Вхід | Реєстрація

У Супротивній Балці вимагали молока по 2,70

У Супротивній Балці вимагали молока по 2,70

30-го вересня у центрі села відбувається сходка місцевих жителів — власників корів. Вони вимагають нового заготовача і вищої ціни на молоко. Їм пояснюють: ціна у селі і так одна з найвищих у районі, а новий збирач навряд чи платитиме більше.

До Супротивної Балки ми їдемо разом із начальником управління ветеринарної медицини Зоєю Ащеуловою. Дорогою вона пояснює причини скликання сходки. У Супротивній давно приймають молоко приватні підприємці Богдан та Ірина Лашко. Останнім часом за літр молока селянам вони платили по 2,50 грн. Проблеми почалися тоді, коли рано-вранці 24-го вересня на «чужій» території з’явився молоковоз «Гадячсиру». Заготовач запитала селян, по якій ціні вони здають молоко Лашку. А коли дізналася, що по 2,50, запропонувала здати їй за ціною 2,70 грн. і пообіцяла, що і надалі братиме у селі молоко. Селяни порадилися і погодилися. Тому, коли за півгодини по молоко приїхав Богдан Лашко, збирати йому було нічого: молоко поїхало на Гадяч. Того дня селяни раділи, що змогли більше заробити на своєму молоці. А вже наступного ранку запанікували: молоковоз «Гадячсиру» вранці не приїхав, а Богдан Лашко із зрозумілих причин брати молоко у бунтарів не захотів. А коли його таки умовили, то навідріз відмовився брати молоко у одного з селян — Михайла Васюти. Той нібито був головним ініціатором переходу до «Гадячсиру». Обурений чоловік наступного ж дня написав скаргу до райдержадміністрації. У ній вказав, що молоко у селі приймають із порушенням ветеринарних норм, що заготовач Лашко платить нижчу ціну, а інші молоковози, які готові платити більше, у село просто не пускає.

З райдержадміністрації скаргу переадресувують у ветеринарне управління. Там реагують оперативно: 31-го вересня о 14:00 Зоя Ащеулова виходить з машини біля приймального пункту у Супротивній Балці. Там на неї вже очікують чоловік п’ятнадцять місцевих жителів. Незабаром до гурту підходить Михайло Васюта. У руках несе сумку із банкою молока.

— Це я вам на аналізи приніс. Щоб подивились, який жир у моєї корови. А то у Лашка постійно моє молоко найгірше!
Доки селяни чекають на приїзд сільського голови Людмили Лахно та заготовача Богдана Лашка, у них є нагода позадавати питання керівнику ветеринарної галузі.

— А чому, коли секретар сільської ради подзвонила до управління, їй сказали, що ліцензію у району має тільки Лашко? — цікавиться Михайло Васюта.

— Ліцензій ми не видаємо, — пояснює Зоя Ащеулова, — є форма 2, яку щомісяця ми затверджуємо. Проте вона є не лише у Лашка, Такого вам просто не могли сказати.

— А яка має бути ціна на молоко? — задає питає інший мешканець Супротивної Балки. — Чому після «Гадячсира» Лашко один день взяв теж по 2,70, а потім знову зменшив до 2,50?!

— Фіксованої ціни на молоко немає, — пояснює Зоя Ащеулова. — Як ви домовитесь із заготовачем, по такій ціні і здавайте. Не подобається вам Лашко, пришлю вам іншого, але обіцяти ціни я не можу. Якщо заготовач погодиться, нехай укладе із сільською радою договір хоча б на півроку, де пообіцяє приймати молоко по ціні не меншій 2,70 за літр.

— А чому ж «Гадячсир» у нас взяв по вищій ціні?! — не вгаває Васюта.

— Та щоб переманити вас, хіба не розумієте! — говорить начальник управління. — Сьогодні вони вам заплатять 2,70, а потім, коли Лашко піде, платитимуть 1,80. І ви здаватимете, бо нікуди буде діватись!

Упродовж діалогу Зоя Ащеулова всіляко підкреслює, що нинішнього заготовача захищати не збирається. І нагадує селянам, що вони можуть висловити претензії самому Лашку, якщо той приїде на сходку.

Заготовач спізнюється на півгодини, але таки приїздить. І одразу ж виникає суперечка між ним та Михайлом Васютою. Селянин цікавиться, чому заготовач відмовився брати у нього молоко.

— Так, «Гадячсир» дав більшу ціну і ми здали йому. Но здали усі, а на другий день молоко не взяли лише у мене!

Богдан Лашко спокійно вислуховує чоловіка і пояснює, що у нього не взяли молоко через його низьку жирність та постійний високий вміст води.

— Хто знає, що воно там у нього показує! Вони проби відбирають, кудись відвозять, а потім кажуть, який у нас жир! А я колись заразом і собі таку ж пробу взяв. Повіз у Санжари і показало жир 4,3! — емоційно доводить Михайло Васюта.

До розмови долучається сільський голова Людмила Лахно:

— А чому не можна той прибор поставити тут, у приймальному пункті? Щоб людина бачила, який у неї жир молока на власні очі? При ній пробу взяли, при ній перевірили і сказали результат.

На питання відповідає Зоя Ащеулова. Вона запевняє, що екомілк, яким вимірюють у тому числі і жирність молока, є дуже чутливим приладом. І погано реагує на не надто рівні українські дороги.

— Його раз по наших ямах провезеш і він уже показує з помилками. Потім його потрібно заново відкалібровувавати, а це коштує немалих грошей! — запевняє Зоя Анатоліївна.

Вона ж зауважує, що селяни самі не можуть відбирати пробу молока — це прерогатива ветеринарного лікаря. Він може відібрати пробу, запечатати її і відправити на аналіз в управління. Потім селяни зможуть порівняти результати, які їм повідомляє заготовач із тими, які зроблять ветеринари.

— Доки цей прибор не стоятиме тут, суперечки будуть продовжуватися! — спокійно констатує один із селян.

Наприкінці сходки одна із селян знаходить листок паперу і пише на ім’я Зої Ащеулової прохання змінити їм заготовача молока. Під зверненням підписуються 15 чоловік із 21, які здають молоко Богдану Лашку. Заготовач на такі дії реагує спокійно. А Зоя Ащеулова резюмує:

— Ми вам змінимо заготовача. Головне, щоб потім ви самі не шкодували! Адже він приїздив до вас і у дощ, і у сніг, а як буде їздити новий — невідомо!

Богдан Лашко говорить, що прийме будь-яке рішення місцевих жителів. Не буде бажаючих — він у Супротивну Балку не їздитиме. Проте наостанок нагадує:

— У вас ціна мало не найвища у районі. Ми у вас беремо по 2,50, у Старих Санжарах, наприклад, по 2,20! Яку нам ціну встановлюють на заводі, по такій ми беремо і у вас. Більша жирність — ми доплатимо. Але якщо у молока жирність 1 %, то як його приймати по високій ціні?

Із сходки ми повертаємось тією ж автівкою ветеринарного управління. Зоя Ащеулова прогнозує, що мине кілька днів і селяни Супротивної Балки стануть менш радикальними. А потім, цілком можливо, зовсім передумають змінювати заготовача. Якщо ж цього не станеться, Лашко приймати молоко у селі не буде.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 жовтня 2013, 10:29 | Нові Cанжари | Суспільство
1. Істина / 8 жовтня 2013, 16:04
Що це за ідіотизм?"У вас беремо по 2,50гр молоко,а у Ст Санжарах по2,20 за літр,але ціну встанавлює завод".Значить при однаковій жирності у Супр.Балці молоко коштує більше!Та аферисти оті заготовачі,це ж зрозуміло.І поводяться вони так ,тому що 21 селянин ,який здає молоко для них ніщо.А от як би влада,та й та сама Зоя Ащеулова не руками розводила,а перевірила відповідність визначення жирності визначеної заготовачем і фактичної,а потім компетентні служби визначили різницю між вартістю молока в Супр.Балці і на заводі,та встановила чому така вартість молока в Ст. Санжарах,то стовідсотково гарантую,що на закупівельну ціну можна було б значно вплинути.Ну а що стосується "гадячсиру",якщо це дійсно були їхні дії,то таких заготуовачів взагалі непідпускати до району,та і сусідям розказати,що то провокатори.А взагалі пад(лю)ки,в магазині 1л. молока 9-10 гр.,а у селянина 2.50.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації