Вхід | Реєстрація

Куди нижче?

Тижневик «ЕХО» підводить підсумки виступу новосанжарської команди в обласному чемпіонаті.

27-го жовтня на рідному стадіоні «Стандарт» поступився гостям із «Рокити» з рахунком 1:2. І цим поставив крапку під черговим невиразним сезоном. Та що там невиразним. Провальним — більш точне слово. У цій статті ми спробуємо проаналізувати причини того, чому новосанжарська команда в ненайсильнішій лізі області зайняла не надто почесне останнє місце.

 

Що було?

Для цього давайте повернемось на рік назад і пригадаємо, як ми його закінчили. Сезон-2012 «Стандарт» завершив на передостанній сходинці тогочасної першої ліги. У турнірній таблиці новосанжарці обійшли лише «Дружбу» з Очеретуваного, яка за весь чемпіонат набрала аж… одне очко. Успіхи «Стандарту» були соліднішими: п’ять перемог і дві нічиї. Як результат, 17 очок. Від восьмого місця (третього знизу) відстали на сім очок.

Починали сезон із обіцянок платити гравцям по 100 гривень за гру. І спочатку все так і було. Щоправда, у другому колі шукали гроші, щоб видати бодай по 30. Хоча, чесно кажучи, більшість уболівальників вважали, що за гру, яку показує команда у більшості матчів, узагалі не слід платити. Раніше, мовляв, футболісти виходили на поле не за гроші, а вдягти футболку обласної команди вважали за велику честь.

Сезон-2012 для «Стандарту» починався більш, ніж удало. Команда набрала 10 очок у чотирьох зустрічах і навіть ненадовго очолила турнірну таблицю. Щоправда, потім дуже швидко скотилася на саме дно, звідки так і не піднялася.

Після не надто успішного (це — м’яко кажучи) завершення сезону вболівальники очікували на якісь переміни в команді. Чи то на заміну тренера, чи на залучення нових гравців, чи на знаходження спонсора, який би міг укладати в команду серйозні кошти.

 

Що маємо?

Проте сезон-2013 почали без будь-яких змін. Із тим самим тренером, тим самим складом і без будь-якого спонсора. «Стандарт» і далі продовжив бути бюджетною командою. З огляду на це ніяких задач перед командою не ставили. Тут не до жиру, бути б живу.

Як виступала команда цього сезону, усі віддані вболівальники і так знають. Підсумкове останнє місце турнірної таблиці. Дві перемоги (із них одна — технічна, над «Карлівкою-2») та одна нічия. Жодного виграшу перед очима власних глядачів. Плюс — новий антирекорд. Поразка у Дейкалівці з рахунком 12:0 від місцевої «Чайки». Тієї самої, яку «Стандарт» років п’ять тому обігрував у обох колах (3:0 та 1:0).

Протягом сезону склад команди помітно «штормило». На домашні ігри «Стандарт» іще так-сяк збирався. А от виїзди давалися команді надзвичайно складно. Чомусь перед кожним гостьовим поєдинком склад збирався у «пожежному» порядку. Звичайно, що результати від цього не вигравали.

Цього року «Стандарт» так і не навчився грати в атаці. Навіть у домашніх поєдинках, поступаючись у рахунку, команда практично не створювала моментів біля чужих воріт. Кадрові проблеми? Нестача форвардів? Можливо. Хоча команді не вистачало і півзахисників, і захисників і, часом, голкіпера.

 

Що буде?

Цей пункт найцікавіший, тому що містить питання і не містить відповідей. Що буде із «Стандартом» наступного року? Команда опуститься ще нижче. Але куди? Нижче ж просто нікуди! Один знайомий відмовляв писати цей матеріал. Мовляв, керівники району прочитають і зроблять висновок: а дійсно, для чого району така команда? І наступного року «Стандарту» просто не буде. Проте цей висновок буде неправильним. І керівники, напевно, це розуміють. Вони ж завжди переймаються тим, аби Новосанжарщина займала якомога вищі місця в обласних показниках. За урожаєм, рівнем виплати за паї, випискою рецептів хворим на гіпертонію і так далі. Невже ж вони змиряться з тим, що в футболі (найпопулярнішому виді спорту) район буде впевнено пасти задніх. Сподіваюся, що ні.

На думку автора, у «Стандарту» є майбутнє. Та перед сезоном-2014 потрібно буде обов’язково відповісти на кілька важливих запитань.

1. Чому ніхто не займається пошуком спонсора для футбольної команди?

Дефіцит меценатів? Тоді чому для мотобольного «Колоса» спонсорів знайшли, а для футбольного «Стандарта» — ні? Невидовищний вид спорту? Немає інтересу вболівальників? Неправда! На футбол у Нових Санжарах ходили б ті самі тисяча-півтори глядачів, якби команда показувала ГРУ! Адже в мотобольний «Колос» запросили Миця і Калініна, щоб показати результат. Кілька висококласних легіонерів могли б допомогти і «Стандарту». Та чому ж футбол залишився обділеним? Він настільки нікому не цікавий?

2. Чому команда вже два сезони грає без нападу?

У районі немає високоякісних нападників? Можливо. Але з такими результатами цілком можна було поекспериментувати зі складом команди — гірше б точно не було. Чому так і не отримали запрошення в обласну команду Ігор Варич, Євген Писаренко та Геннадій Пеляк, які найбільше забивали у чемпіонаті району? Може, хоча б один із них та й заграв би.

3. Чи варто шукати послідовність у діях тренерського штабу команди?

Спочатку в «Стандарті» з’являються аж п’ять футболістів із Попового, яких цілий сезон награють у основі. Потім починається сезон наступний — і усі ці гравці чарівним чином зникають. Невже Нечитайло, Волоський, Шовкопляси та Роман спочатку різко добавили в майстерності, а потім так само втратили форму? У цьому сезоні інша крайність. Базовою командою на рівні з «Зорею» та «Силою ради» стає «Чиста криниця». Виходить, що найкращими гравцями району тепер є Гень, Царенко та Бурлаковський. Не факт, що вони наступного року не зникнуть.

Практично кожен уболівальник «Стандарту» переконаний, що навіть за нинішніх умов у районі можна зібрати одинадцять хороших гравців, які могли б показати більш-менш якісну гру та результат. Принаймні, не зайняли б останнього місця. Ці всі вболівальники, як би вони не нарікали на гру команди, із нетерпінням чекатимуть наступного сезону, щоб прийти на стадіон і нарешті побачити перемогу. Ту перемогу, якої у 2013-му вони так і не дочекалися…


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 листопада 2013, 13:37 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я


1. фанат / 1 листопада 2013, 16:19
Якщо мені не зраджує память, то в останніх публікаціях про чемпіонат футбол часто згадувалось прізвище Булиш. Я відкрив історію публікацій і побачив, що за останні 3 матчі він забив 6 мячів (не найслабшим командам району). Маяку -3 голи, Чиста Криниця -2 і у фіналі Маяку 1 мяч. Як на мене непоганий результут, щоб дати шанс нападнику.
2. Гравець / 1 листопада 2013, 20:18
Просто потрібно змінити тренера й організатора команди і все налагодиться. Я грав за цю команду й залюбки повернуся до складу за цих змін! А зі мною ще 4 чоловіки основи! Баранович себе вичерпав як на полі так і на тренерському містку ще років 7 назад і, на жаль, псує гру та склад команди! Знайдіть досвідчену, енергійну люблячу футбол людину, яка б взяла ФК "Стандарт" в свої руки і ми доб"ємось великих результатів!!!!
3. фан / 6 листопада 2013, 16:52
1. фанат пише:
«Якщо мені не зраджує память, то в останніх публікаціях про чемпіонат футбол часто згадувалось прізвище Булиш. Я відкрив історію публікацій і побачив, що за останні 3 матчі він забив 6 мячів (не найслабшим командам району). Маяку -3 голи, Чиста Криниця -2 і у фіналі Маяку 1 мяч. Як на мене непоганий результут, щоб дати шанс нападнику.»

тому що Міша рагель з витягнутим язиком!
4. Модерн / 7 листопада 2013, 15:12
Можливо стандарту потрібно зробити переворот в спортивному житті і перейти на мотобол!!!???
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації