Вхід | Реєстрація

Овочівники нарешті отримали шанс заробити

Овочівники нарешті отримали шанс заробити

Ціни на овочі на кобеляцькому та інших ринках, навіть попри непоганий урожай, залишаються високими.

Днями по Кобеляках прокотилася чутка про різке здорожчання помідорів. Люди розповідали один одному про те, що в Дніпропетровську у магазинах та на базарах томати за два дні подорожчали до 6 гривень за кілограм. Пояснюють це масовою загибеллю помідорів від ураження фітофторозом. Підтвердження цим чуткам більшість городників‑аматорів бачили на своїх грядках. «Помідори почти не нав’язались, — переповідають один одному люди. — Та й ті, що є, чорніють, буріють і гниють».

Щоб перевірити правдивість отриманої інформації, ми зателефонували підприємцю, котрий займається дрібнооптовою торгівлею овочами у Полтавській області. Бізнесмен Михайло розповів: «Так, дійсно, такий факт має місце. Помідори на опті різко подорожчали. Та, на мою думку, людям не потрібно дуже панікувати. У тих фермерів, хто серйозно, на професійній основі займається овочівництвом, посіви томатів знаходяться у нормальному стані. Я сам був на полях і бачив, що ні фітофторозу, ні інших болячок на томатах немає. Чому різко підскочила ціна у тому ж Дніпропетровську? Усе — через погоду. Скрізь пройшли дощі й похолодало. І помідори просто перестали стигнути. Тому виник дефіцит і піднялися ціни. Так пояснюють фермери. Хоча у цьому році помідорів по 50 копійок з поля вже не буде. Фермери порозумнішали і зменшили посівні площі. І тепер зберуть менше, а зароблять більше. Але й покупцям особливо лякатися не слід. Думаю, що по півтори-дві гривні вони томати куплять».
Не падатиме, за словами Михайла, і ціна на картоплю. Принаймні, у найближчі два тижні. Таку тенденцію він теж пояснює зменшенням площ під цією культурою. Зараз на полтавському опті картопля коштує близько трьох гривень.

А ось інший оптовик Олексій із Кременчука дає прямо протилежний прогноз щодо вартості бульби. «Ціна на картоплю днів через десять стрімко піде вниз.І  фермери, і оптовики чекають, доки вона перестане шкребтися. Тоді бульбу почнуть масово копати. І її буде стільки, що українці вчергове не з’їдять урожай «другого хліба». Думаю, що, як і в минулому році, «із поля» картопля коштуватиме менше однієї гривні за кілограм».

Хто «попав» в цьому році, так це підприємці, пов’язані з «кавуновим» бізнесом. Причому, як виробники, так і перекупники. Справа в тому, що виробники, задоволені результатами минулорічних продажів, різко збільшили площі під баштанними. А тут ще й погода піднесла неприємний сюрприз. Через аномально холодні ночі частина баштанних у Полтавській та Дніпропетровській областях загинули. Мало того, що фермери не дорахувались урожаю, вони ще й отримали кавуни не надто високої якості. Багато ягід, маючи зовні привабливий вигляд, всередині вражені хворобами. Ніякої загрози здоров’ю людей це не несе. Але на смакових якостях плоду, безумовно, позначається. Знаючи про це, оптовики відмовляються купляти місцевий кавун. Вони воліють брати херсонський, який у цьому році порадував як урожаєм, так і смаком. А ціна ґрунтового кавуна з поля у Херсонській та інших південних областях становить 30 копійок. Відповідно на полтавському опті — 80. Саме тому місцеві фермери змушені скидати ціну на кавун з поля  до 50 копійок. А динь у них майже немає.

Нічого страшного в такій ситуації немає. Спрацював закон реальної ринкової економіки: пропозиція перевищує попит і ціна, як наслідок, знижується. А свої збитки місцеві баштанники зможуть компенсувати в наступному році. Якщо, звичайно, порозумнішають, і зменшать посіви до рівня 2012 року.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 серпня 2013, 11:50 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації