Вхід | Реєстрація

За яких умов продаж власної продукції не оподатковується

У період масового збору громадянами врожаю та отриманні ними доходу від реалізації власної сільгосппродукції цілком обгрунтовано виникає питання утримання або неутримання податку на доходи фізичних осіб.

Власники (або користувачі) земельних ділянок мають право продавати надлишки вирощеної на них сільськогосподарської продукції підприємствам-виробникам, заготівельним організаціям, кінцевим споживачам – громадянам.

Відповідно до ст. 281 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI доходи громадян від продажу власної сільськогосподарської продукції, вирощеної на своїх земельних ділянках, розміри яких не є більшими у тому числі: 2,0 га для ведення особистого господарства, 0,12 га - для ведення садівництва, 0,1 га - для індивідуального дачного будівництва. не оподатковуються. Але за умови наявності у такого господаря визначеної законодавством довідки за формою №3ДФ, яка видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (або місцем проживання) платника податку.

Іншими словами, при продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має надати податковому агенту (тобто підприємцю або організації, яким продав свою продукцію) копію довідки за формою №3ДФ. Ця довідка має бути заповнена відповідно до пункту 3 Порядку «Про затвердження Порядку видачі довідки  про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку та її форми», затвердженого наказом ДПА Україні від 21 грудня 2010 року №975 (зокрема, в ній обов’язково мають бути зазначені ідентифікаційний код, паспортні дані власника с/г продукції, його місце проживання, вид використання та розмір земельної ділянки, дата, до якої дійсна довідка і ПІБ Голови або секретаря сільської, селищної, міської ради, ким вона виписана).

У разі, якщо фізична особа надає податковому агенту довідку, оформлену з порушенням, то організація або підприємець, якому громадянин продає свою продукцію повинні утримати 15% податку з виплачуваного такому громадянину доходу.


Автор: Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцкої ОДПІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 липня 2013, 16:40 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації