Вхід | Реєстрація

Зі школи — на роботу?

Міністерство освіти оприлюднило проект нової Концепції профільної освіти в старшій школі. Невдовзі її мають затвердити.
У школі починається велике реформування. У разі затвердження Міністерством освіти «Концепції профільної школи» учні 10-11 класів не будуть зобов’язані вивчати всі предмети. Їх звільнять від вивчення тих дисциплін, які діти вважатимуть непотрібними в майбутньому. Обов’язковими залишаться тільки шість предметів: математика, історія, українська мова і література, фізкультура, іноземна та інтегрований курс природознавства (хімія, біологія та фізика).

Про це нам повідомили в Кобеляцькому районному відділі освіти. За словами методиста райметодкабінету Петра Чернявського, профільне навчання дасть можливість старшокласнику обирати індивідуальну освітню траєкторію залежно від своїх здібностей і планів на майбутню професію. «Технарі» зможуть зосередитися на вивченні математики і фізики, а «гуманітарії» — на літературі та мові. Час на таке заглиблення з’явиться завдяки тому, що від деяких «непотрібних» для обраного фаху предметів можна буде відмовитися. Великим плюсом профільної школи є також те, що вона забезпечує наступність між середньою та вищою освітою, а отже, сприяє підвищенню якості останньої.

Загалом, базове навчання буде закінчуватися після дев’ятого класу. Ті, хто вирішать продовжити навчання в 10-11 класах, зможуть самостійно обрати частину предметів, які вони захочуть вивчати поглиблено. За словами Петра Івановича, із 33 годин на тиждень 18 відведуть на вивчення профільних дисциплін.

Реформою також передбачено, що випускник 11 класу разом із атестатом зможе отримати сертифікат про набуття професії. Наприклад, касира, слюсаря чи секретаря. Якщо, для прикладу, випускник не захоче вступати до вищого учбового закладу, то він зможе влаштуватися працювати за спеціальністю, здобутою в школі. Для цього ЗОШ введуть додатковий предмет під назвою «Професійні проби».

Загалом, реформування в освіті відбудеться не так швидко. 27 серпня проект «Концепції профільної школи» уже планують затвердити в Міністерстві освіти. А застосовувати її, як обов’язкову, почнуть аж із 2018 року. Проте готуватися до нововведень розпочнуть уже після офіційного прийняття Концепції.

Що принесе нам таке нововведення? Найбільше сумнівів викликає ідея вивчати в обов’язковому порядку лише шість предметів. З одного боку, профільне навчання розвиває здібності, забезпечує індивідуальний підхід, полегшує вступ до вищих навчальних закладів, рятує від перенавантаження. І це чудово. З іншого, звужує можливості вибору, нав’язує те, що здається цікавим і важливим для батьків. Адже, якщо дитина вправно рахує, то це зовсім не означає, що вона буде математиком. А коли не вміє розв’язувати задачі, то обов’язково стане майбутнім філологом.

Також Петро Чернявський розповів нам про державні стандарти початкової школи. За його словами, з минулого року першокласники почали вивчати іноземну мову. Цього року в розклад другокласників уведуть новий предмет — «Сходинки до інформатики». А для п’ятикласників уведуть обов’язкове вивчення другої іноземної мови. За словами Петра Івановича, у основному, у нашому районі другою іноземною мовою для вивчення обирають російську. Хоча з двох іноземних мов обов’язковою для вивчення має бути англійська. Таке нововведення збільшить навантаження на школярів. Якщо раніше на одного п’ятикласника гранично допустиме навантаження становило 23 години на тиждень, то відтепер — 28.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 серпня 2013, 12:40 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації