Вхід | Реєстрація

Куди возитимуть сміття?

Куди возитимуть сміття?

Минулої п’ятниці відбулась чергова сесія Кобеляцької міської ради. Під час засідання депутати створили резервний фонд у міському бюджеті та намагалися вирішити долю сміттєзвалища.

Сесійне засідання розпочалось традиційно о 15:00. На початку сесії депутат Володимир Рева підняв питання про пішохідні переходи на території міста. Точніше, про їхню відсутність. За його словами, особливо небезпечною є територія по вулиці Полтавській, що поблизу пожежної частини. Мовляв, кобелячани занепокоєні, що колись на цій ділянці дороги може виникнути аварійна ситуація. Депутат попрохав своїх колег прийняти рішення, аби на цьому місці поставили дорожні знаки та зробили розмітку пішохідного переходу. Олександр Ісип зазначив, що гроші на обслуговування доріг у міському бюджеті є. От тільки вони можуть не скоро пройти через казначейську службу. Тому депутати вийшли з положення, вирішивши встановити на запропонованому Володимиром Ревою місці знаки «Пішохідний перехід», які наявні в міський сервісній службі.

Далі депутати приймали рішення зі створення резервного фонду в бюджеті міста Кобеляки. За словами Олександра Ісипа, така необхідність виникла після негоди, яка пронеслася нашим містом у середині вересня. За підрахунками, на відшкодування збитків необхідно 39 тисяч гривень. З них 17 тисяч обіцяє виділити Кобеляцька райдержадміністрація, 17 — Кобеляцька міська рада, 5 мають надійти від народного депутата Олексія Лелюка.

— Резервний фонд у міському бюджеті не створювався з 2002 року, — зазначив Олександр Ісип. — На щастя, у цьому не було необхідності. Та тепер, на жаль, після урагану, який вирував у Кобеляках, така необхідність знову виникла.

Тому депутати проголосували одноголосно за створення такого фонду.

Останнє найбільш обговорюване питання стосувалося майданчика під тимчасове зберігання твердих побутових відходів по вулиці Червоноармійській. Цю проблему підняв Роман Матюхов. У своєму виступі він звернувся до колег із проханням скасувати рішення про створення такого майданчика. За словами депутата, існування сміттєзвалища на території міста невдовзі може призвести до екологічної катастрофи.

— Там завжди велика кількість бродячих собак, а влітку ще й стоїть великий сморід, — скаржиться депутат. — Також мною було зафіксовано декілька фактів вивезення сміття трактором, який викидав відходи за межами сміттєзвалища. Тому ситуація далі стає все більше некерованою.

Народні обранці обговорили цю проблему і запропонували свої варіанти її вирішення. Перший варіант — перенести місце під сміттєзвалище на територію, яка знаходиться на виїзді з міста та межує з Кунівською сільською радою. За словами депутатів, цієї площі під сміттєзвалище вистачило б на сто років. Та існує одна проблема. Це нахил до річки Ворскла. І під час дощів та сніготанення шкідливі рештки від сміття можуть потрапляти в річку. Друга пропозиція, яка поступила від міського голови, — придбати великий сміттєвоз на базі МАЗа або КРАЗа. Він уміщуватиме в себе втричі більше сміття, ніж зараз. Тільки його доведеться вивозити кожного дня до найближчого офіційного сміттєзвалища. Та на території нашого району немає подібного майданчика, а тому доведеться возити сміття в Нові Санжари або ж у Решетилівку. Такий сміттєвоз коштує близько 900 тисяч гривень. За словами міського голови, придбати його можливість є. Немає можливості щодня вивозити сміття. Також зросте плата громадян за вивезення сміття. І це, на думку міського голови, є також великою проблемою. Адже сьогодні при платі в чотири гривні існує заборгованість громадян майже у 70 тисяч. А при піднятті цієї плати заборгованість стане ще більшою. І останній варіант, озвучений на сесії, — чекати будівництва сортувальної станції та сміттєпереробного заводу в Комсомольську. Та, за словами міського голови, цей процес рухається дуже повільно і за таких темпів може втілитися в життя лише через два-три роки.

Обговоривши всі ці варіанти, депутати не дійшли до одного спільного і не проголосували за скасування рішення з приводу створення майданчика під тимчасове зберігання твердих побутових відходів. Принаймні, ця проблема існуватиме до того часу, доки не знайдеться інший спосіб її розв’язання.


Автор: Дарина СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 жовтня 2013, 13:41 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації