Вхід | Реєстрація

Купатися чи не купатися на Водохреще?

Купатися чи не купатися на Водохреще?

На Водохреще багато людей приймають героїчне рішення про купання в ополонці. Але не для всіх цей подвиг безпечний. Тому, перш ніж стрибнути у холодну воду, зважте усі «за» і «проти».

Так, люди віруючі стверджують: купання в ополонці на Водохреще для православної людини — не загроза, а благо, яке може принести навіть чудесне зцілення від хвороб. Не братимемо на себе сміливість заперечувати правдивість їхніх розповідей. Але наголосимо, що в кожному з випадків чудесного зцілення є один нюанс: щира та глибока віра.

Подумай, чи така міцна твоя віра, щоб прикритися нею, як щитом, під час купання в ополонці на Водохреще? Якщо ні, то, перш ніж зважитися на купіль, ознайомся з основними правилами купання в ополонці на Водохреще.

Правило перше: протестуй свій організм на наявність медичних протипоказань.

Лікарі категорично заперечують проти купання в ополонці на Водохреще за наявності таких проблем зі здоров’ям:

— запальні захворювання носоглотки, придаткових порожнин носа, отити;

— серцево‑судинні захворювання;

— епілепсія, перенесені травми черепа; склероз судин головного мозку;

— неврити, поліневрити;

— цукровий діабет, тиреотоксикоз;

— глаукома, кон’юнктивіт;

— туберкульоз легенів, запалення легенів, бронхіальна астма, емфізема;

— нефрит, цистит, запалення придатків, запалення передміхурової залози;

— виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит;

— венеричні захворювання.

Правило друге: правильно обери місце.

Водохресні свята для співробітників МНС — чималий головний біль. Люди лізуть у воду, часто не дивлячись під ноги… Підсумок буває дуже сумним. Ідеальна ополонка для купання на Водохреще — це:

— перевірене місце. Бажано організоване, а не сільський ставок опівночі.

— глибина купелі не повинна перевищувати 1,8 м.

— купіль повинна бути огороджена, щоб уникнути випадкового падіння у воду.

Правило третє: не забудь про обмундирування!

Тобі знадобляться: купальник або плавки, рушник і махровий халат, комплект сухого одягу. Візьми з собою і якесь взуття, щоб не йти по льоду босоніж — це аж ніяк не кожній людині під силу.

Але зверни увагу, що тапочки не повинні бути на гумовій підошві — вона ковзає. Можна взяти вовняні товсті шкарпетки, в них дійти до ополонки, в них же й плавати.

Після купання треба переодягтися в суху білизну.

Правило четверте: перед купанням злегка розігрійся, але не до сьомого поту. Роздягнувшись, помахай руками, зроби кілька присідань, нахилів. Тіло повинне бути гарячим, але не спітнілим.

Правило п’яте: православна традиція передбачає трикратне занурення в ополонку з головою. Але май на увазі, що купання в ополонці на Водохреще — це не канон, а традиція. Тобто не буде гріхом, якщо ти побережеш свою голову, знаючи, що з мокрим волоссям по морозу — не велика радість! Зокрема, якщо на інший кінець міста треба добиратися громадським транспортом.

Правило шосте: бережися ейфорії! Багато людей, занурившись у воду, відчувають прилив нестримної радості, що провокує їх затриматися у воді хвилин на п’ять. Май на увазі, що цей напад радості — не благодать Божа, а наслідок найскладніших хімічних реакцій, що відбуваються в організмі під впливом холоду. Затримавшись у воді під впливом ендорфінів, ти ризикуєш своїм здоров’ям.

Правило сьоме: зігрійся після купання! Розітрися рушником, швидко одягнися. І випий щось гаряче: припасений заздалегідь чай, наприклад.

Правило восьме: ані краплі спиртного до купання! І максимум, що можна собі дозволити потім, — трохи церковного кагору. Поширена думка про те, що спиртне гріє організм. Але це тільки в перші півгодини після прийняття! Потім настає зворотний ефект, що може обернутися серйозними застудами.

Правило дев’яте: довіряй своєму організму! І якщо погляд на холодну воду викликає в тобі жах, подумай ще раз: чи варто?

Правило десяте: не заходь у воду без молитви. Хоч навіть короткої («Отче наш», наприклад), нехай своїми словами, але звернися цього дня до Бога зі словами, що йтимуть із самого серця. І, перш ніж зайти у воду, поговори з нею. Вода — це особлива інформаційна сутність у будь-який день року. А на Водохреще вона справді жива. Попроси її очистити тебе від старого, непотрібного, і наповнити тебе світлом і чистотою!

Лише дотримавшись усіх цих правил, можна збиратися на річку 19‑го січня.

 

П’ять практичних порад від новосанжарського моржа Павла Маника

— Купатися у ополонці не бажано дітям до 14 років.

— Після виходу з води бажано пробігтися і розім’яти пальці рук та ніг — кінцівки захолоняють першими.

— Із собою обов’язково потрібно взяти шльопанці та покривало, щоб на ньому перевдягтися.

— Перед купанням ні в якому разі не вживати алкоголь. Після нього можна випити, але лише чай!

— Пам’ятати, що користь організму дає системне моржування, а не одноразове занурення 19-го січня.

Сам Павло Маник моржує більше чотирьох років.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 січня 2014, 11:32 | Нові Cанжари | Цікаве
1. Лесь / 13 січня 2014, 16:14
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Купатись чи не купатись? Блядські ці питання зайобують. То може, не вагаясь, спустити враз штани та батерфляєм хуярити, аж поки за буями в очах не потемніє? Ну а згодом? Про наслідки можливі не подумать? Один лиш тільки раз і вже крадеться піздець з своєю усмішкою хижой. Простуда, геморой, чіряк на сраці, запльована підлога, лікарі, від шприца гематоми і могила... На ній брудна Офелія вонюча та купка маргаріток, а під нею лежить той фраєр, що любив купатись. Такіє варіанти єбав я в рот і в носа. (Гамлєт харка у море і його дрючком пиздячить.)
2. New York / 13 січня 2014, 18:27
Купатися чи не купатися? )))
Таки автор мабуть в ничку "ширяється" прослуховуванням опальних записів.
3. ГІСТЬа / 14 січня 2014, 12:56
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Усім незадоволеним дописувачам потрібно лікуватися, моржування явно не допоможе. Якщо сидиш дрочиш перед компом і боїшся вийти в люди поспілкуватись, то зануриця в крижану воду для тебе це якраз те недосяжне, як і твоє нікчемне, гниле існування. Коли поруч живуть такі уроди, то простим людям завжди тяжко. Виведіть гниль, допоможіть ближньому, захисти слабшого це якраз ті ліки, що переборюють жадність, пихатість, злобу. Зі святами! В здоровому тілі здоровий дух!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації