Вхід | Реєстрація

Цукор стрімко дорожчає

Цукор стрімко дорожчає

Уперше за останнє десятиліття солодкий продукт дорожчає під час сезону цукроваріння.

Як ми дізналися з електронних засобів масової інформації, лише за минулий тиждень середня гуртова ціна за цукор підвищилась на дев’ять відсотків. Зазвичай же, ціни під час сезону падають. За словами експертів, цього року виробництво «білого піску» скоротилося майже на половину. У минулому сезоні виробили 2,3 мільйона тонн. Тим часом, за підсумками нинішнього сезону, прогнозують, що обсяг виготовленого цукру становитиме не більше 1,4 мільйона тонн. Це при тому, що внутрішнє споживання солодкого продукту в Україні становить 1,8 мільйона тонн. Водночас у Міністерстві аграрної політики підстав для аномального подорожчання цукру не вбачають. Та учасники ринку менш оптимістичні у своїх прогнозах. Загалом, Україна станом на 11 жовтня виготовила 198,1 тисячі тонн бурякового цукру. Це майже в 3 рази менше, ніж на аналогічну дату минулого року.

Ми вирішили дізнатися, яка ситуація в Кобеляцькому районі. Для цього спробували зв’язатися по телефону з керівництвом Білицького цукрового заводу. Та зателефонувавши декілька разів на підприємство, нам повідомили, що не зможуть надати необхідну інформацію у зв’язку із зайнятістю керівництва.

 

Цукрові заводи щотижня піднімають ціну

Підприємці, які продають цукор на кобеляцькому ринку і в магазинах, констатують, що цей товар зростає в ціні дуже високими темпами. Ще місяць тому мішок цукру-піску коштував 280-290 гривень. Зараз ціна зросла до 340. І це ще далеко не межа. Ті ж підприємці розповідають, що заводи-виробники щотижня піднімають відпускні ціни. Один із бізнесменів сказав: «Уже зараз ціна на білицькому заводі становить 340 гривень за мішок. Мені потрібно купити, привезти в Кобеляки, продати і заробити. Як думаєте, чи дорожчатиме цукор і на наступному тижні?» Той же бізнесмен повідомив, що на противагу цукру, ціна на інший важливий для українців товар — борошно — демонструє стабільність. У принципі, по іншому бути і не повинно. Адже в Україні виростили один із найбільших за історію незалежності врожай зернових. А ось площі під цукровим буряком виробники суттєво зменшили. Швидше за все, саме з цим і пов’язаний ріст ціни на цукор.

 

Підприємці навесні очікують цінових рекордів від картоплі і цибулі

Між тим, інші бізнесмени, ті, що займаються перепродажем овочів, прогнозують цінові рекорди «борщового набору». Особливо, на їх думку, може подорожчати картопля. Так, один із підприємців розповів: «У жовтні ріст цін на картоплю припинився. Більше того, на опті вона навіть трішки подешевшала. І я прийняв рішення продати всю заготовлену мною бульбу по 3,80 за кілограм… Продав. І дізнався, що виробники, тобто фермери та агрофірми, уже просять за картоплю 3,5-4 гривні».

Перекупники прогнозують, що крім картоплі суттєво подорожчає ще й цибуля.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 листопада 2013, 10:45 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації