Вхід | Реєстрація

Територіальну реформу проводити потрібно, але не в час війни

Про передачу дитячих садків та децентралізацію ми поговорили із заступником селищного голови Нових Санжар Валентином Івашиною.
— Валентине Миколайовичу, вже передали садочки району?
— Ми передали не самі садочки, а їх фінансування. Якщо минулого, 2014‑го, року селищний бюджет складав приблизно 5,5 мійльйонів, то на цей рік заплановано близько 2 мільйонів. Різниця між цими сумами якраз ішла на утримання двох дитячих садків — «Сонечка» та «Лелеченьки». За новою схемою оподаткування частина податків надходитиме до районного бюджету, відповідно, відтіля і фінансуватимуть дитячі навчальні заклади.
— А як передали майно та приміщення? Адже саме навколо цього було найбільше суперечок на сесії районної ради.
— Малоцінне майно, тобто, усе, окрім приміщень, — ліжечка, стільчики, посуд і таке інше, ми передали відділу освіти. А от приміщення садочків лишаться у власності селищної громади. Відділу освіти ми їх передамо у оренду за угодою позички, із нульовою ставкою, зрозуміло. Така передача не завадить нам цього року провести за кошти селищного бюджету по обох дитячих садках капітальний ремонт теплогенераторних. У «Сонечку» також потрібно замінити насосну групу. І у обох ДНЗ потрібно встановити сигналізацію загазованості приміщення, що й буде зроблено цього року.
— Ви можете пояснити, у чому сенс передачі фінансування із селищного рівня на районний? Чи виграють дитячі садки щось від цього?
— Нічого не виграють. За фактом це перекладання коштів із однієї кишені у іншу. Раніше фінансували із правої, тепер будемо з лівої. Я не можу цього знати напевно, проте, на мою думку, це пов’язано із територіальною реформою, яку зараз намагаються провести у країні.
— До речі, про цю реформу. Вам, як заступнику голови найбільшої громади Новосанжарського району, надходили якісь роз’яснення: як вона буде відбуватися, за яким принципом ділитимуть чи скорочуватимуть сільські ради?
— Ні, таких роз’яснень немає. Я бачив у Інтернеті карту Полтавської області після реформування. Там чотири райони. Наш відходить до Полтавського. У свою чергу існуючі сільські ради нібито об’єднають у три громади: Новосанжарську, Малоперещепинську та Нехворощанську. Про те, як кожна із цих громад буде існувати, як буде забезпечуватися утримання інфраструктури, як буде організована сфера посуг — нічого не відомо. Взагалі, якщо Ви запитуєте мою особисту думку з цього приводу, то я вважаю: коли країна веде війну, коли вона і так ослаблена, проводити територіальну реформу ніяк не на часі.
 


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 лютого 2015, 09:17 | Нові Cанжари | Політика


1. коментар / 17 лютого 2015, 10:05
для чого шось міняти, треба просто перестати красти.

можна тисячу раз реформувати і нічого не вийде бо будуть продовжувати оббирати людей до ниточки
2. Рикошет / 17 лютого 2015, 11:54
Все правильно ,територіальна реформа потрібна. Для чого сільські ради,які існують лише щоб заплатити зарплату працівникам?Це нагрузка на зубожіле сільське населення.Але з Іванішиною В. я згоден,спочатку на сході треба все закінчити,а потім реформувати державний територіальний устрій.Чи знову МВФ нам підсказує.
3. коментар / 17 лютого 2015, 14:25
2.Рикошет
«Для чого сільські ради,які існують лише щоб заплатити зарплату працівникам?»


а де тоді цим людям (а якшо взяти Україну в цілому то це не мала кількість) діватися!?? де їм заробляти, щоб сімї прокормити?

це не реформи, це геноцид
4. Степан / 17 лютого 2015, 15:03
головне, що внуки виїдуть у Європу, а ми якось доживем.
5. Привид / 17 лютого 2015, 16:17
4.Степан
«головне, що внуки виїдуть у Європу, а ми якось доживем.»

Стьопа, пакуй уже своїх внуків хай їдуть на х... бо через вас тут нікого не залишиться. Треба було ще в 90-х їхати вам на х.. то може б більше живих українців залишилось.
6. читач / 17 лютого 2015, 17:53

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації