Вхід | Реєстрація

Читали вірші Шевченка та співали пісні

Читали вірші Шевченка та співали пісні

У Кобеляцькому музеї літератури і мистецтва вшанували пам’ять Великого Кобзаря.

Ведучі заходу директор музею Тетяна Чешко і організатор екскурсій Світлана Кравченко зазначили, що весна починається з Тараса. Вони розповіли присутнім про вклад наших земляків у примноження пам’яті про Шевченка.

— Державною премією України імені Тараса Шевченка у різні роки нагороджені Олесь Гончар, Андрій Головко, Павло Загребельний, Тамара Гриценко, Дмитро Соснович та Леонід Лось, — говорить Тетяна Миколаївна. — Головами комітету Шевченківських премій були Павло Загребельний і Олесь Гончар.

Присутній на заході міський голова Олександр Ісип привітав гостей із Шевченківськими днями та зачитав вірш Кобзаря «Стоїть в селі Суботові». Далі очільник міста разом із директором музею нагородили грамотою Світлану Левченко, методиста відділу освіти, за підтримку талановитих дітей. Також відзначили призерів І-го етапу ІІ-го обласного конкурсу читців «Тарасовими шляхами».

Дует викладачів Кобеляцької музичної школи, Тетяна Песиголовець та Ольга Сабірова, підготував музичний дарунок «Зоре моя вечірняя».

Вірші Шевченка продекламували Світлана Левченко, Сергій Черкаський, Тарас Кузема, Софія Момоход. А Ірина Каракуця і Валентина Сабадир прочитали власні поезії, присвячені Тарасу.

Павло Мудрак, виконуючий обов'язки голови РДА, у своєму виступі зробив акцент на вклад Кобзаря в українську літературу.

Ольга Сабірова сольно виконала музичну композицію «Тече вода в синє море».

Далі ведучі розповіли ще про одного нашого земляка Василя Гнилосирова. З 1871‑го року, проживаючи в Каневі, він почав доглядати за могилою Шевченка. Згідно його записів, у 1883‑му році на місці поховання Кобзаря був насипаний високий пагорб та поряд збудована сторожка. А через рік на горі встановили чавунний хрест, привезений із Києва. Відкриття того пам’ятника було дуже скромним. Крім Василя Гнилосирова, інженера Якубенка та робітників ніхто більше не прийшов. Саме Василю Степановичу належить ідея про створення на могилі Тараса «Книги відгуків». Він же займався відкриттям Шевченківської світлиці.

Також про різні факти з життя Кобзаря та відзначення його роковин пригадали письменники Володимир Чернявський, Дмитро Срібний, Леонід Митько і Михайло Задорожній.

На завершення всі присутні пішли до пам'ятника Шевченка, щоб покласти квіти і вшанувати його.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 березня 2015, 11:06 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації