Вхід | Реєстрація

Замісна підтримувальна терапія

Замісна підтримувальна терапія — довготривале використовування постійних доз замісного препарату в комплексному лікуванні залежності від опіоїдів із метою стабільності фізичного та психічного стану пацієнтів; зниження медичних та соціальних наслідків використання нелегальних вуличних наркотиків; створення умов для реабілітації та лікування захворювань (ВІЛ-інфекція, вірусні гепатити В і С, туберкульоз, септичних станів та ін.).

Замісний препарат покращує стан пацієнта, попереджує розвиток синдрому відміни «ломки», зменшує потяг до вуличних наркотиків, створює можливість реабілітації і зменшує імовірність ризикованої поведінки (відносно ВІЛ-інфекції та інших інфекцій, що передаються через кров). Препарат із замісними властивостями може призначатися на термін від декількох тижнів (детоксикація) до декілька років.

Детоксикація за допомогою замісних препаратів — медична процедура з призначенням замісного препарату за принципом зменшення дози з метою мінімізації проявлення синдрому відміни опіоїдів «ломки» і забезпечення повної відмови від використовування наркотичних речовин.

Замісний препарат — лікарська речовина, яка призначається пацієнтам замісної терапії. В Україні використовується два препарата: метадон (таблетки «Метадол») та бупренорфін.

Метадон — це синтетичний наркотичний препарат довготривалої дії, який був уперше використаний у підтримувальному лікуванні залежних від наркотиків. У теперішній час більше 1 млн. людей у світі є клієнтами програми замісної терапії.

Не дивлячись на схожість із такими оплатами як героїн, морфін, ацетильований екстракт макової соломки («ширка»), замісні препарати мають ряд властивостей, які використовують для лікування, а саме:

— більш довготривала дія. Метадон та бупренорфін діють довготриваліше, нім героїн або ацетильований опій. Тому навіть використання їх один раз на добу дозволяє пацієнту задовольняти потребу в оплатах;

— їх приймають перорально, у вигляді мікстури або таблеток;

— до цих препаратів не змінюється толерантність (нема росту дозировок) і він не викликає різких змін стану;

— метадон та бупренорфін — чисті препарати, які, на відміну вуличних наркотиків, малотоксичні для печінки, внутрішніх органів і всього організму навіть при довготривалому прийомі.

Цілі замісної терапії:

1. Зниження кількості випадків вживання нелегальних опіоїдів (у першу чергу, іньєкційно).

2. Стабільність та покращення фізичного й психічного стану пацієнтів із синдромом залежності від опіоїдів.

З. Зниження кримінальної активності серед споживачів ін’єкційних наркотиків.

4. Зміна поведінки на менш ризиковане відношення до розповсюдження ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів В і С, а також інших інфекцій, які передаються через кров (перш за все, це відказ від ін’єкційного використання наркотиків).

5. Створення умов для ефективного лікування інфекційних захворювань серед споживачів ін’єкційних наркотиків.

З березня місяця і по сьогоднішній день програма замісної терапії діє і в Кобеляцькій ЦРЛ. Там працюють досвідчені медичні працівники.  На сьогоднішній день кабінет нарколога (№ 7) знаходиться на першому поверсі ЦРЛ, куди є окремий вхід зі сторони санепідемстанції.


Автор: Юрій ВУСАНЬ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2013, 15:47 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації