Вхід | Реєстрація

Від трьох до двадцяти двох тисяч

Від трьох до двадцяти двох тисяч

Зараз у це важко повірити, але якихось 70 років тому Кобеляцький район лише починали електрифікувати. Електрична енергія була лише на пошті, друкарні та у владних адмінбудівлях.

Вважається, що електрифікація України, яка на той час була частиною Російської імперії, зокрема Полтавської області, розпочалась ще наприкінці ХІХ століття. Займалися цим процесом переважно іноземці. Хоча повноцінною електрифікацією освітлення кількох будинків, що належали найбагатшим полтавцям, назвати важко.

І навіть після прийняття у 1921-му році славнозвісного плану ГОЕЛРО, ще протягом трьох десятиліть електрична енергія була для Полтавщини екзотикою. Щось на зразок електромобілів у сьогоднішні дні. У Кобеляцькому районі можливості електричної енергії почали використовуватися аж після закінчення Великої Вітчизняної війни. Першим енергогенеруючим пристроєм став американський дизельний двигун потужністю всього-на-всього 75 кінських сил. Для порівняння, такою є потужність звичайного легкового автомобіля з бюджетного сегменту. Згодом у Кобеляках установили дизельний двигун із німецького підводного човна. Запасів його потужності вистачало для потреб пошти, друкарні та освітлення приміщень державної виконавчої влади. Узагалі, на зорі електрифікації для вироблення електроенергії використовували мазут, нафту, вугілля і навіть природний газ.

Нова електроепоха Кобеляцького району розпочалася у 1956-му році. Тоді свій перший струм виробила гідроелектростанція, збудована на Ворсклі поряд із селом Перегонівка. І саме Перегонівка, Гарбузівка, Сокілка і Гайове стали першими населеними пунктами, у яких електричною енергією почали користуватись звичайні споживачі. А весь район був електрифікований аж протягом наступного десятиліття.

У Кобеляцькій філії «Полтаваобленерго» працює одразу 18 династій.

Кобеляцькі енергетики, як і їх колеги з усієї України, своє професійне свято відзначають 21 грудня. Вважається, що саме в цей день був затверджений план електрифікації Радянської Росії. Начальник філії Сергій Зінченко, голова цехкому Віктор Фесюра поздоровили всіх присутніх зі святом, вручили почесні грамоти та квіти працівникам. Узагалі, значення діяльності енергетиків важко переоцінити. І справа тут не лише в тому, що нині жодне підприємство, жодна сім’я не уявляють свого існування без електричної енергії. Для прикладу, зараз Кобеляцька філія «Полтаваобленерго» обслуговує 22 тисячі побутових споживачів і 600 юридичних осіб. А кожен споживач уже давно не задовольняється одними лише освітлювальними лампочками. Телевізор, холодильник, пральна машина, плита, кондиціонер, насос на газовому котлі, комп’ютер, музичний центр, мобільний телефон, праска, фен, пилосмок, мікрохвильова піч — ось далеко не повний перелік приладів, для користування якими потрібна електрична енергія. І від того, наскільки якісно виконують свої обов’язки енергетики, залежить загальна соціально-економічна ситуація в районі.

Є ще один важливий нюанс. Кобеляцька філія «Полтаваобленерго» нараховує в своєму складі більше ста чоловік. Це одне з найбільших підприємств у районі, котре стабільно працює. А з цим — наповнює бюджет податковими надходженнями і забезпечує нехай скромними, але стабільними прибутками сотні сімей.

Сергій Зінченко у вітальній промові особливо відзначив наступну позитивну тенденцію в роботі підприємства. ЇЇ особливістю є велика кількість трудових династій. Їх уже нараховується вісімнадцять. У філії працюють навіть онуки декого з ветеранів виробництва. У поточному році сім’ї робітників «Полтаваобленерго» поповнились шістьма новонародженими. А це означає, що в майбутньому разом із своїми родичами, можливо, працюватимуть навіть правнуки.

 

Проблема Бутенок вирішена

Рік, що минає, знаменний для Кобеляцької філії «Полтаваобленерго» двома головними подіями. Улітку бригада розподільчих мереж зайняла друге місце в обласному професійному конкурсі, у якому взяли участь представники всіх 28 районних виробничих підрозділів. Це — свідчення високої кваліфікації співробітників філії.

Крім цього, протягом усього року в Кобеляцькому районі працювала механізована колона «Полтаваобленерго». У результаті на території Бутенківської і Червоноквітівської сільських рад були реконструйовані 6 кілометрів ліній електропередач, установлені 400 опор, замінені 3 КТП. Проведені роботи дали можливість не лише покращити якість послуг із електропостачання, а й мінімізувати втрати енергії та забезпечити високий рівень безпеки для населення. До цього Бутенки і кілька менших сіл були проблемною ділянкою для кобеляцьких енергетиків.

Продовжуються заходи і з винесення лічильників на фасади будівель. У цьому році відповідні роботи виконані на 1150 приватних будинках. Це додасть зручностей як самим споживачам, так і контролерам.

…21 грудня енергетики відсвяткували. А далі розпочалися звичні напружені трудові будні. Адже життя продовжується. А без електроенергії в сучасних умовах про його належну якість неможливо навіть говорити.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 грудня 2013, 15:33 | Кобеляки | Суспільство
1. New York / 27 грудня 2013, 08:44
Нащот перших електрофікованих сіл і ГЕС на Ворсклі — я прозрів, не знав цього. Прикольно.
А в наші дні нефігово було б прокладати лінії під землею. Це, як каже відомий філолог шофер, таке запропонування.
Тільки уявіть: дощ, вітер страшенний, а "свєт" все одно є.
2. login / 27 грудня 2013, 10:42
До першого тракториста з плугом)))
3. 456z / 27 грудня 2013, 11:49
Та,да.Всі біди від трактористів з плугом.Якби не вони,то й товстолоби в районі жирніші були б.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації