Вхід | Реєстрація

Освітяни підвели підсумки своєї роботи

Освітяни підвели підсумки своєї роботи

У четвер у Кобеляках відбулась щорічна серпнева конференція педагогічних працівників.

Традиційно у переддень початку нового навчального року всі освітяни району збираються в районному Центрі культури та дозвілля, аби підвести підсумки своєї роботи, визначити пріоритетні завдання на наступний навчальний рік та відзначити кращих.

Цього року педагогічна сім’я району поповнилась дванадцятьма молодими спеціалістами, які вже з першого вересня почнуть працювати на освітянській ниві. Їх по-черзі запросили на сцену, представили та привітали. Від імені молодих спеціалістів узяв слово вчитель Озерської загальноосвітньої школи Сергій Телятник. До речі, Сергій — не єдиний педагог у сім’ї. Його батько Валентин Тетятник також є освітянином. У своєму виступі Сергій завірив учительську родину району в тому, що прикладе всіх зусиль, аби Кобеляцький район був першим в області в галузі освіти. Після привітань та вручення подарунків на сцену з квітами ринулись їхні старші наставники та колеги.

А далі на трибуну вийшла з доповіддю начальник районного відділу освіти Наталія Коваль. Тема її доповіді — «Педагогічні аспекти підвищення якості освіти: здобутки та завдання».

Спершу Наталія Мефодіївна зупинилася на дошкільній освіті. За її словами, сьогодні в районі проживають 2356 дітей дошкільного віку. З кожним роком спостерігається тенденція до покращення демографічної ситуації. Охоплення дошкільною освітою дітей віком від 3 до 6 років становить 89 відсотків. Як стверджує начальник відділу освіти, віднедавна в районі спостерігається стала тенденція до поступового відновлення роботи закладів, які раніше призупиняли свою діяльність, та відкриття дошкільних установ на базі шкіл. Це дає можливість зберегти приміщення закладів у належному стані та створити відповідні умови для здобуття дошкільної освіти дітьми сільської місцевості. Також вона розповіла, що у селах, де немає дошкільних закладів, з першого жовтня цього року планується відкрити дев’ять груп короткотривалого перебування при школах району.

— Одним із завдань, які поставив перед нами уряд, є створення єдиної електронної бази даних для реєстрації дітей у дошкільних навчальних закладах. Це дозволить ефективніше контролювати кількість дітей, які перебувають у черзі до дитячого садка, та точніше прогнозувати наповнюваність закладів. Уніфікована система електронної реєстрації дітей дошкільного віку вже впроваджена у 107 із 126 дошкільних навчальних закладах Полтави, Кременчука, Комсомольська, Лубен та Миргорода. І до кінця цього року всі дитсадки району (21 заклад) повинні бути включені до системи електронної черги, — зазначила Наталія Коваль.

З приводу загальної середньої освіти Наталія Мефодіївна розповіла, що за прогнозованими показниками у 2013-2014 навчальному році будуть функціонувати 34 денних загальноосвітніх заклади, у яких, згідно з перспективною мережею, навчатимуться 4002 учні.

Зі слів начальника відділу освіти, проблемним сьогодні залишається питання набору до десятих класів у школах сільської місцевості. А це не дозволяє забезпечити якісне навчання, масове впровадження профільного навчання та можливість сформувати в учнів належний рівень володіння сучасними інформаційно-комунікативними технологіями.

Що стосується оновлення змісту освіти, то з вересня повинно розпочатись практичне впровадження нових критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи, які мають низку особливостей і характерних відмінностей. Але вони на цей час ще не затверджені. Їх розгляд передбачається провести в жовтні. Тому начальник відділу освіти повідомила вчителям, що оцінювання учнів другого класу в першому семестрі цього навчального року буде вербальним.

За її ж словами, основою сучасного реформування загальної середньої освіти є перехід старшої школи на профільне навчання. Минулого року профільне навчання впровадилося у восьми загальноосвітніх закладах. Найпоширенішим профілем є технологічний напрям. Також спостерігається збільшення показника охоплення профільним навчанням у порівнянні з минулим роком. Але, за словами Наталії Коваль, все це внаслідок зменшення наповнюваності класів, а не через збільшення кількості навчальних закладів та учнів, охоплених профільним навчанням.

Досить змістовним був виступ методиста з психології районного методичного кабінету Юлії Мирошниченко. Вона представила присутнім результати соціально-психологічного дослідження про ціннісні пріоритети та ставлення до здорового способу життя учнівської молоді загальноосвітніх закладів району. Загалом, участь в опитуванні взяли 689 учнів 9-11 класів.

За результатами опитування, четверта частина респондентів має шкідливі звички. 24 відсотки опитаних палять на перервах. При тому, що 56 відсотків дорослих у родині також палять. За словами психолога, цей відсоток істотно впливає на збільшення відсотку учнів, що палять.

Також опитування засвідчило, що перший досвід вживання алкоголю для переважної кількості старшокласників відбувся у віці 11-15 років. Їхня кількість становить 48 відсотків.

З друзями вживають спиртне 88 відсотків учнів, зі старшими товаришами — 7 відсотків, з батьками — 8, наодинці — 5 відсотків. Лякає відсоток «наодинці». А більша половина підлітків купують алкоголь у магазині.

— Проблема розповсюдження негативних явищ в учнівському середовищі є актуальною для району, особливо проблема вживання алкоголю. Цей факт підтверджується тим, що серед учнів 9-11 класів навчальних закладів району, які взяли участь в опитуванні, лише половина веде здоровий спосіб життя, — зазначила Юлія Федорівна.

За результатами дослідження, основними життєвими цінностями для учнів є гарна дружна родина, міцне здоров’я та професійна кар’єра.

— Дані досліджень дають змогу виокремити проблемні моменти у виховній роботі та скоригувати проведення профілактичних, просвітницько-інформаційних заходів з учасниками навчально-виховного процесу. Учень приходить до школи, щоб не просто отримати оцінку та поспілкуватися з товаришами. Важливо, щоб він усвідомив творчу і соціальну значимість своєї праці. І наше завдання, сім’ї і школи,— допомогти дітям реалізувати себе в професійному, громадянському і сімейному аспектах, — підсумувала психолог.

Насамкінець серпневої педагогічної конференції кращих педагогів та керівників відзначили грамотами, квітами та преміями. Та найбільш приємною новиною для педагогів цього дня було повідомлення Анатолія Таранушича про те, що свято Першого дзвоника у школах району відбудеться другого вересня. Освітяни сприйняли цю новину гучними та довготривалими оплесками.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 вересня 2013, 11:21 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації