Вхід | Реєстрація

У вихідні Україна попливла

У вихідні Україна попливла

Такої кількості опадів не було давно. Найбільше дісталося Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Житомирській і Черкаській областям. Лідером, за даними Гідрометцентру, став Кіровоград: тут випало 80 міліметрів опадів, а це навіть більше місячної норми. Та найстрашніша стихія була в Одеській області: там прорвало дамбу і є дві жертви.

Заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко повідомляє, що просвіт буде, але всього на один день.

— 17 вересня по всій країні, крім західних областей, буде сухо і тепло — +19–21°, а на півдні — до +24°. На заході в цей день можливі грози. Та вже 18 вересня у всіх областях знову почнуться дощі: прийде новий атмосферний фронт із заходу.

До речі, у цей день похолоднішає: температура повітря в центрі, на півночі і заході складе +15–17°, на сході і півдні — +21–22°. Потім же настане бабине літо.

Це буде 24–26 вересня. У ці дні закінчаться дощі і буде сонячно, температура підвищиться до +22°. Так, раніше бабине літо могло тривати тиждень, а тепер з’явилася тенденція до скорочення цих періодів, — підсумував Анатолій Леонідович.

З офіційними синоптиками майже погоджуються народні: «За моїм прогнозом, дощі триватимуть до 17 вересня, а потім буде перерва на 10 днів. У цей час по всій країні буде сухо, сонячно і тепло, а температура повітря становитиме +14–17°. Із 27 вересня знову почнуться дощі, які затягнуться аж до десятих чисел жовтня. При цьому похолодає до +11–12°, — говорить народний синоптик із Луганська Леонід Горбань.

Фахівці пояснюють «сезони дощів» кліматичними змінами:

— Існує циклічність періодів похолодання та потепління на Землі. Та досліджувати це складно, оскільки регулярні метеоспостереження в Україні почалися тільки в другій половині ХIX століття. Єдине, що можна сказати, — кількість опадів дійсно має тенденцію до збільшення, як і середня температура. Але це не унікальне явище, таке вже було у 80‑х роках, — сказала начальник найстарішої агрометеостанції України «Нікітський сад» Світлана Корсакова.

За словами експерта-кліматолога, начальника відділу стратегічного планування Держагентства екоінвестицій Ірини Трофімової, збільшується не сама кількість опадів, а їх інтенсивність.

— Середня норма залишається колишньою, але випадають дощі тепер не розмірено протягом місяця, а відразу і багато, за один або кілька днів. Плюс середня температура незначно підвищується. Якщо хтось побоюється, мовляв, скоро в нас настануть затяжні сезони дощів, як у Таїланді, то поспішаю заспокоїти, що цього не буде. У нас узагалі інший клімат і до таких змін він неспроможний, — говорить Трофімова.

Її колега завідуюча відділом Українського науково‑дослідного гідрометеорологічного інституту Віра Балабух не вважає затяжні дощі аномалією, але каже, що перша половина вересня для них — зарано.

— Інтенсивні дощі, але в другій половині осені, — нормальне явище. У вересні таке буває вкрай рідко, тому що він у нас вважається практично літнім місяцем. З іншого боку, зараз є тенденція до збільшення кількості опадів восени і до того, що температура повітря в цей період стає вищою, — пояснює Балабух. За її словами, такі зміни є сприятливими для врожаю озимих. — Їх сіють якраз у вересні-жовтні, а тепер у цей час волого і тепло. Отже, погода сприяє врожаю. Плюс до всього зими стають теплішими. Це означає, що врожай озимих буде поліпшуватися з кожним роком, — каже метеоролог.


Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 вересня 2013, 16:30 | Полтавщина | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації