Вхід | Реєстрація

«Це — не епідемія!»

У кількох селах Новосанжарського району зафіксовані випадки захворювання на вірусний гепатит А. Проте медики запевнюють: ситуація контрольована, причин для занепокоєння немає.

Перший випадок захворювання на вірусний гепатит А (або жовтуху) виявили ще 9-го липня у жительки села Руденківка. Невдовзі з’ясувалося, що захворіли ще кілька чоловік. Оскільки хворобу виявили не одразу, то за деякий час заразилися і кілька членів їх родин. На цьому розповсюдження хвороби фактично припинилося. Принаймні, лікарі запевняють, що причин для значного занепокоєння немає.

— Це — не епідемія! — пояснює головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Володимир Тур. — Є одиночні хворі, при чому у різних місцях: Руденківці, Драбинівці, Мар’янівці. Захворіли лише ті, хто безпосередньо контактував із першими зараженими. Станом на сьогодні (31 липня — авт.) діагноз підтверджений у дев’ятьох чоловік.

Тяжкого перебігу хвороби ні в кого із заражених жителів сіл немає. Зараз спеціалісти санепідемстанції проводять аналізи, аби з’ясувати — що ж стало причиною зараження. Медики не виключають, що збудник хвороби міг міститися у воді.

У Руденківській сільській раді версію із водою називають не надто реальною.

— У селі шість автономних водогонів. Якби у якийсь потрапила зараза, на дай, Бог, то захворіло б не дві-три людини, — говорить сільський голова Сергій Головко. — У нас просто село транзитне: тут і траса, і залізниця. Гадаю, хворобу нам просто завезли. Після виявлених випадків захворювання на гепатит на території сільської ради провели хлорування усіх свердловин — у Руденківці, Дубині та Мар’янівці. Крім того, селом ходять працівники санстанції, проводять санітарну обробку місць, де імовірно могло статися зараження. Нам пояснили, що карантинний період — 35 днів після одужання останнього хворого. Тому зараз у селі не проводять ніяких зборів чи масових заходів. Також через випадки захворювання ми на 15 днів відстрочили відкриття дитячого садка, — пояснює сільський голова.

Лікарі заспокоюють: уникнути зараження жовтухою досить нескладно. Варто лише не пити воду із незнайомих джерел водопостачання, ретельно і часто мити руки, не допускати вживання немитих фруктів та овочів.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації