Вхід | Реєстрація

Навчання батальйону територіальної оборони тривають

Навчання батальйону територіальної оборони тривають

Пройшло не так багато часу з того моменту, як новостворений батальйон територіальної оборони зібрався на своє перше шикування у районному військкоматі, а потім провів навчання у сесійній залі адміністративного будинку.
Минулого тижня у актовій залі районної лікарні було проведене чергове навчання батальйону територіальної оборони стосовно надання першої медичної допомоги.

Спочатку всім присутнім продемонстрували навчальний фільм, який підготували спеціалісти Полтавського обласного центру екстренної медичної допомоги та медицини катастроф. Кілька місяців тому вони проводили подібне заняття в Будинку дитячої і юнацької творчості з використанням новітніх манекенів. На них можна було відпрацювати ту чи іншу маніпуляцію з рятування: якщо неправильно виконати якусь дію, то в манекені загорається червона лампа, якщо все правильно — зелена. Фільм, продемонстрований зараз, був досить об’ємним. У ньому були відтворені справжні життєві ситуації, де людям надавали першу долікарську допомогу, медичну допомогу при непритомності, проводили первинний огляд постраждалого, реанімацію постраждалого, розглядали особливості реанімації малюків, зупинку кровотеч, проникаючі рани черевної порожнини, поранення грудної клітки, сторонній предмет у рані, надавали допомогу при вдиханні стороннього предмета, допомогу потопаючому, при травмі пірнальника, серцевому нападі та при переломах, проводили евакуацію постраждалого.

Коли фільм закінчився, слово надали завідуючому відділенням хірургії Івану Бадюлі:

— У фільмі дуже добре показані всі прийоми першої долікарської допомоги, а життєві ж ситуації спроектовані так, як має бути в ідеалі. У реальному житті все складніше, інколи страшніше і не так гладко.

Спочатку Іван Іванович прокоментував деякі прийоми першої долікарської допомоги, які були показані у фільмі і потребували коментаря досвідченого лікаря-хірурга, а потім перейшов до практики: раз за разом викликав до себе бажаючих, на яких показував, як правильно перебинтувати, наприклад, голову при якійсь травмі; накладав шину та підручні засоби на уявно поламану ногу; показував, де правильно перетиснути вену чи артерію, аби швидше кров зупинити і т. д. Тобто, показував те, що повинен знати кожен. Потім бажаючі пробували виконати ці маніпуляції самотужки.

Ситуація із роз’ясненням того, що робити при сторонніх предметах у ранах, потребувала навіть перегляду коротенького ролика, який був відзнятий у операційній Новосанжарської лікарні, коли Іван Бадюля успішно провів операцію жінці, у якої в нозі застряг уламок арматури. Після перегляду ролика стало зрозуміло, що в житті таки дійсно все складніше, ніж на словах.

Далі порцію теоретичних знань і практики присутні почерпнули з виступу реаніматолога Олега Максимова. На сцену піднявся бажаючий з числа членів батальйону територіальної оборони, а всі інші могли відточувати на ньому техніку виконання непрямого масажу серця.

Під кінець учасники навчання виразили своє бажання зібратися знову на чергове медичне навчання. На що керівник ЦРЛ  Ольга Гиря погодилась.


Автор: Олександр ПОВІТКОВСЬКИЙ, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 вересня 2014, 13:40 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації