Вхід | Реєстрація

За гроші старосанжарців купили… мотоцикл для мотоболу

За гроші старосанжарців купили… мотоцикл для мотоболу

Зустріч представників влади із мешканцями Старих Санжар виявилася не надто вдалою — місцеві жителі більшу частину часу висловлювали гостям свої претензії.

Старі Санжари — село цікаве і особливе. Хоча б тим, що у нього на цей час немає сільського голови. Колишній, Віктор Плескач, після кількох скандальних сесій та звинувачень у корупції пішов у відставку. Зараз його обов’язки виконує секретар сільської ради Неля Жолоб. На 15 грудня призначені вибори керівника громади. Саме до такого села приїхали керівники району, щоб провести чергову зустріч у форматі «Влада до громади».

Починається зустріч звітом Нелі Жолоб. Вона розповідає про зроблене, говорить про плани на майбутнє. Зізнається: у деяких випадках не вистачало часу, досвіду та знань. Коментує її виступ профільний заступник голови РДА з соціальних питань Іван Солодовник. Він зауважує, що старосанжарська громада зрозуміла: порядок у своєму селі можна навести власними силами. Потім зупиняється на ситуації в районі.

— Як не важко зараз, але в районі є певні зрушення: ми не закрили жодної школи! — говорить Іван Солодовник. — Пройшло реформування галузі медицини. Зараз багато хто незадоволений розділенням первинної та вторинної ланки. Але ця реформа у майбутньому дасть результат!

— А куди після реформування подівся лаборант? — поцікавилась директор школи Валентина Дудка. — У нас є амбулаторія, але всіх веземо у район, щоб здати аналізи! Що ж це за реформа?!

Присутній на зустрічі головний лікар центру ПМСД Володимир Тур пояснює, що лаборант написала заяву за власним бажанням. Проте місцевим жителям від цього не легше.

— Сімейний лікар до нас вже не їздить! Лаборанта немає! Швидка стоїть, бо немає чим заправить! Це така реформа? — цікавляться люди з залу.

Володимир Тур пояснює: у складі центру ПМСД немає лабораторії. Вона є у ЦРЛ. Але це вже установа, якою керує не він, а Ольга Гиря. Тобто, лаборант має бути працевлаштований у ЦРЛ, а працювати у амбулаторії, яка входить до складу центру ПМСД.

— Чому ж Гиря не приїхала? — обурюються люди.

— А лаборанта нам верніть! — уперто повторює одна з бабусь у кінці залу.

Заспокоїти жителів та перевести їх думки в інше русло покликаний «економічний» заступник Володимир Борт. Він довго говорить про ситуацію в районі, про заклади освіти, які надто багато забирають на опалення взимку, про пенсії та соціальні виплати. Зрештою, старосанжарці не витримують.

— Воно нам не нужне!

— Ви про Старі Санжари говоріть, а не вообще!

— У нас клуб без вікон стоїть! Як? Приятно у нього заходить?!

На критику Володимир Борт відповідає контрнаступом. Зауважує, що гроші на ремонт клубу були давно, просто їх не зуміли використати.

— А чого у нас вуличне освітлення по селу не працює? Сільський голова на нього 50 тисяч витратив, а горить два ліхтарі!

— Ніхто із району не буде їздити до вас, щоб вкручувати лампочки! Знайдіть електрика, який перевірить лінію, — радить Володимир Борт.

Після цього виникає нова суперечка, яка завершується цікавою інформацією про соціальні угоди та їх зв’язок із відродженням мотоболу на Новосанжарщині.

— А чому ми на сесії голосували за 50 гривень з гектара за соціальними угодами, а сільський голова підписала по 30? — поцікавилась одна із депутатів.

Відповідає їй представник агрофірми Валерій Габовда:

— У нас була домовленість із головою райдержадміністрації, що ми даємо по 30 гривень з гектара, а на решту суми купуємо мотоцикл для мотобольної команди!

— А нас хтось запитав?! — дивуються старосанжарці, які, схоже, вперше дізнаються, яку важливу роль їх громада відіграла у справі відродження мотоболу.

Результатами зустрічі старосанжарці незадоволені.

— Приїхали, толком нічого людям не сказали. Нашо було приїжджати? — цікавиться одна із жіночок. Говорячи, вона дещо підвищує голос.

— Ви дужче кричіть! — іронічно радить голова РДА Сергій Шовкопляс.

— У неї голос такий! — захищають односельчанку інші жінки.

Завершується зустріч досить дивним анкетуванням. Працівники райдержадміністрації роздають людям анкети, у яких пропонують вказати свої побажання стосовно майбутнього сільського голови. У анкеті можна обрати бажаний вік, освіту, ба, навіть стать кандидата — «жін.» або «чол.»

— На якій підставі ви проводите це опитування? У вас же немає таких повноважень! — нагадують дехто з залу.

— Це соціологічне дослідження! — пояснює чиновник РДА, який збирає анкети.

— Ви ж орган влади, а не соціологи! — нагадують люди. Деякі свідомо ставлять галочки навпроти обох варіантів, дехто на бланкові анкети пише: «Це незаконна агітація! Не маєте права!»

Утім, після закінчення зустрічі люди разом із представниками влади виходять надвір і спокійно говорять на сходах Будинку культури, в якому дійсно досі не вставили вікна. Потім влада їде. А село лишається вирішувати проблеми: вкручувати лампочки, шукати лаборанта у амбулаторію та збирати гроші на новий мотоцикл.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 грудня 2013, 13:40 | Нові Cанжари | Суспільство
1. час настав / 9 грудня 2013, 10:19
І далі....

Шовкопляс це вже історія за ним тюрьма.вже забули ті БІГБОРДИ де то він то дружина майорять,а тепер і вона думае де ховатися і він шовкопляс не поверне грошей украдених у людей.Хіба що забере кофеварку у кабінеті та втече у Полтаву,там дві квартири.
Адвокат1 6 грудня, 20:09 Відповісти

НЕ пойму, чем тогда эта власть занимается, как будто власть себе,а люди себе.Зачем ездить и спрашивать как у Вас тут жизнь без нас.Только дразнить, если нет там головы, то может в первую очередь нужно помогать и лампочками тоже.
Гомер 7 грудня, 20:06 Відповісти

Я знаю шовкопляса особисто , як дуже жадібну та непорядну людину, від поборів та свавілля якої пів району "виє".




Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації