Вхід | Реєстрація

Бездомних та людей без родичів ховають безкоштовно

Бездомних та людей без родичів ховають безкоштовно

До редакції тижневика «ЕХО» звернулась жінка, яка проживає в Кобеляках. Вона поскаржилась на те, що міське кладовище всипане сміттям.

Також жінка розповіла, що стала свідком поховання бездомної людини. І, мовляв, її обурило те, що похоронна процесія відбувалась без участі священника.

Спершу за коментарем ми вирішили звернутись до міського голови Олександра Ісипа. За його словами, цвинтар — це місце громадського користування. Тому міська влада приділяє належну увагу з прибирання даної місцевості.

— І хоча територія кладовища дуже велика, та працівників там усього два. Тому чистота на цвинтарі, у більшій мірі, залежить від людей, рідні яких там поховані. Робота з прибирання території зводиться до утримання центральної алеї, трибуни, огорожі та викошування бур’янів. А сміття, у основному, вивозимо до поминальних днів та інших великих релігійних свят, коли люди масово відвідують своїх рідних, які поховані на кладовищі. Також раз на півтора місяці ми вивозимо сміття з тих майданчиків, куди люди його зносять. Щовесни силами працівників міської ради, водоканалу та сервісної служби влаштовуємо там два-три суботники, — стверджує міський голова.

Також, за його словами, міська влада планує поставити огорожу біля цвинтаря з боку вулиці Ветеринарної. Уже замовлений проект на освітлення. На майбутнє міський голова хоче зробити благоустрій деяких могил. Адже, як стверджує Олександр Михайлович, на міському цвинтарі є могили людей, історично значимих для нашого міста.

— Багато дослідників стверджують, що на кобеляцькому цвинтарі поховано багато майже забутих, але важливих для нашого міста людей, — каже очільник міста.

Директор КП «Міська сервісна служба» Володимир Слісаренко також наголосив нам на тому, що дуже багато могил люди самі засипають сміттям.

— Дуже часто так буває, що люди, прибираючи могили своїх рідних, викидають сміття на сусідні, замість того, аби винести його на смітник. І це непоодинокий випадок. Та люди повинні зрозуміти, що наша техніка не має можливості заїхати всередину кладовища і вивезти звідти сміття. Ми можемо проїхати сміттєзбиральною машиною по тротуару лише центральною алеєю, — сказав Володимир Слісаренко.

Що стосується долі померлих бездомних або ж людей, які не мають родичів, то Олександр Ісип зазначив, що в такому випадку за розпорядженням міського голови та рішенням міської ради поховання проводиться безкоштовно. Сюди входять транспортні витрати, викопування могили, труна та хрест. І ніяких інших додаткових послуг міська рада не надає. Саме поховання відбувається з дозволу правоохоронних органів. Адже саме ця структура визначає, чи має померлий родичів.

— Із зауваженнями того, що священник не відспівує таких людей, до мене не зверталися. І я думаю, ініціатива з вирішення цієї проблеми повинна йти від самої громади. Адже бюджетних коштів на оплачування цієї послуги немає, — запевнив міський голова.

Також за коментарем ми вирішили звернутися до настоятеля Свято-Миколаївського храму отця Василія. Та він розповів, що не було такого випадку, аби священник відмовив у проханні відспівати померлого.

— Узагалі, священник не може відмовитись від такого прохання. Адже це є великим гріхом, — каже отець Василій.

І додав, що для вирішення озвученої проблеми міській владі чи директору цвинтаря варто співпрацювати зі священниками.

— Ми ж не можемо володіти інформацією про всіх померлих людей. Тим більше, чи є серед них бездомні люди чи без родичів. Церква не відмовить у допомозі поховати таких людей. Та головне, ми повинні бути впевнені, що померла людина була хрещена.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2013, 14:35 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації