Вхід | Реєстрація

Зубну пасту купуйте з вмістом кальцію

Зубну пасту купуйте з вмістом кальцію

Минулого четверга на щотижневій зустрічі ветеранів говорили про профілактику зубних захворювань та розвиток освіти.

Цього разу до зали засідань міської ради запросили лікаря-стоматолога Дмитра Омельяненка та начальника районного відділу освіти Наталію Коваль. Першим виступив перед присутніми лікар-стоматолог. Він зупинився на питанні профілактики зубних захворювань. За його словами, регулярна профілактика ротової порожнини включає в себе належний догляд за зубами, своєчасне відвідування стоматолога та здорове харчування. Щоденні гігієнічні процедури, що становлять основу догляду, повинні бути невід'ємним атрибутом кожної людини. Зуби треба чистити не менше, ніж двічі на день, а зубну щітку міняти мінімум чотири рази на рік. Ефективною вважається дворазова чистка, яка включає вечірню процедуру перед сном і вранці після сніданку, а не до нього. Зміна зубної щітки також важлива. У іншому випадку, із предмета гігієни вона може стати джерелом інфекції.

Профілактичне відвідування стоматолога необхідно здійснювати один раз на півроку, навіть при повній відсутності будь-яких скарг. При появі перших же ознак патології (болі, випаданні пломби, розгерметизації протеза) необхідно негайно звертатися до лікаря. Така профілактика хвороб зубів дозволить виявити і своєчасно усунути захворювання на ранній стадії, коли шкода ще незначна. Останній пункт — здорове харчування, за важливістю є першим. Воно обов'язково повинне бути збалансованим. Важливо забезпечувати зуби належним (але не надмірним) навантаженням у вигляді щоденної порції свіжих овочів і фруктів.

Дмитро Омельяненко додав, що краще для догляду за зубами купувати м’які щітки. А з приводу зубних паст, то зазначив, що радить використовувати їх із вмістом кальцію, а не фтору. Адже вода нашого регіону практично вдвічі перенасичена фтором.

Наступною перед присутніми виступила Наталія Коваль. Вона зупинилася на питанні розвитку освіти. За її словами, сьогодні особлива увага приділяється розвитку дошкільної освіти. Зараз у районі проживає 2221 дитина дошкільного віку. З них 1050 здобувають освіту в дошкільних закладах. А їх, до речі, у районі налічується 22. На перспективу, у 2014 році планують відкрити ще два дитячі садки на базі Луценківської загальноосвітньої школи та в селі Василівка, шляхом відбудови старого приміщення.

Що ж до середньої освіти, то Наталія Коваль наголосила на щорічному скороченні кількості учнів. Для прикладу, цього року в школах району навчається 3961 дитина. А це вже на 70 учнів менше, ніж у минулому році. За словами начальника відділу освіти, перспектива по кількості учнів на 2017-й — 2500 школярів. З приводу навчальних закладів, у яких призупинили діяльність, то Наталія Коваль розповіла, що ситуація залишилась незмінною. І на сьогоднішній день у нашому районі працюють шість шкіл, у яких навчається менше сорока учнів. Насамкінець вона зазначила, що кількість призерів олімпіад та різноманітних конкурсів серед школярів району щороку збільшується. У 2013-му школи району випустили 29 медалістів. 22 випускники отримали «золоті» медалі і 7 — «срібні».


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2014, 10:19 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації