Вхід | Реєстрація

Скільки коштує зібрати дитину в перший клас

Скільки коштує зібрати дитину в перший клас

Щоб зібрати до школи першокласника, батькам у середньому знадобиться 1500 гривень.

До початку навчального року залишилося менше місяця і батьки вже починають підраховувати, скільки коштуватиме зібрати своє чадо до школи. Найдорожче підготувати першокласників, адже їм потрібно купувати все з нуля. Кінець серпня — пора активних шкільних покупок, тож батьки разом із своїми дітьми прямують на базар та в канцелярські магазини. Журналісти «ЕХО» вирішили з’ясувати, скільки коштує зібрати першокласника до школи цього року.

Отже, підготовку до нового навчального року умовно можна розділити на два етапи. Перший — купівля шкільної форми та іншого одягу, другий — придбання необхідних канцтоварів.

Обираємо шкільну форму

Шкільна форма — це далеко не все, що потрібно купити. Дитині знадобляться зручні кросівки та спортивний одяг для фізкультури, портфель, щоденник із улюбленим героєм мультфільму або музичною групою, канцтовари. Якщо у вас дівчинка, не забудьте про традиційні білі бантики. Хлопчикові ж потрібно придбати краватку або метелика.

На кобеляцькому ринку костюм для хлопчика «трійка» (брюки, піджак та жилет) можна придбати від 300 гривень, двійку — за 260. Та ми побачили костюми для хлопчиків і за 450 гривень. Можна, звісно, придбати окремо брюки за 110–130 гривень та сорочку вартістю від 60 до 150 гривень. Краватку ми знайшли за 30 гривень, шкіряні туфлі — від 200.

Зібрати до школи дівчинку виявилося дещо дорожче. Ціна жакета складає 120 гривень, спідниці — 60, сарафан ми побачили за 150 гривень, а блузку — від 120 до 170. Та блуз або сорочок потрібно брати кілька, на зміну, і бажано з натуральних волокон. Туфлі в середньому коштують 150 гривень, колготи — 15, бантики продають від 15 до 55.

Якщо є бажання, то шкільну форму можна пошити на замовлення. У цьому випадку ви самі вибираєте тканину та дизайн. Коштувати індивідуальне замовлення буде дорожче приблизно вдвічі, за рахунок роботи швачки.

Також майбутнім школярам потрібно придбати спортивну форму для фізкультури. Це може бути кілька футболок на зміну, спортивні штани і кофта, мокасини, кеди або кросівки. Спортивний костюм на першокласника обійдеться в 130–200 гривень, бавовняна футболка — 35–50, а кросівки — 70–140.


«Ранці обирають за ціною, а не за якістю»

Продавець Владислав розповів, що ціни на ранці в його торговій точці становлять від 30 до 280 гривень. Та найчастіше покупці обирають їх за ціною та дизайном, рідше — за якістю.

— Люди не розуміють, що ранці для дітей потрібно купувати з ортопедичною спинкою, адже вона зменшує навантаження на хребет. У нього має бути твердий корпус, щоб він не провисав униз під вагою книг. М’який рюкзак підійде тільки для спортивної форми. Та найчастіше купують ранці ціною у 85 гривень, — каже продавець.

Ціна залежить не тільки від названих критеріїв. Також значення має ще й дизайн, забарвлення, малюнок та фурнітура. Особливу увагу варто приділити застібкам. Подивіться, щоб вони не заїдали та були міцними. Ну і, звичайно ж, порадьтеся з малюком, чи подобається йому портфель і малюнок на ньому.

Купуємо канцтовари

Другий етап, купівля канцелярського приладдя, виявився менш витратним.
За канцтоварами можна відправитися як на шкільні базари на ринках, так і в спеціалізований магазин. Ціна канцтоварів залежить від їх якості та фірми.

Хоча, порівнюючи з минулим роком, ціни на канцтовари особливо не зросли. Загалом, батькам доведеться викласти мінімум 120 гривень, не враховуючи вартості зошитів.

Отже, щодо письмового приладдя, то звичайний зошит на 12 аркушів коштує від 60 копійок до 1,50; на 24 аркуші — від 1 до 2,5; на 48 — від 3 до 4 гривень. До зошитів потрібно ще й обкладинки, 20 штук коштують 6 гривень, а для підручників — від 7 до 14 за комплект. Для першокласника варто придбати фарби. Акварельні та гуашеві на 6 кольорів можна знайти від 6,5 гривень. Пластилін коштує від 6 гривень, альбом для малювання — 3–7,5. Кольоровий папір — 3 гривні, а картон — 4. Клей ПВА зі щіточкою — 3 гривні. Ручка та простий олівець від 1 гривні, фломастери — від 3,5. Точило для олівців та гумка коштують від 1,5 до 5 гривень. Лінійка — від 2 гривень, ножиці — від 3,5 до 5. Найдешевший щоденник можна купити за 8 гривень. Якщо дитина захоче яскравий, із різноманітною цікавою інформацією в ньому, то батькам доведеться викласти всі 25 гривень. Пенали також різняться у ціні — від 8 і вище.

Таким чином, при орієнтовних підрахунках, збори в школу обійдуться батькам у півтори тисячі гривень. Проте всі представлені ціни є приблизними. Звичайно, при дуже великому бажанні можна знайти шкільні товари дешевше або, навпаки, дорожче.

Такі от недитячі ціни на дитячі речі. Та всім дорослим хочеться, аби їхня дитина пішла в перший клас радісна та щаслива з гарним ранцем, у зручному одязі та взутті.

І насамкінець, залишається придбати квіти на свято Першого вересня. За декілька днів до свята пройдіться найближчими квітковими магазинами та прицініться. Букет найкраще купувати ввечері напередодні. Він і не зів’яне, і обійдеться вам без першовересневої націнки.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 серпня 2013, 12:05 | Кобеляки | Суспільство
1. Любов / 18 серпня 2013, 15:19

У Києві почали відкриватися шкільні базари. Збір школяра цього року обійдеться киянам майже у 5 тис. грн, хоча, як пишуть Вести, у минулому можна було вкластися в 4 тис. грн.
Більше читайте тут: Посилання на tsn.ua
2. Любов / 18 серпня 2013, 15:20
Держспоживінспекція знайшла невідповідність якості 40% перевіреної шкільної продукції в Україні, повідомив глава відомства Сергій Орєхов. Як зазначив Орєхов, вже перевірено 300 підприємств, у яких було встановлено понад тисячу порушень вимог законодавства про захист прав споживачів. Вже забраковано та знято з реалізації близько 20 тис. одиниць продукції. "Сьогодні є стійка тенденція надходження на споживчий ринок України товарів з грубими виробничими дефектами та із застосуванням матеріалів, які можуть негативно впливати на стан здоров'я дітей. Крім того, ринок заполонили товари невідомого походження", - заявив С.Орехов.
Більше читайте тут: Посилання на tsn.ua
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації