Вхід | Реєстрація

Тариф на воду знову перерахують?

Тариф на воду знову перерахують?

Минулого тижня одна з активістів, які відстоювали нижчий тариф на воду для нових Санжар, отримала відповідь із полтавського відділення Антимонопольного комітету. У листі, зокрема, вказано, що селищний комунгосп не врахував усіх зауважень АМКУ, тому селищну раду зобов’язали вкотре переглянути існуючий тариф.

Нагадаємо, що після підняття тарифу майже удвічі він складав 10 гривень за кубічний метр води. Після кількамісячної паперової тяганини та акцій протестів під селищною радою депутати таки переглянули тариф на воду і зменшили його «аж» до 9,24 за куб. м. Проте частина активістів зауважила, що це зменшення є відвертою насмішкою над жителями селища, тому що економічно обґрунтований тариф має бути ще меншим. Галина Курило, як головний активіст і людина, котра від самого початку займається питанням перегляду тарифу, звернулася до АМКУ. І 13‑го березня отримала відповідь.

Оскільки сесії Новосанжарської селищної ради так і не стали проводитися публічно, а калькуляцію тарифу можуть побачити лише обрані, ми вирішили опублікувати деякі уривки із листа АМКУ, аби мешканці Нових Санжар мали хоч якесь уявлення: за що саме голосують депутати на сесії і які ж саме складові роблять тариф таким роздутим.

 

Стаття витрат «Заробітна плата»

«При розрахунку нових тарифів на послуги з централізованого водопостачання, а саме витрат на заробітну плату працівників, Новосанжарським СККП не було враховано той факт, що відповідно до наказу по ДП «Комунальник» від 2 вересня 2013 року працівники Новосанжарського СККП (35 чоловік) суміщали посади в ДП «Комунальник», де також отримували заробітну плату за фактично відпрацьований час.

Таким чином, фактично Новосанжарським СККП роботи виконувались меншою кількістю працівників, а включення до тарифів витрат на заробітну плату працівників згідно штатного розпису. У той час як працівники підприємства суміщали посади в ДП «Комунальник», де також отримували заробітну плату за фактично відпрацьований час, що може призвести до необґрунтованого збільшення цих витрат.

 

Стаття витрат «Поточний ремонт»

У розрахунку нових тарифів на послуги з централізованого водопостачання підприємство збільшило статтю витрат «поточний ремонт» на 19 518 грн. порівняно із попереднім тарифом за рахунок збільшення витрат по виконанню робіт з поточного ремонту відповідно до дефектних актів обстеження стану водопровідної мережі та зведеного кошторису витрат по виконанню робіт з поточного ремонту на 2014–2015 роки, що становить 241696,0 грн. При цьому Новосанжарським СККП включено до тарифу повну вартість цих робіт без розподілення по роках. У той час, як у попередньому тарифі були враховані витрати на проведення ремонтних робіт по фактичних витратах 2013 року і становили 81728,22 грн. Тобто, планові витрати у новому тарифі перевищують фактичні витрати підприємства на 2013 рік на 159 967,78 грн. або майже у 3 рази.

При цьому розрахунок витрат на придбання матеріалів для проведення ремонтних робіт у розмірі 241696,0 грн. не мають під собою жодного документального підтвердження чи обґрунтування. Дана вартість не передбачає проведення поточного ремонту всієї мережі, тоді як можливо доцільно провести капітальні видатки за рахунок амортизаційних відрахувань, адже стаття витрат «амортвідрахування» вже передбачає відновленню основних засобів, в т. ч. водопровідної мережі.

 

Стаття витрат «Інші витрати»

Відповідно до наданих Новосанжарським СККП розрахунків нових тарифів на послуги централізованого водопостачання також збільшено статтю витрат «інші витрат» на 2 314 грн. Збільшення відбулося за рахунок включення витрат на поповнення мобільного зв’язку працівникам підприємства.

Як уже звертало увагу територіальне відділення, в умовах гострої обмеженості обіговості коштів, здійснення не першочергових витрат також впливає на збільшення вартості послуги централізованого водопостачання.

При цьому, включення витрат на мобільний зв'язок до прямих матеріальних витрат суперечить Порядку формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання.

Крім того, надані Новосанжарським СККП нові розрахунки тарифів на централізоване водопостачання не підтверджені первинними документами, що унеможливлює зробити висновок про їх економічну обґрунтованість.

Враховуючи вищевикладене, з метою запобігання порушення законодавства про захист економічної конкуренції, листом від 12.03.15 № 01/1127‑кк територіальне відділення надало Новосанжарській селищній раді обов’язкові для розгляду рекомендації вжити заходи щодо встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання у встановленому законодавством порядку та в розмірі економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.


Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 березня 2015, 15:20 | Нові Cанжари | Фінанси


1. Гість 7 / 22 березня 2015, 08:31
14.Делегат
«70% аварійних ситуацій виникають на індивідуальних трубопроводах громадян ,а з цими втратами як?А...,вибачте дехто важає ,що вліпивши найдешевшу трубу зараз,або "що було" колись ,труба до лічильника проблема комунальників»

Ще раз повотрюсь. Я звертав увагу на можливість шахрайства шляхом безпідставного завищення необлічених втрат води розчерком пера. Витікання води через пориви, то мізер в порівнянні з тим як дурять економісти.
Ну а тепер про "колись, труба до лічильника проблема комунальників". А чому колись???? Отут хтось приводив цитату з правил надання послуг, щукати не буду, але суть така, що точка розподілу, тобто місце передачі послуги від однієї особи до іншої (не важливо, фізичної чи юридичної) обладнується засобами обліку. І все, що тут не зрозумліо? Нехай там тече у Петра скільки завгодно і куди завгодно, то його проблема і бабло.
А якщо ви самі набудували в складчину приватних водогонів на що зараз провокують людей ну то що ж, їх повинно взяти на баланс у водоканал. Інакше не буде толку. Це те саме, що зараз настворювали приватних армій чи батальонів, аби розвести у країні махновщину у гіршому розумінні і втягти народ у братовбивчу війну.
2. Андрій / 22 березня 2015, 11:10
Ну такий спосіб розрахунку -взагалі дикість.Поясню , на скважинах працюють центробіжні багатосекційні насоси.Кожне робоче колесо насоса обертаючись відцецентровою силою викидає воду в водомережу , створюючи в мережі тиск .Коли цей тиск досягає максимуму , який може дати насос , стається щось подібне до буксування автомобіля , колеса крутяться ,бензин горить , а авто на місці.В даному випадку піднявся тиск , вода з мережі не розбирається (в нічний час) насос працює , лічильник рахує кіловати , а продуктивність насоса рівна нулю.Хтось почав брати воду , тиск падає , а продуктивність насоса ростеТобто вона може на протязі хвилини змінюватись , то як по кіловатах можна визначити обєм перекачаної води.Саме тому обєми добування води вже при розрахунку завищені в значному розмірі.
3. Гість 7 / 22 березня 2015, 11:38
17.Андрій
«Ну такий спосіб розрахунку -взагалі дикість.»

Дикість чи ні, але вони саме так і рахують. Хоча, з іншого, боку насоси то крутяться і енергія витрачається. Хоча виводити з цього обєм добутої води - абсурд. Ну от нехай хтось із комунальників і пояснить, хто посвячений у ці таінства. А звідкілья вони беруть обєм добутої води, коли у них немає лічильників на свердловинах? Тут широке поле для КРУ. Про це б і депутатів треба запитати а то вони корчать із себе таких умніків. Нехай хтось пояснить хоча б отут анонімно. Та ні х...я вони не знають, зате начальнікі. До речі, я про таку технологію не знав, думав що насоси закачують в башту і все. а це вже з Європи позаімстували мабуть. Ноу хау, тільки яка з нього користь, яке ж тут енергозбереження? Хіба що таке щоб башту на лом здати, то да.
4. Делегат / 22 березня 2015, 17:02
17.Андрій
«Ну такий спосіб розрахунку -взагалі дикість.Поясню , на скважинах працюють центробіжні багатосекційні насоси.Кожне робоче колесо насоса обертаючись відцецентровою силою викидає воду в водомережу , створюючи в мережі тиск .Коли цей тиск досягає максимуму , який може дати насос , стається щось подібне до буксування автомобіля , колеса крутяться ,бензин горить , а авто на місці.В даному випадку піднявся тиск , вода з мережі не розбирається (в нічний час) насос працює , лічильник рахує кіловати , а продуктивність насоса рівна нулю.Хтось почав брати воду , тиск падає , а продуктивність насоса ростеТобто вона може на протязі хвилини змінюватись , то як по кіловатах можна визначити обєм перекачаної води.Саме тому обєми добування води вже при розрахунку завищені в значному розмірі.»
Фантазер і все.По-перше такий спосіб подачі води притаманний для безбаштової ,постійнонапірної системи.А у нас ,як правило використовують,резервуарні.По-друге навіть у безбаштових системах номінальна потужність,максимальна,чи екстремальна потужність,та потужність холостого ходу електродвигуна погружного електронасоса абсолютно різна.Але якщо ви говорите про страшні втрати на водогонах,то холостого ходу бути не може,правда ж?Суперечите самі собі.
5. Гість 7 / 22 березня 2015, 17:25
19.Делегат
«Фантазер і все»

Ви тут усі фантазери. Я чув, що такі експерименти (безбаштової подачі води) робили в Кобеляках, хоч башта по факут є але чи вона задіяна ніхто не говорить. Але суть не в тім. Чому ж ніхто не напише по яким критеріям визначається обєм добутої води? Звідкіля вони цю цифірь беруть? Із стелі? А ця цифірь є визначальною у формуванні тарифу.
6. Делегат / 23 березня 2015, 18:42
26.Гість 7
«Ну припустимо, але де ж все таки беруть цифру добутої води????»

Це об"єм реалізованої води,без втрат.Зрозуміло це не найкращий розрахунок,бо втрати таки є,але що зробиш,пока ось так.
7. Гість 7 / 23 березня 2015, 20:14
27.Делегат
««Ну припустимо, але де ж все таки беруть цифру добутої води????»

Це об"єм реалізованої води,без втрат.Зрозуміло це не найкращий розрахунок,бо втрати таки є,але що зробиш,пока ось так.»

Ну це щось зовсім чудне. Все по єврейськи, навиворіт. Втрати повинні визначатися як різниця між добутою і реалізованою водою. А так що виходить? Обєм реалізованої води відомий, зрозуміло. А як рахують втрати???? Це виходить потолочна цифра, примхи економіста. І такий розрахунок, це не розрахунок а х.. зна що. Це похлєще чим вираховувати обєм добутої води із затрат електроенергії. Це якийсь бред, хоч сама задачка для третього класу.
8. В Овсієнко / 23 березня 2015, 21:36
Це звичайна підгонка до потрібної цифри , щоб вистачало і на друге , крім води .Якби делегати і депутати думали про людей , то вже давно на всих свердловинах стояли б лічильники , опломбовані в присутності громадськості і нею контрольовані.Вигідно працювати в сліпу Відкиньте воду для підприємств і решту поділіть на кількість жителів , це я звертаюсь до делегата , а потім напишете , що вийде.
9. Делегат / 24 березня 2015, 02:17
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
29.В Овсієнко
«.Якби делегати і депутати думали про людей ,»
Якби ви,пані Овсієнко думали про людей,а не про власні амбіції ,та підтримку подруги ,то не займалися б хер .нь.о..ю.Стан комунгоспів через багато названих мною вище причин критичний і не потрібно тут брехати про чиїсь міфічні надприбутки,їх немає.Наведу приклад,ні не на водопостачанні,на асенізації.В нашому населеному пункті послуги по вивезенню рідких нечистот надає комунгосп і ще троє приватних підприємців.І так перше:Через особливості податкового законодавства,дядько який має спецтехніку отримує фору зрівняно з комунгоспом,бо він платник єдиного податку а комунальщики на загальній системі.Потім друге.Дадькові не потрібно утримувати бухгалтерію,він гроші отримує не на банківський рахунок,а в карман.Ага ось вам третє.За кермом дадькового автомобіля його п"ятиюрідний брат,офіційно неоформлений,за нього до фондів неплатять,бо працює щоб виручити родича.І нарешті ,кульмінація.Підняли вартість ПММ і дядько відреагував через 5 хв.,а комунгосп через 2 місяці й вимушений працювати на збиток.І тут на арену виходять вам подібні,які говорять що збитковий діючий в ці два,частіше ще більше ,місяця тариф ,проблема не ваша,це проблема комунальщиків й надавайте послуги в збиток.А за рахунок яких коштів погасити той збиток?А я й забув,за рахунок підпільних міліонів прихованих в структурі тарифу:)Тут ви свою вигоду не упустите.Вам би підняти питання про необхідність підвищення якості питного водопостачання,так ні у вас фінансова манія ,вас давить віртуальна жаба.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації