Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі школярі хворіють усе частіше

Кобеляцькі школярі хворіють усе частіше

Вони мають проблеми із зором, шлунково-кишковим трактом та кістково-м’язовою системою.

Медики підвели підсумки профілактичних медичних оглядів школярів. За словами районного педіатра Лідії Ісаєнко, обстеження учнів відбувається щорічно, діти-сироти проходять його двічі на рік. Проте поглиблений огляд вузькими спеціалістами проводиться відповідно віковим групам: перед першим, п’ятим та десятим класами.

Цьогоріч медики оглянули майже чотири тисячі учнів району. З цієї кількості школярів на диспансерному обліку знаходиться 2 тисячі 382 дитини. А кількість дітей із виявленими хворобами вперше становить 570. Виходить, що хворим є кожен сьомий школяр. Як і в минулі роки, у дітей виявлені ті ж самі хвороби. На перше місце за кількістю хворих лікар поставила проблеми кістково-м’язової системи. Це, у основному, сколіоз та деформація шийно-грудного відділу. Причиною цьому педіатр назвала можливу невідповідність меблів, занадто важкі рюкзаки та малорухливий спосіб життя. Проте найголовнішим ворогом для дитячої спини й очей, на думку лікаря, є телевізор і комп’ютер.

На друге місце за кількістю хворих педіатр винесла проблеми органів кровообігу. Причиною цієї хвороби у школярів може бути психоемоційне перевантаження або ж спадковість. На третьому місці — захворювання ока і його придатків. У основному, це пониження гостроти зору, яке може виникнути при порушенні режиму та надмірному перебуванні перед телевізором чи комп’ютером. На четвертому місці, за словами лікаря, знаходяться захворювання шлунково-кишкового тракту.

— Їх причиною є низька якість продуктів харчування, — каже Лідія Ісаєнко. — Сьогодні в багатьох школах можна придбати сухарики, чіпси та газовані напої. Діти ігнорують гарячі сніданки. Тому і виникають такі хвороби як гастрити, панкреатопатії, гастродуоденіти чи дискенезії жовчовивідних шляхів.

За результатами огляду школярів розділяють за фізкультурними групами здоров’я. У основній групі налічується 2089 дітей. У підготовчій, де діти мають обмеження на фізичні навантаження, — 850 школярів. У спеціальній, де зняте фізичне навантаження, — 938. Кількість школярів, яким протипоказані уроки фізкультури, а призначена лише лікувальна фізкультура, становить 66 осіб. І повністю звільнених від занять — 18. Отже, не всі кобеляцькі діти можуть повноцінно займатися фізкультурою. Принаймні на уроках.

За словами лікаря-педіатра, уже другий рік поспіль медичні огляди школярів відбуваються у супроводі батьків. Це зроблено для того, аби дорослі повністю володіли інформацією про стан здоров’я своєї дитини і брали активну участь у її оздоровленні. Відповідальність за проведення медичних оглядів узяли на себе лікарі Кобеляцького центру первинної медико-санітарної допомоги. За словами Лідії Ісаєнко, сьогодні актуальною проблемою є небажання батьків відправляти на оздоровлення своїх дітей.

— Ми забезпечуємо безкоштовними путівками в санаторії, що підпорядковані Міністерству охорони здоров’я. Направлення розподіляють між диспансерними хворими дітьми та дітьми з пільгових категорій, — каже педіатр. — Та не всі батьки виявляють бажання відправити своє чадо на оздоровлення. Хоча ми маємо путівки з усіх профілів і в багато санаторіїв нашої держави. Є в переліку цих медичних закладів Полтавська область та Кобеляцький район.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 грудня 2013, 09:14 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації