Вхід | Реєстрація

Нікому не розповідайте про себе!

Нікому не розповідайте про себе!

Можливості мережі Інтернет постійно розвиваються. У основному, вони спрямовані на те, аби зробити наше життя простішим та динамічнішим. Одним із прикладів такого спрощення є Інтернет-банкінг — вид дистанційного банківського обслуговування. Дійсно зручно: у будь-який час за допомогою Інтернету можна перевірити рахунок на картці чи здійснити ряд операцій. Та чи зручність і швидкість сприяють безпеці ваших коштів?

Написати цей матеріал нас спонукали скарги жителів міста на те, що у них, при оплаті в Інтернеті, зникають гроші з картки, а якщо це ще й була кредитка, то з’являється заборгованість. Приміром така ситуація: жінка дала оголошення в Інтернеті про продаж комп’ютера. Вона залишила свій телефон. Через деякий час подзвонили «покупці». Попросили номер рахунку, а потім — цифри смс-підтвердження, що прийшли на телефон жінки. Як результат, комп’ютер не продали, а гроші з особистого рахунку зникли.

Як не стати жертвою такого шахрайства і що потрібно знати злодіям, аби добратися до ваших заощаджень, ми дізнавалися в банках нашого міста.

Спершу ми навідалися до «ПриватБанку». Їхня система Інтернет-банкінгу Приват24 надає широкий спектр послуг: від різних видів переказів, платежів до оплати комунальних послуг, поповнення мобільного чи покупки квитків на футбол. Та й скарги значної частини людей пов’язані саме з нею. Дізнатися детальну інформацію про те, як захистити себе від злодіїв, нас направили до Олексія Лукавого — спеціаліста з обслуговування клієнтів. Олексій розповів про систему безпеки в Приват24:

— У нас використовується технологія 3-D Secure — додатковий код, який вводить користувач при кожній транзакції. Тобто, коли ви, наприклад, поповнюєте рахунок мобільного, то на ваш номер приходить смс із кодом від 10060 і тільки після його вводу можливе закінчення операції. Що стосується безпосереднього входу в Приват24, то тут іде прив’язка до номеру вашого мобільного, він же — і ваш логін. Також для подальшого входження в систему знадобиться постійний пароль та динамічний, 8 цифр, який приходить одразу на ваш телефон, коли попередні відомості вже введені.

Олексій Лукавий повідав і про один із методів, як видурити гроші. Фішинг — це коли злодій представляється працівником банку і просить, аби ви сказали йому конфіденційну інформацію, таку як прізвище, ім’я, по-батькові, номер картки тощо.

— Але в такому випадку, — радить Олексій, — краще скажіть, що самі все уточните в найближчому відділені вашого банку. Адже працівник банку ніколи не спитає ваших даних, тому що він їх знає.

Олексій назвав телефонний код «ПриватБанку» — 056.

— Номери з іншим кодом — це не від нас — додав Олексій.

Ще чоловік розповів і про таку можливість захисту як встановлення ліміту на розрахунки карткою в Інтернеті. Таким чином, якщо щось і станеться, то злодіям не вдасться викрасти всі гроші відразу.

— Коли ви щось купуєте чи продаєте, то для оплати потрібен тільки номер карти і термін дії. Ніяких пін-кодів, паролів, ПІП, трьохзначного числа, написаного на зворотній стороні картки, не потрібно! — говорить Олексій.

А на запитання «що ж робити, якщо шахраї взяли кредит на чужу картку, або, коли сам банк «дарує» позику», хлопець відповів:

— «ПриватБанк» нічого клієнтам без їхньої згоди не нав’язує. А в разі виникнення питань чи проблем, звертайтеся безпосередньо до спеціалістів банку або дзвоніть за номером служби підтримки, який написаний на кожній картці.

Далі у «Райфайзен Банк Аваль» головний економіст Тетяна Гудзь розповіла про «Райфайзен онлайн», який надає можливість контролювати рух своїх коштів для карток вищого класу — зарплатних, пенсійних.

— Для того, щоб дістати доступ до активного режиму «Райфайзен онлайн», треба отримати персональну картку, на якій зазначається сін-код — це 11 цифр, з яких 4 останніх знає тільки користувач. Він може самостійно керувати власними рахунками, відкритими в банку. Якщо, наприклад, людина загубила картку, то вона її блокує за допомогою слова-пароля.

Щодо того, яких правил безпеки повинна дотримуватися сама людина, аби захистити свої гроші від незаконного зняття, Тетяна Гудзь радить:

— Найперше і найголовніше — нікому не надавайте повні реквізити своєї платіжної картки. Бувають випадки, коли люди пишуть пін-код прямо на картці. Такого робити, звичайно, не можна. Та й сам пін-код варто міняти з чотирьох нулів чи одиниць на більш серйозніший.

У «Полтава-Банк» наголосили на тому, що потрібно уникати підозрілі, неавторитетні сайти та не купуватися на різні пропозиції.

Отож, підбиваючи підсумки, виділимо основні моменти, як захистити свої гроші від крадіжки через Інтернет:

— найперше, не розголошуйте реквізити своєї картки третім особам і не записуйте коди та паролі на самій картці;

— якщо до вас зателефонували, представилися працівником банку і хочуть для чогось уточнити ваші особисті дані (прізвище, ім’я, номер картки тощо), скажіть, що самі сходите в найближче відділення банку і все з’ясуєте;

— не повідомляйте нікому ваш динамічний пароль — той, що приходить кожного разу смс-кою, для повного здійснення операції;

— установіть грошовий ліміт для Інтернет-розрахунків;

— не шукайте нічого на підозрілих сайтах, де є супер-пропозиції;

— пін-код не використовується, коли ви замовляєте якісь товари через Інтернет;

— якщо є припущення, що ваші персональні дані, коди, паролі є комусь доступними або ви загубили картку, відразу зверніться в банк.

І на останок. Якщо у вас є картка, але ви нею не користуєтеся, проте думаєте, що вона вам колись знадобиться, час від часу перевіряйте її. Коли ж ви впевнені, що в майбутньому вона вам не потрібна, краще взагалі заблокуйте.


Автор: Анна Петренко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 серпня 2013, 10:33 | Кобеляки | Суспільство


1. шофер / 29 серпня 2013, 22:23
Щоб не пропадали гроші із картки, потрібно не у кампот сцяти, а всього лише засвоїти пару примітивних правил:

1. Не бути лохом. Це я стосовно ось цього (при умові що цей приклад афтарка сама не видумала - туго віриться що насправді є такі ідіоти):
афтар пише: «подзвонили «покупці». Попросили номер рахунку, а потім — цифри смс-підтвердження, що прийшли на телефон жінки. Як результат, комп’ютер не продали, а гроші з особистого рахунку зникли. »


2. Запам*ятайте - найчастіа крадіжка ПІН-кодів, відбувається через відеокамери, встановлені для спостереження ніби то за порядком. Воно так, за порядком, але хто не пиньок, уже давно допетрав через камери красти ПІН-коди. Якщо у мене є ваш ПІН, то картка для зняття грошей мені не потрібна.

А. По цій причині, завжди, коли вводите ПІН на терміналах чи банкоматах, закривайте долонею другої руки - першу руку, котрою вводите ПІН. Підберіть такий ПІН який вам буде зручно вводити накритими пальцями. Потренуйтеся вдома на аркуші паперу, намалювавши клавіші.

Б. По цій самій причині, ніколи не купуйте товари у магазинах та маркетах за рахунок картки - там так самісінько ви вводите ПІН, котрий може бути легко перехваченим к за допомогоб камери, так і за допомогою клавіатурного шпіона на самому девайсові що зчитує картку.

Для тих хто користується карткою в інтернеті, є ще пару правил:

1. Ніколи не суньте свою картку в інетнет, якщо антивірус:

А. Примітивний безкоштовний - наприиклад Авіра.

Б. Не містить фаєрволу, котрим ви гарно умієте користуватися та налаштувати.

В. Коли антивірус "крякнутий", або активований піратськими ключами.

2. Коли робите інтернет - розрахунки, закриийте усі программи котрим дозволено вихід в мережу - торенти, аськи, скальпи, почтові миші, і т.д. Окрім браузера, нічого, що контачить із мережею, не повинно працювати.
2. шофер / 29 серпня 2013, 22:37
І да! Уясніть просту річ - люба антивірусна програма, повинна зкачуватися виключно із її офіційного сайту.

Більш того, вартість легальної активації антивірусу, наприклад "доктора", складає лише якісь 300 із копійками гривень. І це на два роки, на два компьютера! Тоб то, один компьютер на рік, виходить лише 75 гривень, а народ шукає кряки та піратські ключі... це бикота, погодьтесь.
3. шофер / 29 серпня 2013, 22:39
зкооперуйтеся із другом подругою, і купіть ключ активації на пополам по 150 грн.
4. шофер / 29 серпня 2013, 22:44
Забув ще одне. Ніколи не користуйтеся одним компьютером (не просто браузером) для розрахунків в інтернеті, і для соцмереж - останні, являють собою розплідник для вірусів колоніями. Перша тому причина від того, що тамішній контингент - повально сцикопіхота, котру легко розвести, і котра любить тратити гроші. Наступне джерело по активності розповсюдження вірусів шпіонів - гранки. Знову ж - дітвара.
5. шофер / 29 серпня 2013, 22:49
Перед тим як скористатися у інтернеті карткою, і після того, обовязково видаліть із браузера усі куки. Куки зберігають усе, в тому числі ваші паролі, які легко може прочитати найпримітивніший вірус шпіон, далі запакувати, і відіслати "господарю". Скористайтеся для цього простенькою але ефективною програмкою CCleaner


пс. Назва статті прикольна ))))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації