними пейзажами, чистою джерельною водою, оповитих веселкою долин та вкритих квітами гір…
Юні туристи та їх керівники висловлюють щиру вдячність за сприяння та допомогу в здійсненні походу директору ТОВ «Елеватор «Чиста криниця» Миколі Харченку, директору ТОВ «Чиста криниця» Віктору Сидоренку, начальнику відділу освіти Юрію Зінченку, директору Руденківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Андрію Дігтярю, директору Нехворощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Михайлу Лук’яненку, директору Новосанжарського БДЮТ Оксані Дашко.


Автор: Лариса Добриденко, методист РМК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації