Вхід | Реєстрація

Перехід на єдиний податок

У повсякденній роботі трапляються випадки, коли суб’єкти господарювання вирішують змінити систему оподаткування на якій працюють, наприклад, з загальної системи оподаткування хочуть перейти на спрощену, тобто на сплату єдиного податку.

При реєстрації або переході на єдиний податок із загальної системи оподаткування слід знати деякі особливості…
Щоб бути єдинником треба пам’ятати:

- що змінити систему оподаткування можна не коли заманеться, а лише у визначені законодавством строки;

- не можна займатися видами діяльності, які визначені пунктом 291.5 Податкового кодексу;

- не можна переходити на єдиний податок більше одного разу на календарний рік;

- не можна мати податкового боргу.

Отже, якщо немає перешкод і ви зважено дійшли висновку, що для вашого бізнесу вам краще перебувати на спрощеній системі оподаткування і ви маєте бажання здійснити зміну системи оподаткування з загальної на спрощену аби з І кварталу 2014 року працювати зі сплатою єдиного податку – заповнюйте заяву встановленого зразка та розрахунок доходу за попередній календарний рік і подавайте ці документи до податкової інспекції за місцем реєстрації до 15 грудня 2013 року.

Можлива і ситуація із точністю до навпаки. Можливо платники єдиного податку вирішили перейти на загальну систему оподаткування. Як в першому випадку – відмовитись від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів можна також у визначений законодавством термін - не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу. Іншими словами аби перейти зі спрощеної на загальну систему оподаткування з і кварталу 2014 року необхідно подати до податкової інспекції за місцем обліку таку саму заяву, як і для реєстрації – тільки заповнити ті рядки, які містять відомості про відмову від спрощенки.
У грудні цього року подання такої заяви триває до 20 числа включно.

Важливо знати, що підприємець може змінити систему оподаткування лише один раз протягом календарного року. Іншими словами, суб’єкт підприємництва, який відмовиться від спрощеної системи оподаткування у 2014 році, не зможе до кінця цього ж року знову стати платником єдиного податку.


Автор: Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 листопада 2013, 10:27 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації