Вхід | Реєстрація

Навчаємось надавати першу медичну допомогу

Навчаємось надавати першу медичну допомогу

29 липня у приміщенні Новосанжарського районного будинку дитячої та юнацької творчості зібралося близько півсотні бажаючих прослухати семінар з надання екстреної медичної допомоги в разі надзвичайних ситуацій, організований за дорученням районної адміністрації.

На навчально-тренувальні заняття прийшли люди, які не мають медичної освіти (із присутніх було всього п’ятеро чоловіків, а всі інші — жінки. Невже ж чоловікам це не цікаво?) Усі ми розуміємо, в якій ситуації зараз знаходиться наша країна. У надзвичайну ситуацію може потрапити кожен із нас будь-де: і вдома, і на роботі, і в дорозі. Від того, наскільки умілими будуть дії того, хто надає допомогу, особливо в перші секунди, хвилини, залежатиме життя постраждалого. Провести лекцію запросили заступника головного лікаря Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрія Безрядіна, а допомагала йому у цій справі його колега Інесса Вітвіцька.

Юрій Олександрович розповів, що станів, при яких людина може швидко померти, дуже багато. Але в будь-якому випадку потрібно з постраждалим встановити мовний контакт: запитати, що сталося, як себе почуває, що болить? Якщо ж людина втратила свідомість, потрібно знати алгоритм із трьох дій:

1. Відкрити дихальні шляхи постраждалому.

2. Встановити: чи дихає людина, чи ні.

3. Впевнитись в циркуляції крові (чи б’ється серце, чи ні).

Ці дії потрібно робити швидко та правильно. Потім Юрій Безрядін на манекені продемонстрував усім методику правильного виконання серцево-легеневої реанімації та розповів правила користування сучасним дефібрилятором. Ціна продемонстрованого екземпляра близько п’яти тисяч гривень (до речі, в Німеччині у громадських місцях встановлені сучасні портативні дефібрилятори). Також лектор розповів про надання допомоги при випадках коли людина вдавилася і не може дихати. Виявилося, що більшість присутніх не знає, як надавати допомогу в такій ситуації, а запропоновані варіанти із залу тільки погіршили б ситуацію. А ще люди багато дізналися про кровотечі та рани і те, що з ними потрібно робити. З допомогою помічниці Юрій Олександрович продемонстрував способи бинтування ран і сказав:

— Якщо не знаєте, як бинтувати, бинтуйте хоч якось. Адже це краще, ніж взагалі нічого не робити. 
При опіках потрібно обливати постраждалого холодною водою, доки не приїде допомога.
Кожен із залу міг задати спеціалісту питання, які його цікавлять, і отримати на них кваліфіковану відповідь професіонала.

Ті, хто не зміг відвідати семінар, можуть на телеканалі «Лтава» подивитися фільм про надання першої медичної допомоги, який будуть показувати циклами (тож слідкуйте за програмою телепередач).

Якщо ж ви хочете навчитися надавати першу медичну допомогу, то краще пройти спеціальні курси. І тоді ви точно зможете надати допомогу тому, хто її потребує!


Автор: Юрій УГОРЕЦЬ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації