Вхід | Реєстрація

Працівники не вірять у перемогу держави над «чорними зарплатами»

Працівники не вірять у перемогу держави над «чорними зарплатами»

75% офісних працівників принаймні раз отримували зарплату «в конвертах». Більшість із них упевнені: боротись із нелегальними виплатами необхідно, але ця задача не під силу державі. Наслідки боротьби з чорними зарплатами бачать частіше негативними: закриття малого і середнього бізнесу, масове скорочення кадрів. Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Згідно з результатами опитування, проведеного восени 2013 року, 75% офісних співробітників отримують зарплату «в конвертах». При цьому близько 90% працівників упевнені: боротись із «чорними» зарплатами необхідно. Далі думки розходяться: 67% опитаних вважають за необхідне змінювати підхід до оплати праці, а ось кожен п’ятий стверджує, що за нелегальні виплати необхідно карати роботодавців.

А ось щодо ролі держави, то, сприймаючи Україну як країну з процвітаючою корупцією, більшість офісних співробітників не надто вірять, що українському уряду вдасться примусити роботодавців платити тільки «білу» зарплату. Такої думки притримуються більше половини «білих комірців».
Троє працівників зі ста сподіваються, що перемога над «чорними» зарплатами відбудеться у найближчому майбутньому. 27% опитаних вірять, що хоча держава і зможе побороти зарплати «в конверті», але це буде дуже нескоро. Ще 8% вважають, що державі зробити нічого не вдасться, оскільки отримувати зарплату «в конверті» стало на українському ринку праці традицією. Є також і ті офісні співробітники, які притримуються альтернативної версії: перехід до «білих» зарплат все ж таки здійсниться, але без участі українського уряду.

Якщо українській державі все ж таки вдасться побороти «чорні» зарплати в найближчому майбутньому, то які наслідки це буде мати? І тут думки офісних співробітників розділились на користь оптимістичного і песимістичного сценаріїв. Песимістів виявилось більше: на думку 40% офісних працівників, у випадку, якщо держава оголосить війну «чорним» зарплатам, Україні загрожує закриття малого і середнього бізнесу. Ще 34% очікують у такому випадку на масові скорочення співробітників, а 20% — зубожіння українського населення. Найбільш песимістичні 6% опитаних: вони передбачають колапс економічної системи і падіння курсу гривні (6%).

Окремі офісні працівники вважають, що державна боротьба з «чорними» зарплатами призведе до:
«додаткової напруженості в суспільстві через поглиблення процесу зубожіння виробничих сил через «законне» забирання частини їх доходу й перерозподіл на користь і так досить не бідних чиновників (для подальшого "дерибану")»

На думку оптимістів, успішна боротьба з чорними зарплатами стане запорукою економічного розвитку країни (35%), процвітання населення (24%) і покращення стосунків з країнами ЄС (18%).


Але про те, що буде відбуватися насправді, можна ще тільки здогадуватись:

«Цілком залежиться від мети переходу до білих зарплат. Якщо мета поповнити бюджет/ усунути конкурентів за рахунок штрафів роботодавців, то це призведе до негативних наслідків для всіх. Якщо зміниться державна парадигма, і мета переходу до білих зарплат буде в «прозорості» економіки й справедливому розподілі бюджетних грошей, в т.ч. від податків, — то виграють усі в довгостроковій перспективі: і працівники, і приватні підприємства, і самі державні інституції».

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у вересні-жовтні 2013 року. Загалом було опитано 3739 респондентів.


Автор: www.hh.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 листопада 2013, 14:46 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації