Вхід | Реєстрація

«Лавіта» першою в районі почала жнива

«Лавіта» першою в районі почала жнива

16‑го червня підприємство Віктора Клюшника почало збирати озимий ячмінь.

— Ячмінь уже сухий, можна збирати. Вологість 11,7–11,9 відсотка. При базовій 14, — розповідає керівник ПП «Лавіта» Віктор Клюшник.

Його працівники починають прибирати поле, розташоване ліворуч від траси на Малий Кобелячок. У загінку заходить комбайн «Кейс», біля якого поруч їде «КРАЗ». Комбайн робить кілька ходок, під’їздить до вантажівки і в кузов починає сипатися перше зібране у цьому році зерно.

— «Лавіта» почала жнивувати першою в районі. А може, і й у області! — констатує начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Василь Михайлик.

— Уранці приїздив батюшка, освятив техніку. Без благословення ми ніколи не починаємо, — посміхається Віктор Клюшник.

Керівник підприємства розповідає, що у «Лавіти» посіяно 112 гектар озимого ячменю та 250  озимої пшениці. За його словами, у цьому році посіви перезимували ідеально — на 100 відсотків. На відміну від року минулого, коли по району повимерзало практично усе і аграрії змушені були пересівати значні площі.

— Інші підприємства бояться сіяти озимий ячмінь. Великий ризик, що може вимерзнути. Багато залежить від зими та весни. Але оскільки він достигає рано, то це і можливість швидко отримати копійку, — ділиться Віктор Анатолійович.

Доки ми розмовляємо біля поля, яким курсує комбайн, на трасі зупиняється автівка першого заступника голови райдержадміністрації Володимира Тараненка.

— Ячмінь сухий? А в бункері? — на ходу гукає він до Віктора Клюшника.

Той при ньому набирає зерна у портативний вимірювач вологості. Той висвічує цифри — 12,6. Потім під час другої спроби 13,4.

— Все одно менше базової, можна збирати, — визначає Тараненко. — Та треба спішити, бо знизу вже зелене пре!

Усього в Новосанжарському районі ранні зернові посіяні на площі 14 тисяч 720 гектарів. У тому числі, озимої пшениці — 9980, озимого ячменю — 230, озимого жита — 73, ярого ячменю — 4396, ярої пшениці — 30. Крім того, 444 гектари озимого та 136 гектарів ярого ріпаку. За словами начальника сільгоспуправління Василя Михайлика, агропідприємства району до жнив готові — пальним та технікою забезпечені на 100 відсотків.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 червня 2013, 10:39 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації