Вхід | Реєстрація

На Полтавщині будуть тренуватися сотні «Правого сектора»

На Полтавщині будуть тренуватися сотні «Правого сектора»

Минулого тижня ми побували у Головачі, де на базі колишнього дитячого табору «Васильок» бійці націоналістичного добровольчого батальйону створюють навчально-тренувальний центр.

До Головача їдемо разом із Іваном Геращенком – приватним підприємцем та активістом новосанжарської «Самооборони». Він власною «Газеллю» везе до сусіднього району продукти, які назбирали мешканці Соколової Балки для свого земляка Івана Савути та його товаришів. Нагадаємо, що Іван, який має у «Правому секторі» позивний «Савік», за час війни на сході вже встиг побувати у боях за Донецький аеропорт та сусіднє з ним селище Піски. Зараз юнак змінився за ротацією і разом із побратимами створює на Полтавщині базу для підготовки майбутніх вояків.

Ці хлопці з «Правого сектора» вміють воювати. Доки ми розшукуємо дорогу до колишнього дитячого табору, Іван розповідає, як до них у Донецький аеропорт заїжджали молоді пацани, по двадцять років, які у перший день не знали, якою стороною гранатомет стріляє, а через пару днів уже підбивали із нього російські танки!

Знаходиться «Васильок» на самій околиці Головача. Здалеку видно великі кількаповерхові корпуси, зблизька — занедбаність та розруху. У приміщеннях вибиті вікна, облущені стіни та подекуди зруйноване перекриття. Перед одним із корпусів лежить гіпсова голова вождя революції Володимира Леніна. Ще один Ілліч, не повалений, стоїть навпроти головного корпусу. Ворота колишнього табору пофарбовані у патріотичні синьо-жовті кольори. На водонапірній вежі тріпочуть два прапори – державний та червоно-чорний стяг «Правого сектора».

На в’їзді до табору нас зустрічають кілька хлопців у камуфльованій формі. Вони пропускають нас на подвір’я. Біля центрального корпусу ми зустрічаємось із Іваном Савутою. Від нашої останньої зустрічі «кіборг» змінився: відпустив бороду, змужнів, посерйознішав. Іван пояснює, що у Головачі будуть створювати 17-ий запасний батальйон ДУК «Правий сектор». Наш земляк й ньому займатиме посаду начальника штабу.

Хлопці з «Правого сектора» швидко розвантажують продукти, привезені Іваном Геращенком. Носять мішки з картоплею, банки з консервацією та пакети з салом. Усе це зібрали і передали мешканці Соколової Балки, які пам’ятають Івана ще маленьким хлопчиком. А тепер — віддячують йому за те, що захищає їх від російської агресії.

Допоки бійці заносять продукти до їдальні, ми здійснюємо імпровізовану екскурсію колишнім табором. Розміри, звичайно, вражають. На території можна не те що батальйон — дивізію розмістити. Щоправда, спочатку потрібно хоча б частину приміщень зробити придатними для проживання. Зараз вдалося пристосувати під кімнати кілька поверхів колись великого корпусу: провести світло та воду, поставити ліжка та тумбочки.

— Трохи по-спартанському, але ж тут не пансіонат благородних дівиць. Для солдатів якраз підходить, — коментує Іван Савута.

Він також розповідає, що неподалік табору облаштували смугу перешкод, на якій уже сьогодні проводять тренування.

Табір «Васильок» дійсно вражає. У радянські часи на його території були басейн, тир і навіть зоопарк. Зараз більша частина приміщень частково зруйнувалися під дією часу. Підлога колишнього тиру згнила повністю, крізь неї проросла і встигла окріпнути невелика берізка. Та бійці тренувального центру налаштовані все прибрати і використовувати тир для своїх навчань.

— Для початку плануємо набрати групу до 150 чоловік. Потім можна буде більше. Я зараз тут і за начальника штабу, і за кадровика, і за інструктора! — посміхається «Савік». — Ті бійці, які тут готуватимуться, потім вирушатимуть на Схід, маючи вже необхідні навички.

Для бажаючих приєднатися до батальйону «Правого сектора» Іван Савута надає телефони мобілізаційного відділу «ПС»: (097)230-12-22; (099)254-12-22. Для зв’язку з начальником штабу новоствореного підрозділу можна зателефонувати за номерами: (096)140-67-82; (099)411-97-04.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 травня 2015, 12:20 | Полтавщина | Цікаве


1. МируМир / 1 травня 2015, 12:45
Хлопці, я б теж до вашого батальйону пішов, але там у вас мабуть конкурс великий.
2. Маска6 / 1 травня 2015, 13:54
Та немає там ніякого конкурсу. Конкурс один - бабло, типу внесок і достатньо дурі аби вмирати за бабало і чужі інтереси. Таки не заспокоються вони поки по всій Україні війну не розпалять.
3. Дмитро / 9 серпня 2015, 21:21
Сьогодні бачив. Бухі підлітки з автоматом... Страшно...
4. Гай Фокс / 9 серпня 2015, 21:37
4.Дмитро
«Сьогодні бачив.»
Де бачив? Жахи сняться? Чи спека дається взнаки?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації