Вхід | Реєстрація

Митниця спростила перетин кордону

Почався період відпусток, безліч людей щодня перетинає кордон. Напевно, усім знайоме не дуже приємне відчуття, що виникає під уважним поглядом співробітника митниці, навіть коли абсолютно впевнений, що не везеш із собою нічого забороненого, нічого понад норми. Але мимоволі вагаєшся: а що є забороненим? Яка норма? Раптом щось змінилося з минулої відпустки? Звичайно, щоб уникнути непорозумінь, ліпше знати заздалегідь усі ці подробиці.

Непорозуміння можуть бути серйозні. Не раз доводилося спостерігати, як обурених і розгублених співгромадян зсаджували на кордоні з автобуса або поїзда до з’ясування. У таких випадках, за словами митників, лише професійні контрабандисти зберігають цілковитий спокій. Звичайні люди обурюються, намагаються переконати, що заборонені або незадекларовані речі везли з собою через необізнаність. Та незнання законів і правил не звільняє від відповідальності. І відпустка може бути безнадійно зіпсована.

«Не завжди подорожі під час відпустки проходили без пригод, — згадує підприємець Андрій. — Якось довелося довго пояснювати митникам, що невелика копія картини сучасного українського художника, яку віз із собою, належить мені особисто, не є історичною і культурною цінністю, що це подарунок партнерам по спільному підприємству. Ледь пропустили! Але тоді правила тільки встановлювалися, ніхто достеменно не знав, що можна, що заборонено… Зараз таких проблем, як правило, уже не виникає».

Дійсно, митна служба багато робить для полегшення режиму перетину кордону. Одним із напрямків цієї роботи є своєчасне і повне інформування мандрівників. Багатьох, наприклад, цікавить, який порядок перевезення особистих речей? Чи потрібно їх декларувати? І які речі митники вважатимуть особистими, а які ні?

У ГУ Міндоходів Полтавської області повідомили, що, згідно з нормами чинного Митного кодексу України, особисті речі, що переміщуються громадянами через кордон України, підлягають декларуванню усно або, за бажанням власника, письмово і з них не стягуються митні платежі.

Перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей, також встановлено Митним кодексом. Це, наприклад, товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби (у розумній кількості, тобто в такій, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки), одяг, білизна, взуття, прикраси (що мають ознаки використання).

Цікаво, що в переліку вже є предмети, котрі з’явилися в широкому вжитку не так давно. Зокрема, це електронні книги, але особистими речами їх визнають тільки в кількості двох одиниць (зрозуміло, що йдеться про електронні «читалки», адже самих книг у них може бути закачано безліч). Те саме стосується мобільних і супутникових телефонів: не більше двох на кожного, третій уже не буде визнаний особистою річчю. А ось переносний телевізор або радіоприймач може бути тільки один. Отже, варто уважно прочитати перелік, перш ніж рушити в дорогу.


Автор: Вікторія Сич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 липня 2013, 09:28 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації