Вхід | Реєстрація

Козацьке свято в Кобеляках

Козацьке свято в Кобеляках

Минулої п’ятниці відбулось відкриття пам’ятного знаку Козацької слави.

У п’ятницю кобелячани святкували не лише День державного Прапора, а й відкриття в нашому місті пам’ятного знаку козакам. І хоча свято було заплановане на дев’яту ранку, та гості почали приходити задовго до його початку. Адже гучні запальні українські пісні не могли не привернути увагу жителів міста. Усіх гостей, які тільки-но приходили на свято, особисто зустрічав міський голова. Цього дня в Кобеляках відбулось справжнє козацьке свято. Територію біля новозбудованого пам’ятного знаку заполонили маленькі козачата та вже дорослі чоловіки в шароварах та вишиваних сорочках. Хтось тримав у руках шаблю чи булаву, а хто — державний Прапор. А на головах маленьких дівчаток можна було побачити квітчасті віночки.

О дев’ятій годині ранку урочистості розпочалися під звуки Державного Гімну. Далі юнаки під Козацький марш внесли Державний Прапор України та стали по одну сторону пам’ятного знаку.

Спершу з вітальними словами до кобелячан та гостей міста звернувся Олександр Ісип. Він привітав усіх із державними святами.

— Дуже древні витоки нашої держави, — каже очільник міста. — І найбільшою цінністю для українського народу є свобода і воля. На кобеляцькій землі завжди були козаки. Люди, які нічого не боялися і вміли захищати себе і свою родину. Однією з найбільших подій часів козацтва була Північна війна. Тоді дві найсильніші армії світу зіткнулися між собою. Це були 1700-1721 роки, коли Швеція воювала з Росією. Україна також була втягнута в цю війну. І через Кобеляки (від Полтави до Переволочної) пройшли згадані дві великі армії. Ця війна є однією з найбільших трагедій нашого народу. Адже ми воювали за Україну, але в різних куточках світу. Тому цей пам’ятний знак хотілося б присвятити простим українським козакам, яких матері відправляли тисячами на війну і багатьох не дочекалися додому.

До речі, Олександр Михайлович зазначив, що в мур пам’ятника були вкладені артефакти Північної війни: частини ядер та бомб. За його словами, це було зроблено для того, аби хоч трішки зберегти дух тих часів.

— Для Кобеляк цей пам’ятний знак є подарунком до Дня Незалежності. Та меморіал ще недобудований. Він почався з пам’ятного знаку. Сам пам’ятник буде збудований дещо пізніше, — сказав Олександр Михайлович.

Насамкінець свого виступу міський голова відзначив грамотами людей, які морально та фінансово допомагали йому в будівництві пам’ятного знаку. Після чого до слова запросили голову Кобеляцької райдержадміністрації Анатолія Таранушича. Він також привітав усіх присутніх із державними святами.

— Я радий тому, що пам’ятний знак присвячений усьому українському козацтву, а не конкретній людині. І в цьому немає політики. Бо якби ми ставили пам’ятник Петру І чи Мазепі, то це б викликало дуже багато дискусій, — зазначив Анатолій Олексійович.

Після слів виступаючих настала мить відкриття пам’ятного знаку. Це право надали міському голові, голові райдержадміністрації та маленьким козакам Остапу Ісипу й Максиму Немировському. Дорослі взяли до рук ножиці, перерізали стрічку та зняли тканину, якою був окутаний пам’ятний знак.

Після оплесків глядачів до слова запросили представників сучасного козацтва: Миколу Жука та Сергія Кучмія з Григоро-Бригадирівки. Останній, до речі, привіз із собою двох молодих чоловіків у вишиваних сорочках та шароварах, які продемонстрували глядачам елементи козацької зброї та свою вправність у користуванні нею. Присутні на святі дітлахи спостерігали за цим дійством із неабияким захватом.

Після показового козацького виступу священик Дмитро Кулічковський освятив пам’ятний знак. Завершилося свято концертною програмою. Для присутніх виконали ряд запальних пісень аматорський народний гурт «Іванівські куми». Доки одні глядачі веселилися та слухали артистів, інші мали змогу покуштувати смачного козацького куліша, яким усіх бажаючих частували працівники дитячого садка «Золотий півник».


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 серпня 2013, 14:42 | Кобеляки | Культура та освіта
1. Гість / 30 серпня 2013, 21:46
Це смішно)) "пам"ятник" нагадав шезлонг на центральному пляжі якогось дешевого курорту; коли кладуть великий камінь, щоб інші розуміли, що місце зайняте. Про естетику не говорю, а чому ж бруківка так погано покладена, асфальт на тротуаті поряд не оновлено, немає урн біля лавочок, освітлення? Скільки коштував цей фундамент місцевому бюджету?
2. New York / 1 вересня 2013, 18:53
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Красота ахуєвающа! З нетерпінням чекаю "повноцінну версію" цього безлікого продукту козацького тщеславія.
Хто автор? Місто повинно знати своїх героїв.

Змінено 01.09.2013, 18:54
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації