Вхід | Реєстрація

На святі жнив новосанжарців годували кукурудзою та вітали з хорошим урожаєм

На святі жнив новосанжарців годували кукурудзою та вітали з хорошим урожаєм

14 липня в Нових Санжарах відбулося районне свято жнив, яке, вже традиційно, пройшло з виставкою сільськогосподарської техніки, ярмарком продукції та презентаціями сільських рад.

До цього заходу в парку Перемоги відбулися святкові урочистості. З самого ранку відбувався ярмарок сільськогосподарських товарів за зниженими цінами, який пройшов жваво та досить насичено. Зокрема, можна було придбати овочі, курей, мед і зерно. Представники сільських рад району о 9:00 уже викладали вироби своїх умільців та апетитні домашні страви: вареники, запечених курей, домашню ковбасу та купу інших смакот, якими згодом частували  усіх бажаючих. Хто приїхав раніше, то вже на повну торгував своїми поробками: барвистими рушниками, картинами різних пейзажів, портретами, віночками, традиційними ляльками-мотанками, плетеними з лози меблями та вишитими сорочками.

Цьогоріч були присутні і троїсті музики в солом’яних капелюхах, які, граючи різних пісень, веселили народ. Під їхню музику енергійно, як юнак, танцював дідусь у козацькому вбранні, що викликало приємне захоплення оточуючих.

Неподалік розташувалася виставка сільськогосподарської техніки, яку можна було не тільки подивитися, а й відчути себе в ролі користувача та уявити, як воно бути трактористом або комбайнером. Тут же були виставлені зразки зернових з такими поетичними назвами: соя «Романтика», озимий ячмінь «Луран», ярий ячмінь «Еней», які вирощували в Новосанжарському районі. Також на святі пригощали вареною кукурудзою від «Чистої криниці», яку на місці чистили, варили, дбайливо складали в пакетик і давали смакувати всім охочим. Кухар коментує, трохи втомлено усміхаючись:

— Уже роздали десяту велику каструлю.

На машині, біля котлів, енергійно очищають кукурудзу кілька чоловіків, бо люди з радістю ласують жовтим даром літа. Ось знову підходить чоловік з жінкою. Їм дають кукурудзу і говорять, що хай не забувають підсолити та показують на сіль, що стоїть поряд. Чоловік, посоливши, одразу на місці куштує кукурудзу і прихвалює:

— Ех, як шашлик!

Близько десятої години розпочалася офіційна частина свята. Люди почали енергійно займати місця перед сценою. Після вітальних слів ведучих на сцену запросили представників влади, і не тільки місцевого, а й обласного масштабу. Першим надали слово почесному старості свята Віктору Тищенку, який зауважив:

— Відповідного результату ми досягли завдяки майстерності та цілеспрямованості тисяч людей. Хай родить і надалі наша земля!

Після цього вручили свіжоспечені короваї з нового врожаю голові ОДА Олександру Удовіченку, голові райдержадміністрації Сергію Шовкоплясу, депутату обласної ради Юрію Лебедину.

Естафетне слово взяв голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс, який назвав цікаві факти:

— Жнива в нас видались ранніми. Вони розпочалися 22 червня, а завершилися вже 10 липня. Ми зібрали понад 57,8 тисяч тонн зерна. Новосанжарський район є одним із передових лідерів із врожайності і одним із перших у області закінчив жнивувати. І потрібно не забувати, що збирання пізніх зернових ще попереду. Ми добре розуміємо, що в нас іще багато роботи!

З вітальним словом також звернувся до гостей свята голова районної ради Володимир Левицький.

Голова ОДА Олександр Удовіченко наголосив:

— Цьогорічні високі показники вкотре довели, що Новосанжарський район займає лідируюче місце в області за землеробськими показниками. Ви знову кращі!

Після нього селищний голова Андрій Река зауважив і про питання насущні:

— Хочу одразу сказати, що вдячний усім, хто брав участь у сільськогосподарському розпродажі за зниженими цінами. За сьогодні люди придбали для власних потреб близько 20 тонн зернових. Ще хотів би подякувати керівникам області, які подбали про розчищення річки Ворона. Роботи вже почалися. Нам з вами головне їх закінчити!

Також з інформаційними відомостями виступив начальник управління агропромислового розвитку Василь Михайлик. З вітальним словом звернувся до новосанжарців голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич, який привітав присутніх не лише від себе, а й від голів Решетилівського та Козельщинського районів.

— Ми завжди радіємо, коли новосанжарці досягають успіхів, бо вже так історично склалося, що ми ваші сусіди. Я бажаю, щоб катаклізми, такі як градобій у 2012 році, що приніс великі збитки для врожаю, не повторювалися і обходили всіх стороною. Хай Бог вас благословляє!

Після вітальних виступів керівники району та області, як уже традиційно склалося, нагородили кращі сільські агроформування та фермерські господарства. Потрібно виокремити кращу трійку: ТОВ «Востокстройгаз» (3160 тонн, урожайність 66, 5 ц/га), який зайняв перше місце, ТОВ «Елеватор «Чиста Криниця» (8957 тонн, урожайність — 55, 7 ц/га), який посів почесне друге місце, а третє місце отримала ще одна агрофірма, заснована Юрієм Лебедином, «Чиста криниця» (6048 тонн, урожайність 55, 7 ц/га). Кращих трудівників жнив відзначили грамотами та грошовими винагородами. «Героям жнив», як було зазначено на стрічці, дівчата в українських костюмах та барвистих віночках дарували квіти.

У зв’язку з 90-річним ювілеєм Новосанжарського району було вручено нагороду «За заслуги» та відзнаку «Почесний ветеран України» Миколі Панченку.

Свято продовжилося посвяченням юнаків у хлібороби. Вони клялися відповідально займатися такою потрібною справою для України. Хлопцям на згадку про початок їхнього трудового шляху було вручено годинники.

Нарешті настав довгоочікуваний момент: символічне обмолочування останнього снопа. Це почесне право було надане представникам фермерського господарства «Козубівське». Потім на сцену піднялися отець Михаїл та отець Олексій. Після молитов та церковних пісень урочисто порізали коровай. Люди охоче ласували запашним хлібом та брали додому рідним, щоб ті теж могли покуштувати здобу з нового врожаю.

Далі почалася концертна частина свята. Вона складалася з виступів учасників художньої самодіяльності з різних куточків Новосанжарського краю і радувала присутніх близько двох годин.


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації