Вхід | Реєстрація

Селяни не квапляться до молочного кооперативу

Селяни не квапляться до молочного кооперативу

13-го вересня, у п’ятницю, відкриють перший у Новосанжарському районі кооператив зі збирання молока. За тиждень до цієї події у селах Лівенське, Шідієве та Маячка відбуваються сходки, на яких місцевих жителів переконують: здавати молоко у кооператив вигідно.

 

Шедієве

У Шедієвому на сходку приходять близько двадцяти чоловік. Налаштовані люди не надто приязно: стоять насторожені, очікуючи, що ж їм будуть розповідати гості з району та області. Близько дев’ятої до місця проведення сходки під’їжджають кілька автівок. З них виходять перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Тараненко, керівник обласної дорадчої служби Тетяна Андрієнко, начальник управління ветеринарної медицини у Новосанжарському районі Зоя Ащеулова, начальник управління агропромислового розвитку Василь Михайлик. Сільський голова Юрій Мовчан прохає людей підходити ближче.

— Що там вже розказують? — гукає до сусідок жінка, яка виходить зі свого подвір’я. Ті починаються пояснювати.

— А! Воно мені не нужне! — резюмує жіночка і зникає за воротами.

Тим часом, Світлана Андрієнко розповідає шедіївцям, що відкриття молочного кооперативу — це перший крок до цивілізованого збирання молока.

— Ви знаєте, що за угодою зі Світовою організацією торгівлі Україна зобов’язалась вже у 2008-му році припинити заготівлю молока у населення?! Тому що воно як продукт — неякісне і нецікаве. Цей термін вдалося відстрочити до 2010, потім до 2015-го року. Проте далі відкладати вже не можна. І з 2015-го молоко будуть приймати тільки від таких ось молочних кооперативів, а не у кожного по дворах!

Далі селянам пояснюють, що побудувати пункт прийому молока у Лівенському допомогла всесвітньо відома компанія «Данон», яка викупила три заводи в Україні — у Києві, Харкові та Кременчуці.

— Мы развели Харьков, развели Херсон! Теперь приехали к вам! — пояснює представник компанії «Данон» Юлія Биченко.

У натовпі селян на ці слова починають сміятися. І коментують.

— Ми вже звикли, що нас разводять!

Представниця «Данону» сміється. І швидко виправляється.

— Я хотела сказать — развили!

Далі вже серйозно Юлія Биченко пояснює, що новостворений кооператив готовий платити селянам по 2,40 за один кілограм молока із базовою жирністю 3,4 %. Жирність понад базову буде оплачуватися додатково. Проте людей аргументи представника не надто переконують. Тоді до розмови долучається Світлана Андрієнко, яка намагається встановити із селянами якийсь діалог.

— От, як ви гадаєте, від чого у молоці жир?

— Від сала! — іронічно відповідає хтось із гурту.

— Від сіна або соломи! Дайте корові зараз трохи сіна і жир піде вгору!

— Так мені сіна не хватить, якщо постійно її підгодовувати! — сердито відповідає один із дядьків, які стоять попереду.

Виправити ситуацію намагається Зоя Ащеулова. Вона одразу зауважує — не агітує селян ні за кооператив, ні проти нього.

— Головне, щоб ви здавали якісне молоко! Чи у кооператив, чи іншим заготовачам. Ми це будемо перевіряти. Усі повинні бути на однакових умовах — або всі здають гарне молоко, або не здають помиї!

Селяни і далі слухають виступаючих з недовірою. Проте дехто пропозицією кооперативу таки зацікавлюється.

— А базисна ціна буде підійматися?

— Звичайно. На зиму ціна буде вищою! — підтверджує Юлія Биченко.

 

Лівенське

У Лівенському сходка відбувається у місцевому клубі. Сидіти у приміщенні холодно. Можливо, саме тому одна з жінок одразу починає підігрівати атмосферу:

— Що ви нам приїхали розказувати? — запально питає вона.

— Ви нас послухайте, щоб потім не було дурних запитань! — пропонує Володимир Тараненко.

— Що мені слухати?! Ви мені психолога привезли?! — не заспокоюється жінка.

Про переваги кооперативу вона не слухає — підіймається зі свого місця і виходить із зали.

Зустріч продовжується. Світлана Андрієнко пояснює: для нормальної роботи створеного кооперативу потрібно здавати по 1-2 тонни молока, а не 200-300 літрів.

— У вас зникнуть усі сумніви, коли ви отримаєте перші розрахунки за здане молоко! — переконує керівник дорадчої служби. — У Решетилівці ми теж створили кооператив. Так там, тільки люди отримали гроші, одразу до кооперативу долучилось ще 20 чоловік.

Зоя Ащеулова у своєму виступі констатує: у створеного кооперативу таке сучасне обладнання, якого немає навіть у ветеринарної служби району. У пункті є все для охолодження та збереження молока у якісному стані.

 

Маячка

Найбільш напружена атмосфера — на сходці у селі Маячка. Тут колишній заготовач молока Павло Полич досі не розрахувався із тридцятьма жителями села. Володимир Тараненко обіцяє допомогти у вирішенні цього питання. Тому цілком зрозуміло, що до усіх заготовачів місцеві жителі тепер ставляться насторожено. До новоствореного кооперативу — у тому числі.

— Ми вже давно у СОТ. І повинні навести лад із заготівлею молока! Тобто збирати його цивілізовано! — переконує Світлана Андрієнко.

— Нам цивілізація не нужна! Ви скажіть, що ви хочете! — розважливо відповідає чоловік із останнього ряду. — Виженете інших збирачів молока?

— Ми їх виганяти не будемо! — запевняє Зоя Ащеулова. — Я усім підписала форми на жовтень. Можете здавати тому, хто вам більше подобається, але нести на молоковоз якісне молоко.

Юлія Биченко, у свою чергу, пояснює жителям Маячки переваги молочного кооперативу.

— Ви усі знатимете свій жир. Ми кожному проведемо дослідження. І за свою жирність ви отримуватимете відповідну ціну!

— А якщо жирність нижча базової? — запитує той самий чоловік.

— Такого практично не буває! — запевняє представниця «Данону». — Ви зрозумійте, ніхто вас обманювати не буде! (У залі дружно сміються — авт.) Хоч вам і важко повірити зараз у мої слова.

— Ви скажіть, а чому ви ціну нам встановлюєте? Ми тримаємо корів і ми маємо призначати ціну за молоко! — переконано говорить чоловік з останнього ряду.

— А ви знаєте, скільки процедур проводять з молоком, перш ніж воно потрапляє на прилавок магазину? — запитує Юлія Биченко.

— А скільки процедур із коровою? — у тон їй відповідає чоловік.

— Ціна залежить від попиту. На зиму попит на молочні продукти зростає, тому ростиме і ціна, — відповідає представниця «Данону». — Крім цього, ви ж не знаєте справжню жирність свого молока. Якщо жирність, приміром, 4,1 %, то і ціна, відповідно, вища — 2,96.

Завершує зустріч Володимир Тараненко. Він запевняє, що люди переконаються у ефективності кооперативу і обов’язково до нього долучаться. Також заступник голови РДА оголошує, що 13-го вересня відбудеться офіційне відкриття кооперативу в Лівенському за участі представників районної та обласної влади. Можливо, довіра до кооперативу з боку селян зросте після перерізання символічної стрічки першими особами.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 вересня 2013, 12:45 | Нові Cанжари | Суспільство
1. Ясен / 13 вересня 2013, 13:19
При жирності 4,1% вартість молока "2.96гр.А в найдешевшому магазині 9-10 гр.Підйом понад 300%,це крутіше чим в самогоноварінні.Оте перерізання стрічки ,як перерізаня горла селянам.Молоко при жирності 4% повинно мати заготівельну вартість 5гр,а роздрібна вартість в супермаркетах не більше 8гр.Тільки в такому випадку задоволений буде виробник,споживач і переробник(хоча вже не матиме надприбутів).
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації