Вхід | Реєстрація

У Кобеляках з’явиться краєзнавчий музей

Цю ідею обговорювали у вівторок в Кобеляцькій районній центральній бібліотеці.

Цього дня в читальній залі районної бібліотеки зібрались літератори, краєзнавці, артисти та історики. Голова громадської організації «Літератор» Леонід Митько розповів, що всіх цих людей зібрали в одному місці заради того, аби провести установчі збори зі створення громадської організації «Краєзнавець». За словами Леоніда Борисовича, така ідея виникла у зв’язку з необхідністю об’єднання громадських сил заради відродження історії рідного краю. Паралельно виникла ідея зі створення краєзнавчого музею.

— Сьогодні ми повинні створити організацію та затвердити її статут, — сказав Леонід Борисович.

Першим перед присутніми виступив Іван Пасько. Він зазначив, що створення краєзнавчого музею — хороша ідея. І на його думку, кожен із нас повинен знати історію свого роду.

— Працюючи вчителем у школі, я цікавився у своїх учнів, що вони знають про свою родину. Усі розповідали про батьків, дехто міг щось розказати про дідів. Та більшість нічого не знали про своїх прадідів. Тому ми повинні вивчати своє коріння, звідки ми і для чого живемо на цьому світі, — каже Пасько.

Виявив бажання виступити і Аким Дубина. На його думку, створення краєзнавчого музею — це гарна справа. Та він нагадав присутнім той факт, що така установа вже була в Кобеляках.

— Краєзнавчий музей був заснований у п’ятдесятих роках, — каже Дубина. — Я був у числі тих восьми людей, які його створювали. Тоді установа була розташована на другому поверсі Будинку культури. У ті часи я не мав жодного вихідного дня, адже весь вільний час працював у музеї. Та вже у дев’яностих роках його зруйнували і розтягли всі експонати. Там знаходились такі речі, яких не було в музеях області.

Літератор Валентин Голяник пообіцяв передати музею рукописи. У цих записах Валентин Платонович зберіг спогади людей нашого району про часи Голодомору.

— Раніше я хвилювався, що вони не знайдуть свого призначення. Тепер знаю, куди їх передати, аби вони приносили іншим користь, — каже літератор.

Голова Кобеляцької районної ради Юрій Тагадюк зазначив, що наш район — один із найбільших у Полтавській області.  Кобеляччина завжди славилася талановитими, працьовитими, відважними та чуйними людьми, а тому матеріалів для краєзнавчого музею буде вдосталь. За його словами, ідея створити такий заклад виникла близько року тому.

— Спочатку через засоби масової інформації ми звернулися до всіх небайдужих відгукнутися на нашу пропозицію. Та таких ініціативних людей виявилося небагато. Тому ми вирішили створити громадську організацію. Відтепер у ній будуть люди, зацікавлені у відродженні історичної спадщини рідного краю, — каже Юрій Іванович.

За словами Юрія Тагадюка, краєзнавчий музей буде розташований на першому поверсі приміщення районного Центру культури та дозвілля. Він припустив, що згодом, коли з’явиться багато експонатів, віднайдеться і більше приміщення.

Міський голова Олександр Ісип додав, що музей не повинен бути пов’язаним із політикою.

— Він має бути не радянським, не імперським, не царським, а народним, — каже Олександр Михайлович. З цією думкою очільника міста погодилися всі присутні.

Голова Кобеляцької РДА зупинився на питанні фінансування. Він сказав, що гроші на створення краєзнавчого музею знайдуться. Мовляв, у районі є меценати, які виявлять бажання вкласти свої кошти в таку добру справу.

Зрештою, усі присутні проголосували за створення громадської організації «Краєзнавець». Після чого був затверджений статут організації. Головою «Краєзнавця» обрали Леоніда Митька.

— Працювати є над чим, — каже Леонід Борисович. — Та спільними зусиллями нам усе вдасться.


Автор: Дарина СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 вересня 2013, 09:19 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації