Вхід | Реєстрація

Каштани на ялинки — нерівний обмін

Каштани на ялинки — нерівний обмін

Два роки тому селищна рада почала оновлення Нових Санжар із площі Перемоги. На зміну старому асфальту поклали нову сучасну плитку. А листяні дерева вирішили замінити більш охайними — хвойними. Щоправда, заміна вийшла не зовсім рівноцінною: замість тінистих каштанів площу прикрашають якісь обгризені бадилки.

Про каштани, які повністю зрізали на одній зі сторін площі Перемоги, тижневик «ЕХО» писав у квітні 2011-го року. Тоді далеко не всі мешканці селища позитивно сприйняли таку очистку. Адже в затінку каштанів завжди можна було сховатися від літньої спеки. Проте селищний голова Андрій Река пояснив, що каштани були старими, гнилими і потихеньку руйнували своїм корінням тротуар. А новопосаджені ялинки більше прикрасять площу.

Відтоді минуло більше двох років. І тепер випадковий перехожий може порівняти дві сторони площі Перемоги. З одного боку — уцілілі каштани, з іншого — ялинкові насадження. Каштани, на правій стороні вулиці (напевно, одного віку зі спиляними), ростуть і не думають згнивати й падати. А от посадженим ялинкам на новому місці явно некомфортно. Із тринадцяти хвойних дерев — чотири не прийнялися, а одне повністю пожовтіло. Іще кілька мають такий вигляд, ніби їх хтось обгриз із одного боку. У зрості нові насадження також не виділяються. І створити тінь для перехожих їм залишається не під силу.

— Їх, мабуть, добривами перепалили! — припускає продавець цигаркового кіоску.

Про каштани на цій стороні площі більшість новосанжарців уже забули. Хоча й не всі.

— Я все життя через цю площу на роботу ходила. Коли їх посадили? Не скажу точно. Мені здається, що вони завжди тут були, — намагається пригадати жінка років шістдесяти. — Так спиляли ж їх…

У селищній раді із того, що ялинки погано прийнялися на новому місці, трагедії не роблять.

— Це природно, що не всі дерева приймаються! — говорить селищний голова Андрій Река. — Там, де ялинки не вижили, будемо підсаджувати нові. Ми зараз по Новим Санжарам проводимо посадку нових дерев. Уже висадили близько 700 саджанців!

А фахівці лісового господарства пояснюють, що ялинам може просто не вистачати вологи та затишку.

— Це дуже вологолюбна деревина. Також ялинка любить тінь, а не відкритий простір, — пояснює директор «Новосанжарського держлісгоспу» Василь Красюк. — Можливо, у тому місці їм не підходить ґрунт. Адже, наприклад, на піску вони не ростимуть.

За словами Василя Красюка, якщо ялинка зростає в оптимальних умовах, то в рік може добавляти по метру в «зрості». Але деревця на площі Перемоги за два роки виросли хіба на кілька сантиметрів. Може, селищній раді варто знову провести обмін. І на місце ялинок посадити молоді каштани? Так, від них буде багато листя. Але ж площа виглядатиме більш красиво, ніж прикрашена ялиночками, які навряд чи колись виростуть.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 листопада 2013, 10:22 | Нові Cанжари | Суспільство


1. Каштани / 4 листопада 2013, 13:11
" каштани були старими, гнилими " бред ...
2. Ясень / 4 листопада 2013, 19:18
1. Каштани пише:
« каштани були старими, гнилими " бред ...»
Бред,це коли в населеному пункті виростають здоровенні каштани,а потім з10-15 метрової висоти плоди падають на автомобіль ,або на голову.А,якщо жінка 60-и річного віку сказала,що все життя бачила ті дерева,то старі вони,які ж ще.Ялинки,це краса,якби ще й прийнялись нормально,то було б супер.Взагалі пропоную садити в населених пунктах ясені,дерево довговічне,й каштани по голові не падатимуть.
3. шофер / 6 листопада 2013, 10:32
У цій історії є одна досада. Було б добре сфоткати тодішню площу, и теперішню, і зараз поставити обидві фотки поруч. У чому ж іще істина пізнається як не у порівнянні.


п.с. Кстаті, каштан дорого закупляют ті хто вирізає із дерева всякі красивощі. Горіх туда же.
4. люблю Санжари / 6 листопада 2013, 14:24
Шановне панство,не шукайте чорну кішку у темній кімнаті,її там немає.У любого дерева є термін придатності та безпечного використання,в каштанів він вичерпаний уже давно.(перевірити елементарно)
3. шофер пише:
«У цій історії є одна досада. Було б добре сфоткати тодішню площу, и теперішню, і зараз поставити обидві фотки поруч. У чому ж іще істина пізнається як не у порівнянні.»
--такі фото можна переглянути в фотогалереї,або попросити в селещній раді.Порівнявши як було і стало,засоромляться ті хто підіймає дивні теми ,так і опоненти нашого мера (бездарі та нероби). Спасибі нашому голові за наведення такої краси та чистоти у нашому курортному райцентрі.У Европу потрібно іти охайними і привабливими.
5. Каштани / 7 листопада 2013, 08:42
3. шофер, 4. люблю Санжари
жаль тих людей, які думають так як їм скажуть
6. Антоніна Петрівна / 7 листопада 2013, 08:45
Чому наш голова змінив телефон? як тепер скаржитись на безчинства та свавілля,куди телефонувати щоб дати пораду?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації